CD-szálló

Módosítva: 2014-02-11 12:26:21

A zenét szeretők, - akik egyben CD-gyűjtők is - időről időre tárolási problémával küszködnek. Ha sok kis lemezünk van, akkor nehéz a rendszerezésük, ha meg csupán néhány tucatnyi, akkor meg hányódnak valamelyik polcon. A készen kapható műanyag tárolók praktikusak ugyan, de rémesen vonzzák a port, s nem is mindig praktikus a formájuk. Aki viszont járatos a famunkákban, saját kezűleg is elkészíthet egy forgatható tárolót, amely egymagában 192 CD számára biztosít szállást, viszonylag kis alapterületen és jól rendszerezhetően. Fotóinkon jól végig kísérhetők az összeállítás fázisai, leírásunkban pedig az apróbb fogások bemutatásával igyekszünk a munkát megkönnyíteni.

A CD- tárolóhoz 3 és 5 mm-es rétegeltlemezt, 10x15 mm-es és 15x7 mm-es félkerek léceket, 30 mm átmérőjű fa-, vagy műanyagcsövet, 20 mm vastag deszkát, 20x70 mm-es lécet, négy kis görgőt, vagy golyós csappantyút szerezzünk be. Ragasztóként majd expressz faragasztót, továbbá a felületkezeléshez színtelen lakkot használjunk.
1Első dolgunk az legyen, hogy 5 mm-es, simára csiszolt rétegeltlemezből kivágjuk a négy vertikális válaszlapot (A). A darabokat ezt követően merőlegesbe állítva úgy ragasszuk párban össze, hogy az egyik lap élétől 30 mm-re legyen a másik éle. A merőleges helyzetet vezetőlécekkel biztosítsuk, és a kötést vékony szegek beütésével is erősítsük meg (1). Az összeragasztott lapokra vonalzóval jelöljük fel a vízszintes válaszlapok helyét (2). A két közbenső válaszlapot (C) ragasszuk a helyükre, majd a két fél vázelemet összeragasztva alakítsuk ki a tároló vázát (3). Következő lépésben ragasszuk be az összes válaszlapot, fenék- és fedőlapot (B) valamint a már előre méretre szabott sarokléceket (E) is rögzítsük a fészkeikbe. Az alsó takarólapba vágjunk egy 30 mm-es furatot, vagy négyzetes nyílást, majd a felső takarólappal (D) együtt ragaszszuk a vázra. Az alsó lapra, tengelyüket sugárirányba állítva csavarozzuk fel a négy görgőt (5), amely majd megkönnyíti a tároló forgatását. Ezt követően már csak a csiszolt, félkerek szegélyléceket kell a függőleges, majd a vízszintes élekre felragasztanunk, és a tárolót magát máris befújhatjuk színtelen lakkal.
4Amíg a lakk szárad, készítsük el a tároló talpát. Előbb a lábakat (G) vágjuk alakra (6), majd a hosszukat is szabjuk méretre. A talpkorongot (F) 20 mm vastag deszkából, vagy két-három egymásra ragasztott 5 mm-es rétegeltlemezből kanyarítsuk ki, és közepébe fúrjunk 30 mm átmérőjű furatot. Ragasszuk helyükre a lábakat, majd a fa-, vagy műanyag rudat is (7). Ezt a részegységet is fújjuk be színtelen lakkal, majd száradása után a tengelyre húzzuk rá a tárolót, és megforgatva próbáljuk ki, nem szorul-e valahol. Az igazítások után már csak a lemezeinket kell műfajuk szerint csoportosítva a rekeszekbe helyeznünk, hogy zenehallgatáskor ne kelljen a kiválasztott CD-t sokáig keresgélnünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tartó, tároló, lemez

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágott virágok tartósabban

Névnap, születésnap és megannyi alkalom, amikor vágott virág a legjobb ajándék vagy ajándékkísérő. Ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne, tenni kell. Íme, néhány tipp a vágott virágok...


Ami a tetőt illeti

A Belatti – a Kárpát-Medence legkorszerűbb és legpontosabb gyártójaként– kivitelez szeglemezes tetőket és faszerkezeteket országszerte, a magyar és szlovák piacon egyaránt. Családi házak,...