Tartós és esztétikus térburkolatok

2008-09-16 16:38:42 |

Manapság egyre nagyobb választékot kínálnak térkövekből az ún. nem zöld felületek burkolására. De mit ér az esztétikai elszántság a tervezésben, az iparos igényesség az elemek elrendezésében, ha a rosszul megválasztott vagy alkalmazott kitöltő- és kötőanyagok nem időtállóak? Ha egy-egy erősebb eső vagy nagyobb nyomással történő slagos tisztítás kimossa a tömítőanyagot a fúgából, és a gaz már az első tavasszal kihajt a résekben? Ha repedések és hiányosságok törik meg az egységes felület harmóniáját, a kötés hiányosságai miatt a térkődarabok elmozdulnak a helyükről? Ha a gyenge ágyazatba besüllyednek az egyes darabok és omlik a perem?

A fentiekben említett problémák kiküszöbölése érdekében a Baumit új termékcsaládot fejlesztett ki, a Térburkolati Natúr Fúgázót, amely különleges adalékanyagának köszönhetően, a nedvesség hatására újra és újra megduzzad, kitöltve ezzel a rendelkezésére álló teret. A fúgát tökéletesen tömíti, a hajszálrepedések eltűnnek, mivel a kitöltő-anyag ilyen módon mindig újjászületik, és a hagyományosnál jóval tartósabb felületet ad.
A bedolgozás nem igényel különösebb erőfeszítést. A munka megkezdése előtt gondoskodnunk kell arról, hogy a térburkoló felület száraz, a fúga pedig legalább 15 mm mély és 30 mm széles legyen. Ezután a fúgázó-anyagot elterítjük a felületen, majd a megfelelő mennyiséget a burkolóelemek közötti résekbe söpörjük, és lap-vibrátorral tömörítjük.
Érdemes ezek után ismét kitölteni száraz anyaggal a fúgákat annak érdekében, hogy a tömörség megfelelő legyen. A maradékot legkönnyebben egy seprűvel távolíthatjuk el. A kész felületet azután gyenge vízsugárral kell lemosni.
Ennek az anyagnak az alkalmazásával nem jelent gondot az utólagos fúgázás sem. A már tömörített felületet enyhén megnedvesítjük, megvárjuk, míg maga a burkolat megszárad, majd a fúgázót a szokásos módon a résekbe söpörjük és tömörítjük.
A termékválaszték másik eleme a Térburkolati Ágyazóhabarcs, amely a burkolatok elkészítésénél egyszerre több problémát is kiküszöböl. Az anyag átereszti a vizet, de nem nedvszívó, így az ágyazatban nem áll meg a nedvesség.
Erős, repedésmentes alapfelületet ad a tetszőleges geometriájú térburkoló elemeknek. Mivel nincs kapilláris vízfelvétel, nem kell tartani a "sókivirágzástól" sem. Kiválóan ellenáll az ilyen felületeket gyakran elcsúfító növényi gyökérzetnek. Természetes és műkő, beton és terméskő, továbbá klinker burkolatok befoglalására is alkalmas.
A Térburkolati Fugázóhabarcs 2 milliméteres szemcseméretének köszönhetően olyan tartós felületet kapunk, amely jól bírja a magasnyomással történő tisztítást. Só és fagyálló. Azon túl, hogy valóban olyan egyszerűen bedolgozható, mint ahogy azt a "csináld magad filmekben" látjuk, minimális a repedések kialakulásának veszélye.
A komplex alkalmazásra tervezett térburkoló anyagok használatával maradandó és esztétikus felületet kapunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: térburkolat, térkő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti burkolatok fektetése

Kertekben és közterületeken egyaránt fontos a térkövek szakszerű lerakása. Nagyobb felületeken ezt a munkát egyértelműen szakcéggel érdemes végeztetni, egy kisebb kertrészletben azonban sajátkezű...


Takarítás a kertben

Az ősz beköszöntével, a lombhullás és a metszési időszak kezdetével egyre több zöldhulladékot kell feldolgoznunk és eltüntetnünk a kertből. Nem minden hulladék szemét, így ezekből sok mindent...