Álkandalló dekorációként

1Az otthon melegéhez, bensőséges hangulatához nagyban hozzájárulhat egy szépen megépített kandalló. Fiatal házasok kevés induló pénzük lévén, örülhetnek, ha a ház tető alá kerül. A berendezés nagyban függ az egyedi ötletektől, kézügyességtől és vállalkozó kedvtől. Az itt ismertetett kandalló építési ötlete is jó példa arra, hogy kevés pénzből, az építkezésből megmaradt anyagokat is hasznosítva, hogyan hozhatunk létre valami újat, szépet.

Bemutatott példánkban egy 36-40 négyzetméteres lakás nappali szobáját úgy rendezték be, hogy nem került egyetlen egy szekrénysor sem a helyiségbe. Viszont a szobába belépve szinte egy teljes falrészt betöltő nagyon szép kandallót alakítottak ki. Mint jeleztük dekoráció, tehát nem kéménnyel kiépített igazi kandallóról van szó, hatását tekintve azonban a készítő törekedett a teljes hangulati kép megteremtésére. Arra is volt lehetőség, hogy a valóságosnak tűnő tűztérbe hősugárzót, valamint a tűz fényét, lángját imitáló lámpát is beépítsenek (1). Ilyenek kaphatók a barkácsáruházakban is. A kandalló építésének további célja volt, hogy tv-tartóként is funkcionáljon. A tervezés és a méretek meghatározása már erre is kiterjedt (2). Így az antennacsatlakozók, elektromos csatlakozó aljzatok, elosztók biztonságos, de nem látható helyre kerültek.
Kandalló építésére - mint azt már jeleztük - nem a szaküzletekben kapható speciális elemeket használta fel a készítő, hanem az építési maradékokat, sérült, máshol már nem használható anyagokat. Volt bőven blokktégla, műkő, csorbult burkolótégla, de márvány, gipszkarton maradék elemek is.
2Az egyedi elképzelések számbavétele és a tervek elkészítése után alapnak a blokktéglákat rakták le, úgy kialakítva a tv-tartó padka helyét, méretét, hogy minimum két blokktégla adja ki a magasságát (3). Az ülő vagy tároló előpadkát egy blokktégla magasságban határozták meg, és tetszőleges alakzatokban lerakták.
A kandalló alapjának építését a TV-tartó mellől kiindulva, kifelé haladva, a falazó blokkokat kötésben rakva végezték. Ügyelni kell a vízszintre és az egyenletes fugahézagra. Ajánlott a boltokban kapható távtartók használata vagy legalább egy otthon talált vastag műanyagpálca, vonalzó. Ezzel a kötésben rakott téglák egyenletességét biztosíthatjuk.
Ha a téglákat hátulról kezdjük rakni, akkor a tűztér is könnyen kialakítható (4). A belsejét igénytől függően samott-téglával bélelhetjük, ami a villamos hősugárzó bekötése esetén szükséges, egyébként csak dísz.
A már korábban kialakított előpadkát (ülőkét) tovább építhetjük blokktéglából. Kialakítható dekorációs oszlopban is. Ezzel lezárható a teljes kandallóegység.
A padkák és oszlopok burkolását a gondosan összeválogatott márvány és műkő darabokkal oldották meg, ezeket csemperagasztóval felragasztva, de habarcságyba is fektethetők (5). A végén nagyon fontos feladat, hogy megfelelő anyagokkal megtisztították a kész felületeket, különben foltos maradt volna a tégla és márvány burkolat. Ezután már csak egy enyhén samponos nedves ruhával át kellett törölni, majd száradás után a háztartásban található étolajjal átitatott puha ruhadarabbal a törlést megismételni. Így a fényét és eredeti színét ismét visszanyeri! Ha ezt havonta egyszer megismételjük mindig gyönyörű felületünk marad. De ez már csak a végén az utolsó simításokat jelenti.
7Azonban van még egy nagyon fontos teendőnk, a kandalló kürtőjének kialakítása. Ebben az esetben a számtalan lehetséges megoldás közül az építő a gipszkarton maradék csíkokkal történő befejezést választotta. A kandalló tetejénél fémfüleket rögzített, ugyanígy a mennyezetre is, majd ezeket összekötötte a gipszkarton gyári fém tartószerkezeteivel (6). Erre rögzítette a méretre vágott, megfelelően sarkosan kialakított gipszkarton csíkokat, önmetsző csavarokkal (7). A felületet fűrészporos tapétával burkolta, majd gipsz szegőléccel zárta le a széleket, végül diszperziós festékkel lefestve teljesen egyenletes felületet kapott.
Érdemes az ötletet ellesni, mert a látványa olyan hatást és élményt jelent a készítő számára, hogy büszke lesz munkájára és a család, az ismerősök elismerését válthatja ki hosszú évtizedeken keresztül.
Valóban évtizedeken keresztül, mert ez olyan "bútor" marad, ami nem cserélhető, jellegénél fogva, maradandó alkotás lesz, lakásuk díszeként.

8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kandalló, kályha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtéskorszerűsítés? Új kandalló?

Amennyiben Ön fűtéskorszerűsítést tervez, legyen szó akár kazáncseréről vagy kandalló beépítésről, minden esetben kérje ki szakember véleményét, hiszen a kéménybélelés, kéményfelújítás- és...


Vaskályhák sajátosságai

Hétvégi vagy családi házba, kiegészítő fűtésként, a cserépkályha vagy a kandalló olcsóbb alternatívája lehet az öntöttvas kályha. Néhány dologra érdemes odafigyelni vásárláskor, bekötéskor és...