Scheppach Kombi hmc 2600

1Mostanság szinte egyeduralkodónak mondható az a szemlélet, hogy minden anyagmegmunkáló gépet saját motor hajt meg. Ennek előnyei vitathatatlanok, ám rendhagyó módon felbukkannak olyan ún. kombi gépek is, amelyek az egy alapgépre szerelhető adapterek elvét újítják fel. Az ilyen gépeknek többnyire az a hátrányuk, hogy a különféle célfeladatok elvégzésére alkalmas adaptereinek felszerelése bonyolult, időrabló. Előny, hogy karbantartásuk költségkímélőbb a saját motoros gépeknél, ám az alapgépnek bírnia kell a hosszú ideig tartó igénybevételt, hiszen minden adaptert ez a gép hajt meg.

A különféle célfeladatok elvégzésére alkalmas adapterek gépre rögzítésére többnyire bonyolult és precízen kialakított szerkezeti részek szolgálnak, ám e feladatot meg lehet oldani egyszerűen is. A most bemutatásra kerülő Scheppach Kombi famegmunkáló szerszámgép jó példa erre. Ez olyan univerzális eszköz, amely tartozékaival együtt egy komplett asztalosműhely összes szerszámgépét magában foglalja, ezek meghajtásáról pedig egyetlen nagyteljesítményű motor gondoskodik. Adapterei gyorsan cserélhetők. Nem barkács-, hanem asztalosműhelybe való, kvalitását a kis- és középvállalkozó asztalosok elvárásainak, munkaigényeiknek megfelelően alakították ki. Figyelemre méltó, mondhatni párját ritkító gép, amivel érdemes közelebbről is megismerkedni. Gépbemutatónkat különösen a lapunkat olvasó asztalos kézműiparosok a figyelmébe ajánljuk, akik egyedi, vagy kis szériás minőségi munkákat végeznek, mert ez a gép gyalul, mar, fűrészel, csiszol, ráadásul mindezt precízen beállítható mérethatárok között, s könnyen kezelhetően.

Az alapgép: áteresztő és egyengető gyalu

3A Scheppach Kombi asztalosipari megmunkáló-gép bázisa nem véletlenül kettős célfeladat ellátására szolgáló gyalugép (1). A meghajtómotort rejtő gépállvány ugyanis alul áteresztő-, felül pedig egyengető gyalulásra alkalmas. A meghajtómotor 230 V-os 2,8 kW-os, percenkénti fordulatszáma 2800, biztonsági fékkel ellátott. Tengelyén kétlépcsős szíjtárcsa biztosítja az anyagmegmunkáló szerszámokhoz szükséges 3000, illetve 6500-as percenkénti fordulatszámhoz szükséges áttételt (2). A gépállvány felső részére szerelt főtengelyen egy-egy ékszíjjal ellátott, szabadonfutó tárcsa található. A gyalugéphez a nagyobb gyorsító áttétel szükséges. A szabadonfutó hajtótárcsáknak és a két, állandóan a tárcsákon levő ékszíjnak köszönhetően vagy csak a gyaluhenger, vagy csak az adapterek meghajtását szolgáló felfogó tárcsa forog. A fordulatszámot - és ezzel együtt a gyalu, vagy a szerszámadaptereket meghajtó tárcsa kiválasztását - a gépállvány oldalburkolatának lebillentése után a megfelelő ékszíj gyors felillesztésével lehet változtatni. Az ékszíj feszességét a motor felfogó lapjának lefeszítésével lehet korrigálni. A kétkéses gyaluhenger (3) 100 mm átmérőjű, az áteresztő gyalu asztala pedig 250x590 mm-es.
7Nagyon precízen szabályozható az áteresztő- és egyengető gyalu fogásmélysége. A megadott megmunkálási, pontosabban a lemunkálási mérték a gépállvány oldalán levő fogantyús tárcsa segítségével állítható be (4). A tárcsa osztásai alapján tizedpontossággal beállítható a fogásmélység, ám ez maximálisan 5 mm lehet. A legnagyobb megmunkálható anyagkeresztmetszet 140x250 mm, az anyag előtolása pedig gépi úton történik, s az előtoló kar elfordításával kapcsolható be (5). A leválasztott gyaluforgácsot célszerű elszívni, amihez nagy teljesítményű ipari porszívó szükséges.
Az egyengető gyalu asztala 310x1040 mm-es, rozsdamentes acélból készült. A lemunkálási anyagvastagság az asztal felének finom lesüllyesztésével szabályozható, de maximális mértéke csak 3 mm lehet. A pontos beállítást coll, illetve mm beosztású skála segíti (6). A gyalukés állítható alumínium burkolattal fedett, amelynek végét rugalmas anyagleszorító zárja le. Az állítható oldalvezető két rögzítőcsappal fogható az asztalra, és szögbe is állítható (7).
Az alapgépre jellemző, hogy 110 kg-os súlya ellenére viszonylag könnyen mozgatható, mivel a gépállvány aljába kibillenthető kerék-párt szereltek. Ez üzemállapotban természetesen a gép alapsíkja fölé emelhető, így a menetes lábak szintbe állítása után, minden más leerősítés nélkül használható a gép. Ami pedig a szerszámadapterek használatát, pontosabban felerősítésüket illeti, nagyon egyszerűen és főként gyorsan megoldható. Minden adapternek azonos a felerősítési módja. Először felül, a vastagsági gyalu asztalával együtt mozgatható függőleges acélrudakra kell felilleszteni két fészekfuratukat. Az adapter függőleges felfogó lapján levő másik két rögzítőfészket is a gyalugép oldalából kinyúló acélcsapokra ráhúzva lehet bármelyik adaptert szilárdan rögzíteni. A rögzítés biztosítéka két acélhorog, amely minden adapter oldalából kiálló acélcsapokra kapcsolódik (8), lehetetlenné téve az adapter elmozdulását. Esetenként ehhez a felfogó rudazat magasságán állítani kell, amit az áteresztő gyalu asztalát mozgató kerékkel lehet elvégezni (4). Az adapterek leszerelése ugyanilyen könnyen és gyorsan megy. A horgok oldását követően előbb az alsó csapokról kell kibillenteni a tartozékot, ami ezt követően már leemelhető az alapgép felfogó csapjairól.
9Mivel e tartozékok viszonylag terjedelmesek, asztalon, padlóra téve egyáltalán nem tárolhatók. E célra falra szerelhető lemezkonzolok szolgálnak, amelyek alkalmazása nemcsak helynyerés miatt előnyös, de az adapterek épsége szempontjából is ajánlott (9). Ezeket akár közvetlenül a falra is felcsavarozhatjuk, ám felfogásukhoz nagy teherbírású, szilárdan a falba eresztett dübeles csavarok szükségesek.

Adapterek

Az asztalosműhely körfűrész nélkül elképzelhetetlen. A Scheppach Kombira ezért egy sima hosszvágásra alkalmas tárcsafűrész, továbbá maró, hosszlyukmaró, szalag- és tárcsás csiszoló adapter szerelhető fel. Ezek főbb jellegzetességeit is röviden bemutatjuk.

Körfűrész

A körfűrész adapter nem afféle szerény méretű asztallal ellátott tartozék (10). Még a nagyobb táblák darabolását is lehetővé teszi 500x750 mm-es munkaasztala. A 250 mm átmérőjű fűrésztárcsát még az asztal felillesztése előtt kell a gép oldalán kinyúló felfogó tárcsára erősíteni. Az alapgépen a gyalut meghajtó ékszíjat le kell akasztani a motorról, ami majd a külső, kisebb áttételt adó szíjjal hajtja meg a fűrésztárcsával felszerelt agyat. A fűrészasztalt ezt követően már könnyű a helyére illeszteni, állítható magasságú külső lábát a padló szintjéhez igazítani. Az asztalhoz hosszvezető léc is tartozik, amelyet beállítása után szorítólemez rögzít szilárdan az asztal élére (11). A fűrésztárcsa magasságát az asztal emeléséve lehet a kívánt méretre állítani. Az asztal 45 fokig szögbe állítható (12), ha meg gyakorta vízszintes ferde vágásokra is alkalmassá kívánjuk tenni, akkor egy másik, ugyancsak szögbe állítható görgős asztallal is kiegészíthető (13).

Fazonmaró

14Ez főként hosszú, egyenes, vagy enyhén ívelt anyagok fazonos élkialakítását teszi lehetővé. Kétkéses, 200 mm átmérőjű marófejébe (14) 76 különféle fazonú idommaró késbetét fogható be, tengelyének meghajtásáról speciális laposszíj gondoskodik (15). Asztala 450x615 mm-es, állítható lábbal ellátott, s a vezetőléc pontos beállíthatósága nagyon precíz megmunkálást tesz lehetővé. A marófej magasságát az alsó fogantyús kerékkel lehet tizedpontosságnyira beállítani (16), így akár a többlépcsős megmunkálásnak sincs akadálya. A sorozatban készülő alkatrészek kialakítását a maróasztal mellé felszerelhető külön tartozék, a görgős asztal teszi nagyon hatékonnyá.

Hosszlyukmaró

Ez az adapter is a sorozatban készülő alkatrészek gyors és pontos részmegmunkálásához, köldökcsap-furatok és lapos csapok fészkeinek pontos kimarásához való (17). A 6, 8, 10, 12, 14, 16 mm átmérőjű speciális hosszlyuk-fúrókat fogaskoszorús tokmányba kell rögzíteni. A tokmányt a tartozékokhoz használt tengelycsonk menetes furata rögzíti. A rögzítést még az adapter asztalának helyére illesztése előtt kell elvégezni. A 190x385 mm-es, hossz és keresztirányban karral mozgatható asztal ezt követően már a csapokra illeszthető. A marószerszám befogása, továbbá a kimarandó lyukak, fészkek méretét meghatározó ütközők beállítása (18) után az adapterrel sorozatban, nagy pontossággal készíthetünk hosszú hornyokat és csapfészkeket. A munkadarab rögzítését rugós leszorító könnyíti meg, s az adapter-asztal magasságának változtatásával a kimart fészek mérete a szerszám átmérőjének többszörösére növelhető.

Szalagcsiszoló

19A kisebb síkfelületek finom megmunkálását az alapgépre illeszthető szalagcsiszoló (19) könnyíti meg. A 150 mm széles, 80, 120, és 220-as finomságú csiszolószalagok 530 mm hosszúságban molibdénnel dúsított síkfelületen futnak, amely súrlódáscsökkentő hatása miatt kíméli a szalag alsó felét az idő előtti kopástól. A szalagcsere egy perc alatt elvégezhető, mégpedig anélkül, hogy az adaptert levennénk a gépről. A kisebb munkadarabokat a szalag fölé hajtható, de annak felületével nem érintkező ütközőnek lehet támasztani, ami jelentősen megkönnyíti a csiszolást. Külön tartozékként beszerezhető hozzá szögbe állítható oldalvezeték is, ami jelentősen kibővíti és egyben pontosabbá is teszi a ferde oldalak síkcsiszolását.

Tárcsás csiszoló

Ez főként ívelt munkadarabok élének finomításához szükséges tartozék. Csiszolótárcsája 300 mm átmérőjű, közvetlenül a meghajtott tengelyre csavarozható fel, öntapadó felületére gyorsan cserélhető 60, 80, 100-as csiszolólapok simíthatók fel. Tárgyasztala maximum 45 fokban dönthető, 190x470 mm nagyságú.
Az adapterek mindegyike por, illetve forgácselszívó csonkkal ellátott, amelyekre azonban csak ipari porszívó csatlakoztatható. S akinek ez az igényes kivitelű, precíz asztalosipari kombi gép felkeltette a figyelmét, az további felvilágosításért bizalommal forduljon a forgalmazó céghez az alábbi címen: Király Torma Kft., 1151 Budapest, Mogyoród útja 12-14., telefon: 306-8139.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.