Szerszámkuli

Bármit is csinálunk, ahhoz különféle kellékek szükségesek. Ha pl. barkácsolunk, jó ha a szükséges szerszámok a kezünk ügyében, de nem a kezünk alatt vannak. S mivel a munkaasztalunk többnyire nem nagy, az oda kirakott különféle szerszámok mindig hátráltatják a munkát. E kellemetlen helyzetet a különféle szerszámos kulik oldják meg célszerűen. Számtalan forma között választhatunk a készen kaphatók között, ezek mellé pedig most egy egészen egyszerű sajátkezű elkészítését ismertetjük. Bárhol használhatjuk, kivitelezése igazán nem nehéz.

A kialakításához szükséges anyagokat jegyzékbe foglalva adjuk meg, és ezek alapján méretre is szabhatjuk mindegyiket. Ezt követően hozzáfoghatunk a kuli elkészítéséhez. Először a két oldalsó keretet fektessük a padlóra, és állítsuk olyan helyzetbe, hogy a lécek alul egymástól 558 mm-re legyenek. Alsó, szögben álló bütüjük vonalát az alsó tálca oldallécével és egy 20x20-as lécdarabbal jelöljük be (1), majd a felesleges anyagot fűrészeljük le. Az alsó végüktől 500 mm-re mindegyik középvonalába fúrjunk egy-egy 15-18 mm-es vakfuratot. Mélységük 10-15 mm legyen. Következhetnek a különböző méretű tálcák, amelyeknek előbb az oldalkáváit (B-H) ragasztva és facsavarokkal megerősítve állítsuk össze (2), majd ugyancsak ragasztva, szegezve fogassuk alájuk a megfelelő méretű fenéklapokat (K-O). A középső, kiemelhető szerszámtálca oldalai közé még egy válaszlapot (I) is erősítsünk be. Ezt azonban még előbb lyukfűrésszel vágjuk a megfelelő alakúra. Miután az összes tálcát elkészítettük, az állványléceket pedig lemázoltuk, a felső és az alsó tálcák segítségével szereljük össze a kuli vázát. Előbb az alsó tálca oldalára csavarozzuk fel az állványléceket (A), továbbá a közéjük illeszkedő két hevederlécet (J). A kötésekhez ragasztót is használjunk. A további két tálcát is erősítsük a helyére, de a rögzítő csavarokat átlós irányba elhelyezve hajtsuk az állványlécekbe (3).

2 5

Következő lépésként ragasszunk az állványlécek kifúrt fészkébe két vastag facsapot. A kiemelhető tálcát helyezzük a csapokra, állítsuk pont középre, és ennek megfelelően jelöljük át a fenéklapra a csapok helyét. A helyező-fészkeket a tálca mellé fogatott deszkalap segítségével fúrjuk ki (4), majd a csapokra illesztve ellenőrizzük, hogy a tálcát megfelelően rögzítik-e a csapok. Az esetlegesen szükséges igazítások elvégzése után fektessük le a kulit, és csavarozzuk az állvány aljára a négy önbeálló kereket (5). Most már csak színtelen lakkal kell a kulit többször vékonyan lekenni, és bevonóanyag teljes száradása után már új helyükre tehetjük a legszükségesebb szerszámainkat, anyagainkat. A kuli nemcsak szerszámainknak ad helyet, hanem a munkánkat is megkönnyíti, hiszen bárhol dolgozunk is, a benne tartott kellékeket mindig a kezünk ügyében tudhatjuk, nem kell értük számtalanszor a szerszámos szekrényhez járkálnunk, feltéve, ha előrelátóan mindig mindent bekészítünk a tálcáiba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tároló, szerszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


NiCd és a Li-ion akkuk

Gyakran merül fel a kérdés az akkus meghajtású szerszámgépeknél, hogy milyen típusú akku afelhasználói célnak legmegfelelőbb energiaforrás. Ezt többnyire agép használatának gyakorisága és...