Kerti út- és térburkolatok

Szűkebb értelemben vett környezetünkben a kert mindig fontos tényező volt. A családi- és víkendházak szinte elképzelhetetlenek e szabad, zöldellő földterületek nélkül, s mivel hogy a saját tulajdonunk, ki-ki a saját elképzelése szerint szépíti, formálja. Van, aki az angolos, elvadultnak látszó, ám korántsem elhanyagolt, gondozott flórát kedveli, más pedig a rendezett, tervszerűen telepített kerti növények látványában leli örömét. A kertekben azonban különféle célú utak, pihenő- és parkolóterek is szükségesek, s mivel ezeket gyakran használjuk, felületüket burkolattal szokás időállóbbá tenni. Ám ezen túlmenően a kertnek ezek a részei esztétikailag ugyanolyan fontosak, mint a többi.

utak_01.jpg (35923 bytes)

Az utat, a kocsibeállót, a kis pihenőteret vagy a nyitott teraszt tehát úgy kell megtervezni, hogy azok egyben a kert díszei is legyenek, harmóniájába illeszkedjenek. Tehát ennek megfelelően kell kiválasztanunk a helyüket, nyomvonalukat, alakjukat s a burkolásukhoz szükséges anyagokat is. Ha pedig takarékosan szeretnénk megoldani a feladatot, akkor az ezzel járó munka is ránk vár, és az sem mindegy, hogy ezt miként végezzük el. Ennek az összetett feladatnak a sikeres megoldásához adunk most újabb tippeket, hasznos ismereteket és gyakorlati fogásokat.
2Közvetlen környezetünkön általában a lakáson belüli tereket értjük, de a legtöbbször ennél többről van szó. Ebbe a térbe tartoznak az udvarok, járdák, kerti utak, parkolóhelyek, de a parkok, közös területek is, melyek értékesebbé kellemesebbé tehetőek egy kis befektetéssel. Mindeközben értéknövelést is végzünk ingatlanunkon, hiszen egy gondozott környezet is meghatározza értékét.
A pihenők és utak burkolatainak megválasztásánál igen sok lehetőség közül válogathatunk, a kőtől kezdve a betonelemeken át a fa térburkolókig sok minden szóba jöhet. 

Kőburkolatok

Mennyire meghitt és varázslatos tud lenni egy gyönyörű kert természetes kőlapokkal burkolt ösvényekkel (1). Számos típusban, formában és színben, fűrészelve, pattintva, vagy más megmunkálással vannak forgalomban kőburkolatok. Fontos, hogy anyaguk és lerakási módjuk fagyálló legyen, hiszen kültéri elhelyezésről beszélünk. A pala, a márvány, a homokkő és egyéb rokon anyagok négyszögű vagy sokszögű lapokként vásárolhatók meg. 

Beton és betonkő lapburkolatok

5Különböző méretekben és alakválasztékban kaphatók, mint mosott betonlapok, natúr vagy színes betonlapok, illetve olyan kavicsmosott betonlapok, melyek egy betonmagból és egy felső mosott kőszemcse rétegből állnak. Felületük lehet érdes, csiszolt, profilos, de simára polírozott is. Vannak betonidomok, melyek csak kötésben rakhatók le, mások hálóba, vagy mintázatot képezve is alkalmasak út, járda, autófelhajtó burkolására. Különleges beton térburkoló elem a gyeprács, amely a puha fűben szilárd támaszként kíméli a gyepes felületet. Természetesen kő szegélyelemekkel terasz is burkolható velük, változatos formájukból adódóan sokféle mintázat készíthető belőlük.
A betonból készült térburkoló kövek alakja igen változatos. A legáltalánosabbnak mondhatók a négyzet, tégla, rombusz alakú burkolókőformák, amelyekből akár keverve is nagyon dekoratív felület mintázott útburkolatok alakíthatók ki (2). A hatást a különböző színű kövek variálásával lehet növelni. Az egymás mellé helyezett burkolóelemek rendszertelennek látszó fektetési mintázata mindig érdekes hatású, ám aki a szabályos rendet szereti, az is megtalálja az elképzelése szerinti burkolókövet, amelyekből akár halszálka kötésben lerakott felület is kirakható (3). Sétáló utakhoz azonban inkább az íves nyomvonal követésére alkalmas beton térköveket célszerű alkalmazni (4). Az ilyen kövekből még egészen különleges hatású burkolatok is kialakíthatók (5). A nagyobb burkolólapok és a kis kocka alakú térkövekből azonban színében és felületi mintázatában is változatos terasz padlók is kirakhatók (6). Hosszú élettartamú, fagyálló, csúszásmentes, repedésmentes ugyanakkor rugalmas térburkolati megoldások. Nagy méretű, téglák és négyzetes teraszburkoló lapok (7) és szegélyelemek is találhatóak a rendszerben. A különleges kőformák sem hiányoznak a kínálatból, s a betonelemek színei széles palettát ölelnek fel (8).
8

Ám nem csak zárt betonelemekből lehet vonzóan érdekes térburkolatokat kialakítani. Jó példa erre a gyeprács elemekből kirakott kocsibeálló (9), amelynél az üreges részekbe töltött talajba fűmag vethető el, s amint kizöldül jól terhelhető, de mégis mindig zöldellő marad. A rácsburkolat még hosszabb esőzések esetén is terhelhető, gyalogosan és gépkocsival is járható. Ugyanakkor a talaj és a zöldterület ökológiai jellemzői nem változnak, az eső és a szennyvíz pedig akadálytalanul, természetes szűrést követően jut a talajvízbe. A gyep maga meg nyáron hűsítő, a port is megköti és még oxigént is termelő felület, amely a gépkocsik ráhajtása ellenére sem károsodik. Méretük, alakjuk azonban gyártótól függően eltérő, mivel más célra, pl. kerítés- és támfalelemként is jól használható (9), a céljainknak leginkább megfelelőt célszerű kiválasztanunk. A beton térburkolatoknak nagyon előnyös tulajdonsága, hogy formai gazdagságukból adódóan íves kialakítás is megoldható felhasználásukkal, s különböző mintákat is lehet a burkolatba varázsolni.
A különböző fektetési módok természetesen a különböző méretű betonelemek adta lehetőségeket is kihasználják (10), sőt az elemek színét is célszerű ilyen esetekben variálni (11). 

Kerámia burkolatok

10Fagyálló kerámialapok számos színben és formában kaphatók. Habarcsba rakva, kis kertekhez, teraszokhoz, tetőkert burkolására használhatók. A mázatlan harántüreges, natúr téglapiros színű, sima felületű padlóburkoló lapok külsőtéri, tartós vízhatástól mentes, fedett (és belsőtéri) padlók burkolására alkalmasak. Felhasználhatók továbbá nagy forgalomnak ki nem tett, gyalogos járófelületek, lépcsőszegélyek (12), pinceburkolatok, fedett teraszok burkolóanyagaként.
A burkolólapokat lapfelületre fektetve, ágyazó cementhabarcsba vagy ragasztóba ágyazva építsük be. A burkolólapok közötti hézag nagysága legalább 3-5 mm legyen. Az ágyazóhabarcs vastagsága legalább 20 mm legyen. Lerakását hálóban, kötésben, vagy halszálka formában (13) szokás elvégezni
A kültéri burkolatok kivitelezéséhez, önmagában a fagyálló burkolóanyag alkalmazása nem elégséges, az aljzatszigetelést, víz elvezetést, lejtést és a tömör megfelelően vízzáró fugázást is meg kell oldani. A harántlyukas, porózus burkolóanyagból (14) külső térben burkolat csak tartós vízhatástól mentes fedett helyre készíthető. A gondos fugázás, annak anyaga akadályozza meg a víz beszivárgását. Kültéri terasz burkolatoknál a burkolat alatti vízszigetelésről, tapadóhíd, valamint megfelelő lejtést biztosító aljzatbeton készítéséről gondoskodni kell. A padlóburkolatok minden esetben aljzat vagy szerkezeti betonra, a hagyományos módon készíthetők el.
A kültéri padlóburkolatok készítésénél az aljzatbeton vastagsága legalább 100 mm legyen, és alá 150-200 mm vastag kavics ágyazatot terítsünk. A burkolat lejtése legalább 2% legyen. Kültérben legfeljebb 9 m2, a belsőtérnél 25 m2 egybefüggő "dilatálatlan" felület lehet. Ennél nagyobb felület esetén tágulási hézagot kell képezni, különben a burkolat a hőtágulások miatt berepedhet. A tágulási hézagot az aljzatbetonban és a burkolatban azonos helyen kell kialakítani, szélessége 10 mm legyen. 

Faburkolatok

15A fa megfelelő védőanyagokkal kezelve burkolatépítésre is használható (15). Természetesen a kültéri faburkolatot jó vízelvezetésű aljzatra kell lerakni. A legelterjedtebb a fapadló, fakocka, rönkfa burkolat. Széldeszka, vagy gömbfa burkolatokat (impregnált fenyőfából) a fűrészelt felülettel lefelé, kőrétegre vagy durva kavics feltöltésre, ezen felül pedig homokágyba kell rakni. A rönkök közti teret tiszta homokkal kell kitölteni. A rönk átmérője 60-200 mm lehet. Hosszabb törzsekből 7-8 cm vastagságú korongokat vágva is jó burkolóanyagot kapunk. A korongok közti réteg kaviccsal, homokkal vagy humusszal lehet kitöltve.
Még egy gondolat a lépcsőkről. A térburkolatok készítésekor szinte sosem találunk sík alapfelületet, talajt. Ilyenkor a jelentősebb szintkülönbség áthidalására lépcsőt kell készítenünk. A lépcsők kialakításánál gondolnunk kell arra, hogy ne legyen túl meredek, hiszen kényelmetlen lenne a rajta való közlekedés. A szintemelkedés két lépcsősík között 16-17 cm, míg a járófelület 30 cm körül kényelmes. Ebből adódóan egy 30 fokos lejtésű rézsű is megoldás problémánkra. Ha a szintkülönbség áthidalására van helyünk, elég egy laposabb ritkább lépcsőzetű tereplépcső kialakítása (16). A megfelelően kialakított aljzat a legfontosabb. Ha a talajt jól tömörítjük, figyelünk a lejtésekre, a kavicságyat, majd a homokágyat is az említettek szerint készítjük el, s a fokok megtámasztásához betontömböt is beépítünk, biztosan kényelmes és tartós lépcsőt készíthetünk (17). 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: térburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polimerbeton

Az egyik legismertebb építőanyag a beton. Legegyszerűbben fogalmazva kavics víz és cement keverékéből képződő kőszerű anyag. A kavics és a víz egyértelmű, de mi is valójában a cement?


Kerti burkolatok fektetése

Kertekben és közterületeken egyaránt fontos a térkövek szakszerű lerakása. Nagyobb felületeken ezt a munkát egyértelműen szakcéggel érdemes végeztetni, egy kisebb kertrészletben azonban sajátkezű...