Tartásmódok takarításkor

Az időről-időre sorra kerülő kisebb-nagyobb lakástakarítás, karbantartás, felújítás alkalmával ismétlődő gond: miként lehet óvni a lakásban tartott növényeket az emiatt fenyegető károsodástól. Az óhatatlanul felkavarodó portól és a felhasznált tisztítószerek, mosószerek esetleg illanó, vagy káros gázaitól fóliatakarással védhetjük növényeinket, különösen amikor már olyan méretűek, hogy nemigen mozdíthatók. Egy-egy terebélyes növényt ráhúzott, megfelelő méretű műanyag zsákkal fedjünk be. Az így takart nagy növény alatt sok esetben kisebb növények is elférnek. Ennél feltétlenül kedvezőbb azonban, ha a munka idejére átkerülnek másik helyiségbe.

Ilyenkor össze is zsúfolhatók, a nagyobbak tartóedényeire állíthatók a kisebbek. Nem baj, ha leveleik egymást érik, csak ne törődjenek emiatt. Az sem baj, ha alig vagy egyáltalán nem kapnak fényt e rövid, legfeljebb egy-két napos időszakban, csak a lehűléstől és a huzattól legyenek védve. A kisebb helyfoglalás érdekében nagyobb ládába vagy kosárba, még inkább nagyméretű kartondobozba is összerakhatók, miután egyenként óvatosan papírba burkoltuk mindegyiket.
Jobb lehetőség híján a kisebb tartóedényű növények egyenként fóliatasakba helyezhetők, és a mennyezetre, a falra vagy ajtó-, ablaktérbe függeszthetők fel. Az előzetesen gondosan beöntözött és becsomagolt növények a padozaton, polcon vagy mélyebb bőröndben, esetleg utazótáskában, még inkább egymásra rakható dobozokban akár el is fektethetők. Ilyen esetben azonban a törődéstől különösen fontos óvni a növényeket. Néhány napnál tovább így semmiképpen se maradjanak, mivel a zártsággal társuló fényhiány miatt torzulások és egyéb maradandó károsodások fokozott veszélye áll fenn.
Padlólakkozást, féregtelenítést és hasonló mérgező gázképződéssel járó műveleteket megelőzően a lakrészből, illetve a helyiségből feltétlenül legjobb kivinni a növényeket. Ha erre nincs mód, szintén fóliatakaráshoz folyamodhatunk. De nem elég az egyrétegű fóliaburkolat. A többrétegű is csak akkor nyújt igazán megfelelő védelmet, ha második rétegként gázt át nem eresztő fóliát használunk. Ilyen tulajdonságúak a PVC-fóliákon kívül a poliészter és a poliamid (nylon) fóliák.
A kisebb növényeket hullámpapír, illetve karton vagy műanyag dobozokba rakjuk úgy, hogy fölöttük bőven maradjon tér, amely tartalmazza a légzésükhöz szükséges oxigént. A dobozt borítsuk be teljesen PVC vagy más anyagú fóliával. Lehetőleg két-három rétegben és légmentesen kössük le az összeérő fóliarészeket. Így kirekeszthetjük a mérgező gázokat, ám levegőhöz sem jutnak a növények, ezért ilyen módon szobanövényeinket legfeljebb egy-másfél napig tároljuk.
A cserép, műanyag vagy egyéb tartóedények belsejében lévő gyökérállományt is védeni kell a mérges gázoktól, különben súlyos, ki sem heverhető kár érheti őket. Egyébként, ha föld-, illetve tőzeg- és gyökérmérgezés gyanúja merül fel - ami a legnagyobb óvatosság ellenére is bekövetkezhet - legjobb kiemelni a növényt a tartójából, tisztára mosni a gyökérzetét, és az esetleg már elpusztult részek levágása után másik tartóedénybe, homokos, friss földbe újra elültetni őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energia pazarlásaink

Az energia takarékossági tippekkel foglalkozó cikksorozatunk második részében a mosásról, a fűtésről és az elektromos készülékek stand-by üzemmódjáról írunk. Miért érdemes alacsony hőfokon mosni, a...


Őszi ereszcsatorna-karbantartás

Az őszi, intenzív levélhullás során az ereszcsatornák gyorsan megtelnek, tisztításukkal nem érdemes tavaszig várni. Ilyenkor célszerű elvégezni a hibás részek javítását is.