Kerti burkolatok fektetése

Kertekben és közterületeken egyaránt fontos a térkövek szakszerű lerakása. Nagyobb felületeken ezt a munkát egyértelműen szakcéggel érdemes végeztetni, egy kisebb kertrészletben azonban sajátkezű kivitelezéssel is próbálkozhatunk.

Földmunka

A talaj kiemelését kb. 30 cm-rel szélesebben végezzük el, mint a tervezett burkolandó felület. Már a kiásás során ügyeljünk a lejtés kialakítására (2- 4%), a csapadékvíz gyorsabb elvezetése érdekében! Mivel a természetes fagyhatár hazánkban 80 cm, ebben a zónában ne legyenek fagy által veszélyeztetett anyagok (pl.: agyagos talaj)
Az alépítmény tükörszintjét alakítsuk a kívánt formára, megfelelő eszközökkel tömörítsük, és síkját igazítsuk ki. Ezt addig folytassuk, amíg a tükör teljes felületén elérjük a megfelelő tömörítési értékeket. Az elkészített tükörszint +/- 3 cm pontossággal a tervezett síkon legyen.
Fagyvédő rétegnek csak humuszmentes, meghatározott szemcseméretű homokoskavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keveréke alkalmas. Ezen anyagok az időjárással és faggyal szemben ellenállóak, valamint a tömörítés során nem szenvednek nem megengedhető szemcseroncsolódást. A tömörítést úgy végezzük, hogy az mindenütt elérje a szükséges mértéket. Az elkészített fagyvédő réteg felső síkja +/- 2 cm pontossággal a tervezett szinten legyen. A fagyvédő réteg vastagsága a fagyhatárhoz és az építési előírásokhoz igazodjon.

Teherhordó réteg

A mechanikusan tömörített teherhordó réteg (felső hordozó réteg) szemcsemérete 0/35, vagy 0/55 legyen. A beépítés és tömörítés ideális nedvességtartalom mellett úgy történik, hogy az előírt tömörítési értékeket mindenütt elérje. A mechanikusan tömörített réteg felső síkja is +/- 2cm pontossággal a tervezett szinten legyen. A teherhordó réteg vastagsága a tömörítés után elért végleges vastagság.

Zúzalékágy (burkolatágy)

A jól tömörített és pontosan elkészített fagyvédő réteg felső síkjára 2/5-ös szemcseméretű zúzalékból ágyazatot hordunk fel lazán, egyenletes (min. 2, max. 5 cm) vastagságban. Durvább szemű zúzalék a bevibrálás során fellépő ellenállása miatt nem alkalmas. Az ágyazat síkjának kialakítására legalkalmasabb 3-4 cm vastag idomcsöveket használni, melyeket sablonként a fagyvédő réteg tetejére fektetünk, kiszintezünk, közükbe öntjük a zúzalékot, amit léccel lehúzunk. Szintezésénél vegyük figyelembe, hogy vibráláskor a burkolat végleges magassága 0,5-1 cm-rel süllyed. Készítsünk elő ezzel a módszerrel 30-50 m2 felületet, majd szélről kezdve, magunktól elfelé kezdjük rakni a köveket úgy, hogy a lehúzott ágyazatra már ne lépjünk.
Burkolókövek lefektetése
A köveket nem szabad túl szorosan fektetni, összeilleszteni, hanem tartani kell egy körbefutó, kb. 2-3 mm-es fugát. A legtöbb kőtípus úgynevezett távtartóval rendelkezik, amelyek segítségével elkerülhetjük a kövek felületeinek összeverődését és az élsérüléseket. A szabályos fugák és a raszterméret betartása tetszetős burkolatképet eredményez. Az egyenletes fugavonal megtartása zsinór vagy léc segítségével, 2-3 m-enként végzett ellenőrzés mellett végezhető (a zsinórt kifeszítjük, és 2-3 kővel leterheljük).
A lerakás a burkolandó felület egyik egyenes oldalán kezdődjék. Az első sort nem ajánlatos közvetlenül falnál vagy peremnél, azokkal párhuzamosan kezdeni, mivel az egyenetlenségek vagy a nem teljesen sík falrészek azután az egész burkolt felületre hatással lesznek, amelyeket utólag már nem lehet kijavítani. Az első sort a faltól 1 m távolságban, pontosan merőleges irányban érdemes elkezdeni. Az esetleges egyenetlenségek ezután optikai úton hibátlanul kiegyenlíthetőek.

Fúgázás (homoklehúzás)

A lefektetett felületet 0,6-2 mm szemcseméretű homokkal söpörjük be. Ennek anyagszükséglete kb. 2-5 kg/m2. A besöprést addig végezzük, amíg a kövek közötti fugát a homok teljesen ki nem tölti. Bevibrálás előtt a kövekről söpörjük le a maradék homokot, hogy az a gép talpa alá kerülve ne okozzon felületi sérüléseket, karcolásokat.

Lezárás (bevibrálás)

A lerakott köveket úgynevezett lapvibrátorral néhányszor keresztben és hosszában is megvibráljuk. Lehetőség szerint, a felületi sérülések elkerülése érdekében minden fajta kőnél - de hangsúlyozottan a strukturált felületű és a színes kövek esetében - a vibrátor talpára szereljük fel a gumitalpat. A vibrálás után a fugákat újra besöpörjük, a maradék homokot eltávolítjuk, majd újra megvibráljuk. Így a fugaanyag hamarabb kötődik a résekbe. A felület elkészültével a terület teljes mértékben terhelhető. A maradék fugaanyag, ill. annak pora kerti slaggal lemosva eltávolítható. Egy-két hónap elteltével újra átsöpörhetjük a felületet, hogy a fugák teljesen feltöltődjenek. A fugázást csak száraz felületen végezzük!
A fektetés során, amennyiben több raklapnyi kővel dolgozunk (felületi megmunkáltság és szín szerint 3-5 raklap) előnyös a követ a raklapokról keverve rakni; ezáltal csökken az elkerülhetetlen szín és felületbeli különbségek hatása. A fektetés során azokat a köveket amelyek valamilyen hiányosságot mutatnak, azonnal cseréljük hibátlanra. A fektetést lehetőleg sarokból kiindulva, erősen lejtő felületeknél - amennyiben ez lehetséges - a legmélyebb ponton kezdjünk. Aknák, vízelvezetők, fal és egyéb csatlakozási pontoknál végzett illesztési munkák során a köveket megfelelő szerszámokkal (törőolló, vágókorong) tudjuk méretre igazítani.

(Köszönjük a B.B. Ház Kft. segítségét a cikk megírásához.)

www.murexin.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkövek lerakása

A térkő egyre több családi otthonban elterjedt építőelem, amely a legtöbb - építőanyagokra és burkolóelemekre szakosodott - üzletben nagy választékban megtalálható. Szakszerű lerakása esztétikai és...


Képes kerti ötletek

Egy kert kialakításának sok mozzanatát le lehet írni, be lehet mutatni, ám rengeteg olyan ötlet van, amit elég meglátni, különösebb magyarázat nélkül tetszik az embernek,. Összegyűjtöttünk egy...