Tartásmódok takarításkor

Az időről-időre sorra kerülő kisebb-nagyobb lakástakarítás, karbantartás, felújítás alkalmával ismétlődő gond: miként lehet óvni a lakásban tartott növényeket az emiatt fenyegető károsodástól. Az óhatatlanul felkavarodó portól és a felhasznált tisztítószerek, mosószerek esetleg illanó, vagy káros gázaitól fóliatakarással védhetjük növényeinket, különösen amikor már olyan méretűek, hogy nemigen mozdíthatók. Egy-egy terebélyes növényt ráhúzott, megfelelő méretű műanyag zsákkal fedjünk be. Az így takart nagy növény alatt sok esetben kisebb növények is elférnek. Ennél feltétlenül kedvezőbb azonban, ha a munka idejére átkerülnek másik helyiségbe.

Ilyenkor össze is zsúfolhatók, a nagyobbak tartóedényeire állíthatók a kisebbek. Nem baj, ha leveleik egymást érik, csak ne törődjenek emiatt. Az sem baj, ha alig vagy egyáltalán nem kapnak fényt e rövid, legfeljebb egy-két napos időszakban, csak a lehűléstől és a huzattól legyenek védve. A kisebb helyfoglalás érdekében nagyobb ládába vagy kosárba, még inkább nagyméretű kartondobozba is összerakhatók, miután egyenként óvatosan papírba burkoltuk mindegyiket.
Jobb lehetőség híján a kisebb tartóedényű növények egyenként fóliatasakba helyezhetők, és a mennyezetre, a falra vagy ajtó-, ablaktérbe függeszthetők fel. Az előzetesen gondosan beöntözött és becsomagolt növények a padozaton, polcon vagy mélyebb bőröndben, esetleg utazótáskában, még inkább egymásra rakható dobozokban akár el is fektethetők. Ilyen esetben azonban a törődéstől különösen fontos óvni a növényeket. Néhány napnál tovább így semmiképpen se maradjanak, mivel a zártsággal társuló fényhiány miatt torzulások és egyéb maradandó károsodások fokozott veszélye áll fenn.
Padlólakkozást, féregtelenítést és hasonló mérgező gázképződéssel járó műveleteket megelőzően a lakrészből, illetve a helyiségből feltétlenül legjobb kivinni a növényeket. Ha erre nincs mód, szintén fóliatakaráshoz folyamodhatunk. De nem elég az egyrétegű fóliaburkolat. A többrétegű is csak akkor nyújt igazán megfelelő védelmet, ha második rétegként gázt át nem eresztő fóliát használunk. Ilyen tulajdonságúak a PVC-fóliákon kívül a poliészter és a poliamid (nylon) fóliák.
A kisebb növényeket hullámpapír, illetve karton vagy műanyag dobozokba rakjuk úgy, hogy fölöttük bőven maradjon tér, amely tartalmazza a légzésükhöz szükséges oxigént. A dobozt borítsuk be teljesen PVC vagy más anyagú fóliával. Lehetőleg két-három rétegben és légmentesen kössük le az összeérő fóliarészeket. Így kirekeszthetjük a mérgező gázokat, ám levegőhöz sem jutnak a növények, ezért ilyen módon szobanövényeinket legfeljebb egy-másfél napig tároljuk.
A cserép, műanyag vagy egyéb tartóedények belsejében lévő gyökérállományt is védeni kell a mérges gázoktól, különben súlyos, ki sem heverhető kár érheti őket. Egyébként, ha föld-, illetve tőzeg- és gyökérmérgezés gyanúja merül fel - ami a legnagyobb óvatosság ellenére is bekövetkezhet - legjobb kiemelni a növényt a tartójából, tisztára mosni a gyökérzetét, és az esetleg már elpusztult részek levágása után másik tartóedénybe, homokos, friss földbe újra elültetni őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni energiagazdálkodás

Az otthon elfogyasztott energia legnagyobb része fűtésre, újabban ehhez felzárkózva hűtésre, ezen kívül meleg víz előállítására, és elektromos készülékeink működtetésére fordítódik. Az első...


Szigetelés és értéknövekedés

Még mindig drámaian alacsony a régi építésű szigetelt házak aránya. Köszönőviszonyban sincsenek egymással a felújítandó és a felújított házak árai, ennek ellenére kevesen korszerűsítenek, pedig...