Morzsaporszívók

A háztartási gépek karbantartásáról szóló sorozatunkban most megismertetjük kedves olvasóinkkal a sokak által kedvelt, hordozható segítőtársat, a morzsa porszívót. Nem lesz nehéz dolgunk, mert csak minimális karbantartást igénylő háztartási gépről van szó. Elhelyezésének módját a 1. ábránkon mutatjuk be. Akkumulátorról üzemelő készülék, szerkezeti kialakításánál fogva használaton kívüli állapotban állandó töltést igényel. A töltés beállítása olyan, hogy túltölteni nem lehet. Feltöltés után az automatika ún. csepptöltésre kapcsol, vagyis csak olykor-olykor tölt rá az akkumulátorra, ha a feszültség csökkenését észleli. Az akkumulátort óvni kell nedvességtől, ütődésből eredő töréstől. Vigyázzunk rá, mert költséges alkatrész, cseréje meghaladja az új készülék árának akár a felét is.

2Mobilitásának köszönhetően felhasználási lehetőségei igen sokrétűek. Gyakran alkalmazzák gépkocsik belsőterének tisztítására, kárpitok és nehezen elérhető helyek portalanítására és természetesen az étkezőasztal használat utáni letakarítására. Kis teljesítményű berendezés, ügyelni kell a túlterhelés elkerülésére. Gyári előírás szerint maximum 15 percig üzemeltethető, ezt követően csak teljes kihűlés után szabad ismét üzembe helyezni a készüléket. Fokozottan igényli a porzsák tisztántartását (2), mivel egy kis méretű szélkerékkel (3) van felszerelve, így az eltömődött porzsákon keresztül nem képes megfelelő szívóhatást kifejteni. Célszerű a használat időtartama alatt több alkalommal is üríteni az apró porzsákot, időnként pedig aprólékosan kitisztítani. Erre legalkalmasabb egy nagy teljesítményű háztartási porszívó.
Mivel mobil készülék, kézben hordozható, emiatt könnyen kerülhet olyan helyre, ahonnan lecsúszhat, leeshet. Sajnos ez komoly problémát okozhat, a burkolat töréséhez vezethet. Kisebb repedések, lepattanások pillanatragasztóval visszaragaszthatók, ha viszont a burkolat ripityára törik, de a szerkezet működőképes marad, akkor érdemes új házat vennünk, és az egész gépet átszerelni.
6Használata során ügyeljünk rá, hogy kizárólag száraz anyagokat tisztítsunk vele. A nedvesség tönkreteszi az akkumulátort, a csatlakozókat és a motort is. A motor az egyetlen aktív alkatrésze a gépnek, karbantartást ritkán igényel. Csapágyazása csúszó csapágy, mely előre olajban áztatott, így utólagos kenést nem igényel (szintercsapágy). A gép szerkezeti felépítését rajzunkon mutatjuk be. Estleges meghibásodásának okai lehetnek a túlterhelés, a nedvesség, egyéb mechanikai sérülés. A motort javítani nem lehet, csak cserélni, mivel kialakítása olyan, hogy szakműhelyben sem javíthatóak biztonsággal. Csere esetén a burkolat eltávolítása után leforrasztjuk a két csatlakozó vezetéket (4), majd az új motort a helyére szerelve - vezetékeinek beforrasztása után - ismét összeszereljük a házat. Kapcsolója egyszerű kivitelű, egyáramkörös kapcsoló. Hiba esetén működő képességét ellenállásméréssel ellenőrizzük, szükség esetén cseréljük ki. Feszültségméréssel ellenőrizhetjük a töltő működőképességét, a tartó-talpazaton, a készülék levétele után. Itt az akkumulátorfeszültséggel megegyező egyenáramot kell mérnünk. A hálózati adaptert viszont lehetőleg ne nagyon bolygassuk, ne szedjük szét, mert ott már hálózati feszültség van. Ez az alkatrész egyébként is ritkán hibásodik meg.
A szükséges alkatrészeket beszerezhetjük a kisgépalkatrészt árusító szaküzletekben, a garancialevélen szereplő szerviz általában alkatrész forgalmazással is foglalkozik.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kézi porszívók

A morzsaporszívók mellett ma már sokféle mobilis, kisméretű és egyszerűen tárolható porszívót és szőnyegseprűt lehet találni az áruházakban. Ezek a kisgépek, nem pótolják a nagyteljesítményű...


Intelligens robot porszívó

Különböző tudású robot porszívók már idehaza is megvásárolhatók. Nincs új a nap alatt, vagy mégis?