Tartós és esztétikus térburkolatok

2008-09-16 16:38:42 |

Manapság egyre nagyobb választékot kínálnak térkövekből az ún. nem zöld felületek burkolására. De mit ér az esztétikai elszántság a tervezésben, az iparos igényesség az elemek elrendezésében, ha a rosszul megválasztott vagy alkalmazott kitöltő- és kötőanyagok nem időtállóak? Ha egy-egy erősebb eső vagy nagyobb nyomással történő slagos tisztítás kimossa a tömítőanyagot a fúgából, és a gaz már az első tavasszal kihajt a résekben? Ha repedések és hiányosságok törik meg az egységes felület harmóniáját, a kötés hiányosságai miatt a térkődarabok elmozdulnak a helyükről? Ha a gyenge ágyazatba besüllyednek az egyes darabok és omlik a perem?

A fentiekben említett problémák kiküszöbölése érdekében a Baumit új termékcsaládot fejlesztett ki, a Térburkolati Natúr Fúgázót, amely különleges adalékanyagának köszönhetően, a nedvesség hatására újra és újra megduzzad, kitöltve ezzel a rendelkezésére álló teret. A fúgát tökéletesen tömíti, a hajszálrepedések eltűnnek, mivel a kitöltő-anyag ilyen módon mindig újjászületik, és a hagyományosnál jóval tartósabb felületet ad.
A bedolgozás nem igényel különösebb erőfeszítést. A munka megkezdése előtt gondoskodnunk kell arról, hogy a térburkoló felület száraz, a fúga pedig legalább 15 mm mély és 30 mm széles legyen. Ezután a fúgázó-anyagot elterítjük a felületen, majd a megfelelő mennyiséget a burkolóelemek közötti résekbe söpörjük, és lap-vibrátorral tömörítjük.
Érdemes ezek után ismét kitölteni száraz anyaggal a fúgákat annak érdekében, hogy a tömörség megfelelő legyen. A maradékot legkönnyebben egy seprűvel távolíthatjuk el. A kész felületet azután gyenge vízsugárral kell lemosni.
Ennek az anyagnak az alkalmazásával nem jelent gondot az utólagos fúgázás sem. A már tömörített felületet enyhén megnedvesítjük, megvárjuk, míg maga a burkolat megszárad, majd a fúgázót a szokásos módon a résekbe söpörjük és tömörítjük.
A termékválaszték másik eleme a Térburkolati Ágyazóhabarcs, amely a burkolatok elkészítésénél egyszerre több problémát is kiküszöböl. Az anyag átereszti a vizet, de nem nedvszívó, így az ágyazatban nem áll meg a nedvesség.
Erős, repedésmentes alapfelületet ad a tetszőleges geometriájú térburkoló elemeknek. Mivel nincs kapilláris vízfelvétel, nem kell tartani a "sókivirágzástól" sem. Kiválóan ellenáll az ilyen felületeket gyakran elcsúfító növényi gyökérzetnek. Természetes és műkő, beton és terméskő, továbbá klinker burkolatok befoglalására is alkalmas.
A Térburkolati Fugázóhabarcs 2 milliméteres szemcseméretének köszönhetően olyan tartós felületet kapunk, amely jól bírja a magasnyomással történő tisztítást. Só és fagyálló. Azon túl, hogy valóban olyan egyszerűen bedolgozható, mint ahogy azt a "csináld magad filmekben" látjuk, minimális a repedések kialakulásának veszélye.
A komplex alkalmazásra tervezett térburkoló anyagok használatával maradandó és esztétikus felületet kapunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: térburkolat, térkő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gondolatok a kerti kőburkolatok teherbírásáról

A kerti kőburkolatoknak számos funkciója lehet. A díszítőhatás mellett lényeges, hogy esős időben is megoldott legyen a közlekedés kerten belül. Akomolyabb, nagyobb teherbírással rendelkező...


Képes kerti ötletek

Egy kert kialakításának sok mozzanatát le lehet írni, be lehet mutatni, ám rengeteg olyan ötlet van, amit elég meglátni, különösebb magyarázat nélkül tetszik az embernek,. Összegyűjtöttünk egy...