Szerszámkuli

Bármit is csinálunk, ahhoz különféle kellékek szükségesek. Ha pl. barkácsolunk, jó ha a szükséges szerszámok a kezünk ügyében, de nem a kezünk alatt vannak. S mivel a munkaasztalunk többnyire nem nagy, az oda kirakott különféle szerszámok mindig hátráltatják a munkát. E kellemetlen helyzetet a különféle szerszámos kulik oldják meg célszerűen. Számtalan forma között választhatunk a készen kaphatók között, ezek mellé pedig most egy egészen egyszerű sajátkezű elkészítését ismertetjük. Bárhol használhatjuk, kivitelezése igazán nem nehéz.

A kialakításához szükséges anyagokat jegyzékbe foglalva adjuk meg, és ezek alapján méretre is szabhatjuk mindegyiket. Ezt követően hozzáfoghatunk a kuli elkészítéséhez. Először a két oldalsó keretet fektessük a padlóra, és állítsuk olyan helyzetbe, hogy a lécek alul egymástól 558 mm-re legyenek. Alsó, szögben álló bütüjük vonalát az alsó tálca oldallécével és egy 20x20-as lécdarabbal jelöljük be (1), majd a felesleges anyagot fűrészeljük le. Az alsó végüktől 500 mm-re mindegyik középvonalába fúrjunk egy-egy 15-18 mm-es vakfuratot. Mélységük 10-15 mm legyen. Következhetnek a különböző méretű tálcák, amelyeknek előbb az oldalkáváit (B-H) ragasztva és facsavarokkal megerősítve állítsuk össze (2), majd ugyancsak ragasztva, szegezve fogassuk alájuk a megfelelő méretű fenéklapokat (K-O). A középső, kiemelhető szerszámtálca oldalai közé még egy válaszlapot (I) is erősítsünk be. Ezt azonban még előbb lyukfűrésszel vágjuk a megfelelő alakúra. Miután az összes tálcát elkészítettük, az állványléceket pedig lemázoltuk, a felső és az alsó tálcák segítségével szereljük össze a kuli vázát. Előbb az alsó tálca oldalára csavarozzuk fel az állványléceket (A), továbbá a közéjük illeszkedő két hevederlécet (J). A kötésekhez ragasztót is használjunk. A további két tálcát is erősítsük a helyére, de a rögzítő csavarokat átlós irányba elhelyezve hajtsuk az állványlécekbe (3).

2 5

Következő lépésként ragasszunk az állványlécek kifúrt fészkébe két vastag facsapot. A kiemelhető tálcát helyezzük a csapokra, állítsuk pont középre, és ennek megfelelően jelöljük át a fenéklapra a csapok helyét. A helyező-fészkeket a tálca mellé fogatott deszkalap segítségével fúrjuk ki (4), majd a csapokra illesztve ellenőrizzük, hogy a tálcát megfelelően rögzítik-e a csapok. Az esetlegesen szükséges igazítások elvégzése után fektessük le a kulit, és csavarozzuk az állvány aljára a négy önbeálló kereket (5). Most már csak színtelen lakkal kell a kulit többször vékonyan lekenni, és bevonóanyag teljes száradása után már új helyükre tehetjük a legszükségesebb szerszámainkat, anyagainkat. A kuli nemcsak szerszámainknak ad helyet, hanem a munkánkat is megkönnyíti, hiszen bárhol dolgozunk is, a benne tartott kellékeket mindig a kezünk ügyében tudhatjuk, nem kell értük számtalanszor a szerszámos szekrényhez járkálnunk, feltéve, ha előrelátóan mindig mindent bekészítünk a tálcáiba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tároló, szerszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus szerszámok nőknek

A Bosch Home & Garden szerszámai hasznos segítők a mindennapokban, sokoldalúan használhatóak, megkönnyítik a házban és a ház körül felmerülő barkácsfeladatok megoldását, amelyek nem...


Több mint munka: felelősség

Teljesítmény, biztonság, technológia, precizitás ésmunka iránti szenvedély. Fontos értékek, a STIHL igazi erejét azonban a gépeket használó közösség jelenti. Ezt a STIHL most be is bizonyítja,...