Asztal a számítógépnek

A számítógép nélkül ma már nehéz lenne elképzelni az életünket. Előnye, haszna vitathatatlan, ám az is az igazsághoz tartozik, hogy még ma sem olcsó mulatság egy közepes teljesítményű gép megvásárlása. Ráadásul ezzel a dolognak még koránt sincs vége. Előbb-utóbb minden családban rájönnek arra, hogy a számítógép használatához programok is szükségesek, ezen felül bizony helyet is kell teremtenünk a számára. Eleinte elfér az íróasztalon is, ám hamar rájövünk, hogy legjobb külön e célra kialakított asztalra telepíteni. Ilyen asztalokat készen is lehet vásárolni - a legegyszerűbbje is legalább 15 000 Ft-ba, az igényesebbje meg több mint a duplájába kerül -, ám az alapos tájékozódás után az is kiderülhet, hogy igényeink, pénztárcánk és a kifizetendő ár között bizony mély szakadék tátong. Ezt pedig csak sajátkezű munkával vagyunk képesek áthidalni. Így elérhetjük, hogy a gépasztal ne csak használható, hanem megfizethető és ráadásul még mutatós is legyen, mint a címképünkön bemutatott darab, amelynek elkészítéséhez az alábbi ismertetésünkben adunk tanácsokat.

Alapanyagként természetesen a megszokott, 19 mm-es, fehér, vagy más színű laminált faforgácslapot válasszuk, ám főbb élfedéseihez 20x20 mm-es bükk-, tölgy-, vagy sűrűerezetű fenyőfalécet szerezzünk be. A laminált faforgácslap színét természetesen a szoba többi bútordarabjához igazodva célszerű megválasztanunk, ezért lehet fautánzatú is, ám akkor az éllécekre nem lesz szükségünk, helyette felvasalható élfóliát, és (vagy) a lapok élére húzható PVC-élfedő idomot kell majd alkalmaznunk. Az asztallapot, a hátlapot és a billentyűzet kihúzható polcát akár 300 mm széles, készen kapható polclapokból, esetleg egyik élén lekerekített posztformingolt faforgácslapból is kialakíthatjuk. Ha pedig a számítógépet a család többi tagja is használja, mobilitását fékezhető bútorgörgők felszerelésével biztosíthatjuk. A fiókok teherbírását és egyben könnyű mozgatását görgős fiókvezetékek beépítésével oldhatjuk meg, de költségcsökkentő megoldásként az alsó-felső léckalodás fiókvezetékek is megteszik.

Asztalváz kialakítása

2Ez hasonló egy íróasztaléhoz, és az asztal-, a két oldal-, továbbá a hátsó összekötőlap egymáshoz csapozott darabjai alkotják. Először az asztallapot készítsük el. Ha kész polclapokból állítjuk össze, akkor az egyik polc élére ragasszunk közbenső kötőlécet. A felénk eső darabhoz is használhatunk posztformingolt lapot, amelynek hosszanti éle lekerekített. A faléc oldalai garantáltan merőlegesek, élei pedig simára csiszoltak legyenek. A lécet - amíg a ragasztó köt - ragszalag darabokkal rögzítve biztosítsuk elmozdulás ellen. A másik polclap élébe fúrjunk egymástól 200-200 mm-re 10 mm-es csapfészkeket, a szélekhez közel levők ettől 50-50 mm-re legyenek. E csapfészkeket a másik darab élére is jelöljük át, és fúrjuk is ki. A csapfészkekbe 60 mm hosszú köldökcsapokat ragasszunk be (1), majd a ragasztóval bekent élű lapot üssük szorosan a kötőléccel már ellátott darabhoz. Az így kialakított asztallap egysíkúságát vastag és egyenes alátétlécek közé szorítva, a darabok szoros illesztését pedig csavaros szorítókkal (2), vagy léckalodába fogva, ékeléssel biztosítsuk.
Amíg az asztallap ragasztása köt, a két oldallap hosszanti élére is ragasszunk élfedő léceket, amelyeket ugyancsak rövid ragszalagokkal szorítsunk a darabok élére (3). Az oldallapok alsó élét felvasalható élfóliával fedjük le, és a hátsó összekötőlap egyik hosszanti élét is ezzel fedjük le. Amint a ragasztott kötések megszilárdultak, fogjunk hozzá az asztalváz kötéseinek a kialakításához. A két oldallapot az asztallap alsó felére, a szélső oldaléllel egy szintbe állítva kell köldökcsapos kötésekkel 4felerősítenünk. A csapfészkek maximum 15 mm mélyek legyenek, és ezt a fúróra erősített ütköző gyűrűvel biztosíthatjuk legpontosabban (4). A hátsó összekötőlap a két oldallap közé csatlakozik, felső éle pedig az asztallap élével kerüljön egy síkba. Mivel a lap élek oldalt így a csak ragasztóval rögzített szegélylécbe csatlakoznának, a szilárd kötést egy-egy csavarokkal rögzített sarokléccel is erősítsük meg. Az asztallapot is köldökcsapokkal fogassuk a hátsó összekötőlap élére, de most még csak ragasztó nélkül üssük a helyére. Az asztalváz ezzel készen van, ám a további munkák során még számos alkatrészt kell felerősítenünk, ezért most még ne ragasszuk szilárdan össze, helyette hevederes szorítóval fogassuk ideiglenesen meg (5). E célra azonban használhatunk erős zsineget, vagy széles ragasztószalagot is. 

Fióklapok, válaszfalak

Az asztal még a régebbi, ún. bébiházas számítógéphez készült, ám ma már többnyire mini-, vagy midi toronyba szereltekkel találkozhatunk, ezért ezt mindenképpen vegyük figyelembe az oldalsó tárolórész kialakításakor. A toronyházas gépet a jobb oldali tárolórészbe célszerű helyezni, és ilyen esetekben az oldalsó tárolórészben még egy beépített válaszfalra lesz szükségünk. A tárolórész oldalfala hátul a hátlaphoz kapcsolódik, ám felül a billentyűzet és az egérpad kihúzható polca alatt ér véget. E tárolórész merevségét tehát az alsó két szilárdan beerősített polclap adja meg, ezért ezeket az alkatrészeket legalább négy-négy csappal fogassuk az oldallapokhoz. A felső rakodópolcot célszerű kihúzhatóan a tárolórészbe erősítenünk, mert munka közben majd erre tehetjük a nyomtatót, lemeztárat, szakkönyveket, és más segédeszközöket. A kihúzható felső polctól mért távolságát e tárgyak magasságához igazodva határozzuk meg. 5Megvezetésére a kétsínes görgős fiókvezetékek a legalkalmasabbak (6), hiszen ezek kellően teherbírók, de ha nem lesz a polclap különösebben terhelve, akkor a léckalodás fiókvezeték is megfelelő a befogásukhoz, legfeljebb ezeket csak 2/3-áig szabad majd kihúznunk. A csapokkal beerősített alsó válaszlap alá szerelhetünk huzalkosaras iratrendezőt is (7), ha oldalára görgős fiókvezetéket erősítünk, annak fix vezetékét meg a polclap aljára csavarozzuk fel. Ezt természetesen még a polclap vázba erősítése előtt kell elvégeznünk.
Ne feledkezzünk meg a lábtámaszról sem, mert ez huzamosabb munka esetén kellemesen pihenteti a lábunkat. Ezt az alkatrészt egy keskenyebb deszkából, és a mögéje csavarozott 30x30 mm-es lécből állítsuk össze. A támléc végére, ráspolyozva készítsünk két csapot, hogy a lábtámaszt a legkellemesebb szögbe állíthassuk. A távolsága sem lényegtelen, ezért egymástól 100 mm-re készítsünk két deszkába 40 mm mély befogó nyílásokat (8), majd csavarozzuk a bal oldali oldallap, illetve a középső válaszfal aljára.

Az asztal összeállítása

8Most érkeztünk el munkánk utolsó fázisához, az asztal szilárd összeépítéséhez. Először a két oldallapot fogassuk össze a hátsó összekötőlappal, és a belső sarkokba csavarozzuk fel a sarokléceket. Az asztallapot illesszük a helyére, de még most se ragasszuk a vázra. A válaszfalakat úgy ragasszuk a helyükre, hogy egyúttal a polc-, illetve a rövid fenéklap is a helyére kerüljön. A fiókvezetékekre csavarozzuk fel a kihúzható lapokat, majd végül az asztallapot is ragasszuk az asztalváz tetejére. Az asztallap két oldalsó élére, illetve az oldallapok felső részére köldökcsapokkal fogassuk fel a két natúr takarólapot, majd e darabokat ragasszuk is a helyükre.
Ezután már csak a natúr faléceket kell színtelen lakkal több rétegben bevonni, és a bútorgörgők felszerelése után már könnyen mozgathatjuk a számítógép asztalt. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a számítógép hálózati áramról üzemel, ráadásul a monitor sem mindig a gépről kapja az áramot, és ezen kívül még számos kábel kapcsolja össze a gép egységeit. Ezért az asztallap közepébe célszerű egy nagyobb lyukat vágnunk, amelyen az összes kábelt át tudjuk bujtatni. A hálózati csatlakozáshoz legalább négyes dugaszoló aljzatos hosszabbítót csavarozzunk a jobb oldali oldallap belső oldalára. Így a teljes konfiguráció kábeles csatlakozóit csak egyszer kell a helyükre dugnunk, illetve a gépegységeket a hálózatra csatlakoztatnunk. Ha pedig helyváltoztatásra kerül sor, csak egy villásdugót kell kihúznunk, és a teljes rendszert, úgy ahogy van, üzemképesen, átgördíthetjük a másik szobába, vagy akár a szomszédba is áttolhatjuk. Végezetül még csak annyit, hogy a gépasztalhoz célszerű állítható magasságú görgős széket használni, mert ez kényelmesebb, mint a szokásos íróasztalhoz való székek bármelyike, és a helyváltoztatás is könnyebb vele, ha a gépasztalt - címképünkön is látható - íróasztal mellé állítjuk. Az ilyen komplett otthoni munkahely kialakítása a bemutatott gépasztal elkészítésével, és természetesen a meglévő íróasztalhoz igazítva, már nem is olyan nehéz feladat, ha erre szobánkban van elég hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal, számítógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus étkezőasztal

Amikor étkezőasztalt választunk, sok szempontot kell mérlegelnünk. Először is a rendelkezésre álló helyet, és hogy az étkezésen kívül másra is akarjuk-e használni.


Stilla étkezők

Ha minőségi étkező bútorok széles kínálatára gondolunk, aStilla márkanév sokaknak az elsők között jut eszébe. Közkedveltek a nagyméretűre bővíthető, akár 12 fő számára is helyet biztosító étkező...