Szobai melegház

Akik kényes, a változó szobai klímára érzékeny virágokat, dísznövényeket tartanak lakásukban, azoknak ajánlatos kedvenceiket szó szerint üvegkalickába zárniuk. Ilyen szobai melegházak készen nem igen vásárolhatók, szerencsére azonban némi kézügyességgel saját kezűleg elkészíthetők az alábbiak szerint.
Az alap egy-két hosszúkás műanyag virágtartó láda. Ennek külső méretéhez igazodva határozzuk meg a burkolat szélességét és hosszát. A burkolat magasságát úgy válasszuk meg, hogy az legalább 30 mm-rel legyen több a ládáénál, amelynek két keskenyebb oldalát a pereme alá erősített léc tartja. A burkolat anyaga 10 mm-es MDF lap, vagy 8 mm-es rétegeltlemez legyen. A darabokat él-lap kötésben, szegekkel megerősítve ragasszuk össze. A sarkokra kívül simára csiszolt pipalécet, ezek közé pedig félkerek szegélylécet ragasszunk. Ha mívesebb megoldás a célunk, akkor a faburkolat oldalára - a szegélylécek közé - nádfonatot, vagy vékony parafa lemezt is ragaszthatunk. A műanyagládákat tegyük a helyükre, majd 10x10 mm-es lécekből állítsunk össze a növények legnagyobb magasságánál 100 mm-rel magasabb, sátortetős, oszlopon álló, alul léckerettel összefogott "tetőszéket". Sarokkötései szilárdak legyenek, ezért vékony szegekkel megerősítve, vízálló ragasztóval erősítsük egymáshoz a lécdarabokat. Ha a váz már szilárd, 2-3 mm vastag plexilapból szabjuk ki a teljesen átlátszó tetőburkolat darabjait, amelyeket apró és vékony szegekkel fogassunk a lécvázra. A kis üvegház többszöri belakkozását követően már csak az érzékeny növényeket kell a műanyag ládába telepíteni, és védelmüket az üveges búra felhelyezésével biztosuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: melegház

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mókás házak

A műfa tetejére épített-, a "hókupaccal" körbevett házak burkolatának alapja az a speciális műanyag, amelyből műsziklák, akváriumi hátterek építhetők. A forma kialakítása után a végeredmény...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...