Dremel Multi

Az előző számunkban bemutatott Dremel Multi kis fúrógépet természetesen mi is alaposan kipróbáltuk. Először csak szemlélgettük, s azonnal a kapcsolóján akadt meg a szemünk. A be-ki kapcsolás arretált állapota után ugyanis túl könnyen elmozdíthatónak tűnt a szabályozó gomb. Később azonban munka közben ennek nem éreztük hátrányát. Engedve kíváncsiságunknak, a gépet nem átallottunk félig "kicsomagolni". Érdemes volt a precízen kivitelezett szerkezetbe is vetni egy pillantást. A következőkben azután már munkára is fogtuk a Dremel Multit.

dremel-logo.gif (3146 bytes)

Először is arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban a híréhez illőn aktív és hatékony-e. Nos, erre nem lehetett egy rossz szavunk sem. Még alacsony fordulatszámon is állta a sarat, dolgozott becsülettel, természetesen anyagtól és előtolástól függően. Azonnal éreztük, ha túlerőltettük az előtolást, mert a motor ilyenkor kissé leengedi a hangmagasságát. Martunk, és könnyedén alakra csiszoltunk vele keményfát (1) lágyacélt, rezet és alumíniumot. Éleztünk vele ollót, kést, csavarhúzó pengét (2), fényesre koptattunk és tükörfényesre políroztunk vele jó néhány régi sárgaréz dísztárgyat is. A befogott szerszámok mindig hozták a "formájukat", és csak elismeréssel szólhatunk a teljesítményükről. A kis gépet több napon keresztül felváltva használtuk szó szerint folyamatosan, de meg sem kottyant neki, nem melegedett, a többórás "munkaidő" alatt. Ám ha valaki lazán tartotta, hajlamos volt "megugrani" munka közben. Nem kellett ugyan görcsösen a markunkba fogni, határozott tartása mellett már azt csinálta, amit elvártunk tőle.
5Az erőltetett előtolást elviseli ugyan, de nem szíveli. Mértékét mindig a megmunkálandó anyaghoz, a befogott szerszámhoz és az ahhoz választott fordulatszámhoz igazítottuk. A legmagasabb fordulatot nem túl gyakran alkalmaztuk, csak fazonmaráskor, acél és más fémek forgácsolásakor, darabolásakor. A túl magas fordulatszám ugyanis hamar felhevíti a szerszámot és az anyagot is. Mi 3-as fokozaton vágtunk vele sárgaréz csavarszárat, és csak a vastagabb lágyacélhoz kellett megemelni a fordulatszámot.
Az alapműveleteknél, csiszolás, polírozás alkalmával nagyon jól vizsgázott a Dremel Multi. Az alapkészleten kívül kipróbáltuk a hajlékony tengelyt is. Ez különösen a szűk helyeken történő munkáknál nagyon hasznos. Mivel nagyon izgatott bennünket gravírozó képessége, ezt is kipróbáltuk Az ilyen jellegű munkákhoz könnyen irányítható szerszám szükséges, a hajlékony tengelyt pedig erre a feladatra találták ki. Finom mintákat gravírozni szinte csak ezzel a kiegészítő szerszámmal lehet. Magát a hajlékony tengelyt igen könnyű a gépre szerelni. A menetes nyakgyűrű eltávolítása után a főtengelyre a hajlékony tengelyen levő, négyszög nyílású patronfejét kell felcsavarni (3). A hajlékony tengely ugyancsak négyszögletesre formált vége simán a menesztő patronba csúsztatható, s most már csak a menetes rögzítőhüvelyt kell a gép nyakára hajtani ahhoz, hogy hajlékony tengely együtt forogjon a géppel. A szerszámok most is patronba foghatók, ám a forgó tengelyt itt egy 3,2 mm átmérőjű acélcsappal kell megakasztanunk a szerszám befogásakor (3). Munka közben a gépet állványba fogva kell tartani, mégpedig úgy, hogy a hajlékony tengely csak legfeljebb 15 cm sugárban görbüljön meg. A hajlékony tengely és a burkolata ugyanis precíz kialakítása ellenére is fokozottan súrlódik egymáshoz, s ez a tengely hajlásának megfelelően terheli a gép motorját, csökkenti a fordulatszámát. A hajlékony tengelyt ezért úgy célszerű használni, hogy munka közben a lehető legnagyobb rádiuszban görbüljön meg.
10A befogott szerszámokkal nagyon könnyű dolgozni, a tengelynek kotyogása nincs, de kissé szokni kell a befogórész irányítását némileg gátló tengely hatását. Előnye, hogy nagyon szűk helyek, sarkok is könnyen elérhetők vele (4), továbbá olyan munkáknál, ahol a fúrógép nehézkes lenne, a hajlékony tengellyel úgy dolgozhatunk, mintha egy vastagabb ceruzával rajzolnánk. Ez különösen gravírozáskor nagyon fontos, hiszen ekkor a megmunkáló szerszámot valóban úgy kell kezelnünk, mintha rajzolnánk vele. Mi fémbe és üvegbe (5) gravíroztunk különféle mintákat, és nagyon élveztük a könnyed szerszámvezetés örömét.
A réztábla gravírozásához keményfém, üveggravírozáshoz pedig gyémántszemcsés szerszámokat használtunk. A műveletek kissé "zajosak" voltak, de két füldugó már erősen lecsillapította a munkazajt. A hajlékony tengely több órai munka mellett kissé melegedésre hajlamos, ám ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen 1 m hosszon súrlódik a burkolatához. Öt-tíz perces pihentetés után azonban lehűl, és újból munkára fogható. A súrlódás miatt a fordulata, a tengely behajlításának hatására némileg csökkenhet, de ez csak az alsó fordulatszám tartományban észlelhető. Bármely szabványméretű szárral ellátott szerszám befogható a patronjába, még a 0,8-as csigafúrók is, feltéve, hogy megfelelő méretű befogó patronunk is megvan hozzá.
A Dremel Multi azonban olyasmire is alkalmas, amire talán még a nagy gépek sem nagyon. Nevezetesen egy tartozék felszerelése után csempelapokba nagy pontossággal lehet percek alatt különféle alakú nyílásokat vágni, mégpedig selejt nélkül!. A csempevágó készlet kúpalakú talpát csak a gép menetes nyakára kellett hajtanunk (6), és a már befogott speciális marószárral lassú előtolás mellett is fél perc alatt kör alakú, majd utána négyzetes nyílást martunk a csempébe (7), mégpedig holtbiztosan, törés nélkül. Élvezet volt vele a munka. Ezt a műveletet természetesen a már falra erősített csempeburkolaton bárhol meg lehet csinálni, csak a marószár kiálló végét kell pontosan a csempe vastagságához igazítanunk a befogón található méretskála alapján (8). A csempemaró feltét ezenfelül hornyok, vagy adott alakú mélyedések kimarásához is használható, sőt megfelelő szerszámmal fába, gipszkartonba is hornyokat, üregeket marhatunk vele. Ez tehát egy olyan célszerszám, amely sokoldalú, csak kreatívan kell használni a tulajdonosának.
6A kreativitás egyébként nagyon előnyös a Dremel Multi használatakor. Kis méretei és viszonylag nagy teljesítménye miatt a modellezőknek is hasznos társa lehet. Hajó-, autó- és repülőmodellezők, akik számos esztergált alkatrészt építenek a modelljeikbe, jól használhatják egyedi alkatrészeik becsiszolásához polírozásához, centrírozásához, ha talpas állványba fogják a gépet. E sorok írója - lévén megszállott modellező - járműmodelljeihez parányi gömbfejeket, csapszegeket, tengelycsonkokat készített a gép segítségével (9), a motorkerékpár modellek féktárcsáinak parányi hűtőfuratait pedig a hajlékony tengellyel furkálta ki (10). Percek alatt könnyen végzett az olyan munkákkal, amelyek máskor időrabló kézimunkát igényeltek. Még a műanyag alkatrészek, karosszériaelemek polírozásához is nagyon hasznosnak bizonyult ez a kis gép (11). A palástcsiszolók pedig a modellekhez szükséges talapzatszegélylécek finomítását könnyítették meg jelentősen (12). A műanyagok megmunkálásakor azonban ajánlatos pár csepp hűtővizet is használni, mert így elkerülhető az anyaglágyulás. A fával is dolgozó modellezők nagyon jól használhatják különféle apró szobrok kimarásához (13), árbocfák csiszolásához, üregek mélyedések kicsiszolásához csapkialakításokhoz, de még számtalan egyéb feladat könnyebb és főként gyorsabb elvégzésében segítheti őket a Dremel Multi.
Egyszóval minden szempontból öröm volt dolgozni a Dremel Multival. Vitathatatlanul gyors, a maga határai között rendkívül szerteágazóan használható, és precíziós feladatok igényes elvégzését is lehetővé teszi annak, aki találékonyan, kellő körültekintéssel, mindig a feladathoz megfelelő szerszámot használja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: multiszerszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Multiszerszámok

Ezek a szerszámok a szakemberek körében általában nem kimondottan kedveltek, viszont váratlan helyzetekben, kellő szerszámbázis híján nagyon hasznosak. Alig nagyobbak egy jó svájci bicskánál,...


A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...