Fürdőszoba képekben

2Manapság egy lakás vagy családi ház fontos meghatározója a fürdőszoba, illetve a mellékhelyiség. Átalakítása, felújítása jelentős összeget emészt fel, ezért nem mindegy, hogy a végeredmény milyen lesz. Az esztétikus megjelenés mellett, igen fontos szempontoknak is meg kell, hogy feleljen.

A napot a fürdőben kezdjük, és rendszerint ott is fejezzük be. Minden családtag külön-külön használatos tisztálkodó, szépítő- és illatszereinek helyet kell biztosítani, ezen kívül általában a mosógépet és a ruhaszárítót is el kell helyeznünk. Szóval nagyon sok minden itt kap helyet a fürdőszobában. Az igazi probléma azonban az, hogy egy lakásban majdnem mindig a fürdőszoba a legkisebb, ezért igyekeznünk kell a lehető legpraktikusabban kihasználni a rendelkezésünkre álló néhány négyzetmétert. Az alábbi képeken fürdőszobaszekrényekre gyűjtöttünk össze megoldásokat, így próbálunk ötleteket adni olvasóinknak. Ezek természetesen nem luxus berendezések, de igen tetszetős egyedi megoldásokra adnak lehetőséget.
Képeinken is látható, hogy nem minden a jól kiválasztott csempe, a praktikus berendezés, a fürdőben is nagyon fontosak a kiegészítők. Sok tárgy használaton kívül díszíthet, színével egységet képezhet. A törölközők, a fogmosó pohár, a szennyestartó, a szappantartó, a WC-papír mindig elől van, ezért színükkel, formájukkal fürdőszobánk egységét adják. E tárgyak kiválasztásánál már tudnunk kell, milyen lesz a csempe, a berendezés, ugyanakkor az előbb említett tárgyak kicserélésével az egész helyiség összképe megváltoztatható, egy régi fürdőszoba is alacsony költséggel felfrissíthető.
1Elsőként egy egészen egyszerű keskeny, de magas szekrényt mutatunk be (1), amely sok mindennek helyet biztosít, és valahol biztosan elhelyezhető, még a legkisebb fürdőszobában, vagy a mellékhelyiségben is. Mérete szabadon megválasztható, már 35 cm szélességben, és 30 cm mélységgel is jól mutat. A fiókok magassága legalább 15 cm legyen, és nem kell, hogy feltétlenül azonos méretűek legyenek. A szekrény színét a fal, illetve a falon lévő csempe színéhez igazítsuk, bár kis méretéhez valamilyen világos árnyalatot ajánlunk. A fogantyúk formájával egyedivé tehető, színükkel pedig a fürdőszoba kiegészítőihez is igazodhatunk. Ha az ajtón lévő fogantyút elég magasra tesszük, és egy mágneszárat szerelünk az ajtóra, a gyerekek számára elérhetetlenné tehetjük a veszélyes, de a háztartásban időnként mégis szükséges anyagokat.
Hasonló berendezés látható a következő két képen (2), csak hely kérdése a tárgyak elhelyezése. Régi lakásokban a WC-tartályt mindenképpen ki kell cserélni, ha ezt a megoldást választjuk, de lakótelepen a szerelőstrang hozzáférhetősége miatt rendszerint nem is alkalmazható.
Talán a lehető legolcsóbb, mégis jól használható a 3. képen látható polcrendszer, amely nyitott polcai miatt költségkímélő megoldás. Ha a mosdó alatti fiókok előlapját 10 mm-rel nagyobbra szabjuk, mint a korpusz, még fogantyú sem kell, mert marad alul egy perem a fiókok mozgatásához. A hosszú polc és a fiókok méretezésénél vegyük figyelembe a szifon méretét, hogy formájának kiszabása után is maradjon mindenhol 30-40 mm anyagszélesség.
A következő berendezéshez már nem elég egy parányi fürdőszoba, de a praktikus megoldás itt is fő szempont. Az egy légtérben lévő mosdó és a WC határozott elválasztására, két egymásnak háttal állított polcos szekrényt (4) mutatunk be. A szekrények szélességét szabadon megválaszthatjuk, azonban mélységüket és magasságukat - ha a képen látható módon a fürdőszoba csempéjével szeretnénk burkolni - a csempe mérete határozza meg. Hely és ízlés kérdése, hogy a minimum 3 csempe szélességet választjuk-e, vagy esetleg 4-5 csempe szélesre tervezzük. Feltétlenül gondoljunk az anyagvastagságra, hiszen a két szekrénynek két hátlapja van, ami együtt már 38 mm. A magasság meghatározásánál vegyük figyelembe a csempét díszítő csíkok méretét is.
2A pult mindhárom oldalon (a negyedik a fal) 10 mm-rel lógjon túl az összeállított szekrényen. Ajtót, fiókot nem célszerű a szekrényekre tervezni, mert nagyon közel vannak a szaniterek, így a hozzáférés csak kényelmetlenné válna. A két szekrénykét stabilan erősítsük egymáshoz, és a fürdőszoba mintájával azonosan burkoljuk. Az egy vagy két oldalán polcos bútor tetejére alulról erősítsük fel a pultot. Végül díszítsük a képen láthatóhoz hasonlóan a csempemintával.
Ha kész fürdőszobába szeretnénk ilyen berendezést, és nem áll rendelkezésre a burkolattal azonos csempe, akkor elütő színű, de a csempe színével harmonizáló bútorlapból készítsük el a polcos szekrényt, az oldalfalat is burkoljuk (belülről felcsavarozott) azonos színű bútorlappal, majd a kiegészítők színét válasszuk új bútordarabunkéval azonosra.
Az alábbi berendezés nem igényel egy régi fürdőszobában sem átalakítást, sem különösebb színeket (5). A fotel, a tükör kerete, a dupla polc és a virágtartó is áttetsző lakkozású rattanból készült. Kiegészítő hangulatvilágításként elhelyezhetünk még egy szintén rattanból felépített állólámpát is, és a szennyes ruha számára is kapható ebből az anyagból készült kosár. Ha a virágtartó kosarának füle van, megmozdítása is egyszerűbbé válik takarításkor.
A 6. képen látható fürdőszobarészletet szintén ötletadónak szánjuk, de nem a pontos megvalósítás e kép lényege, hanem a sarokban elhelyezett mosdó. Egy kis fürdőszobában a közlekedést megkönnyítheti, ha némely berendezési tárgy mélységét elrejtjük egy sarokban. Manapság már lehet kapni kimondottan sarokban elhelyezhető mosdókagylót, de beszerzési ára 3-4-szerese egy hagyományosénak. A képen látható rozsdamentes mosdókagyló helyett egy porcelán mosdókagylót is beépíthetünk, és az igazi helytakarékos ötletet, a törölközők számára beépített rozsdamentes rudat akár le is másolhatjuk.
4A két mosdószekrény tömör fából készült (7), színük szinte minden csempéhez jól illik, ezenkívül egyszínű, mintás vagy akár tarka textíliákkal is jól kombinálhatók. A tömörfa miatt áruk elég borsos, de ugyanez az elrendezés, hasonló előnyökkel, fautánzatú bútorlapból is elkészíthető.
A következő képünkön látható bútor különlegessége, hogy az oldalfalakat és az ajtókat, valamint a mosdószekrény és az állószekrény alsó részét edzett üvegből készítették (8), melyek világossá és elegánssá teszik az amúgy kicsi helyiséget, ráadásul minden könnyen megtalálható benne. A polcok színe mindkét alsó szekrényben a tartóoszlopok színével azonos. Az álló szekrény felső része nyitott, és az üveg itt polcként köszön vissza.
Utolsóként egy olyan összeállítás, melyben a burkolás, valamint a mosdószekrény a tükörrel és a világítással együtt adja meg a helyiség összképének különlegességét (9). A csempe különböző színeit egyenletesen osszuk el. A mosdószekrény elkészíthető bútorlapból, de a burkolat homogén, szinte természetellenes színét faerezetű anyaggal ellensúlyozzuk.
Végül pedig néhány, minden fürdőszobára vonatkozó általános szempont, melyeket érdemes megfontolni. A csempét csak akkor fúrjuk meg, ha biztosak vagyunk a dogunkban. Pl., csak olyan törölközőszárítót szereljünk fel, ami biztosan tetszik, megfelelő a mérete, és ha tovább bővül a család, akkor sem kell feltétlenül kicserélni stb., mert egy megfúrt csempe nem nagyon javítható, egy másik szárítónak pedig nem biztos, hogy ugyanott kell a furat. Ideiglenesnek szánt megoldásokhoz se fúrjunk, próbálkozzunk valamilyen lábon álló kiegészítővel, amíg megtaláljuk a legjobbat.
Ha a szekrények nem biztosítanak elegendő tárolóhelyet, ne polcozzuk túl fürdőszobánkat, inkább a szabadon maradt sarkokba vásároljunk fémből vagy műanyagból készült kis polcokat. Ezeken sok minden elfér, és ha mégsem kell, egyszerűen kitesszük a lakás egy más helyiségébe. Színeikkel igazodjunk egyéb kiegészítőinkhez.
A fürdőszobabútorokat alkotó bútorlapokat minden esetben, a nem látható helyeken is élfóliázzuk, mert a magas páratartalom miatt hamar magukba szívják a nedvességet, megduzzadnak és elcsúnyulnak.
A fürdőszobában található textíliák - elsősorban a törölközők - színével is igazodjunk a csempével és bútorokkal kialakított egységhez. Ha még nincs elég törölközőnk, vásároljunk tudatosan a család minden tagja számára azonos színűt, de más árnyalatút.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igényes kádfelújítás

Sok érv szól a mellett, hogy a kád felületének felújítását szakemberre bízzuk. Először is ők ismerik ennek a munkának minden fortélyát és gyorsan végeznek is vele. Általában még a nagyon lepusztul...


Fugázó választása

Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok – gondoljuk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a...