Kertkialakítás lejtős területen

Módosítva: 2008-07-22 17:12:28

1-es képA lejtős kertek legfőbb jellemzője, a magasságkülönbség, sokféle érdekes lehetőséget kínál, és változatos kertkialakítást tesz lehetővé. Alábbi összeállításunkban ehhez gyűjtöttünk össze néhány ötletet.

Lejtős területen nehezebb és bonyolultabb feladat harmonikus kertet létrehozni, azonban az eredmény kárpótol a fáradságért. A különböző rézsűk és támfalak segítségével kialakított vízszintes teraszokon ugyanúgy elhelyezhető a burkolt pihenő, gyerekjátszóhely, virágágyás, kerti sütő, tavacska, mintha sík területű kert lenne a birtokunkban. A különbség, hogy nem csupán kerti utakat, hanem lépcsőket, rámpákat veszünk igénybe, ha megközelítjük a kert különböző részeit. A rézsűkön csodálatos sziklakerteket hozhatunk létre, a támfalakat beültetve pedig újabb érdekes látvánnyal gazdagodik kertünk. Ha kb. 3 méternél nagyobb távolságra alacsonyabb falakat építünk a lejtőn, és dúsan betelepíthetjük növényekkel, függőkerteket kapunk, amely az év minden szakában szemet gyönyörködtető látvány (1).
Erre sík területű kertben nem lenne módunk. Legjobb, ha nem problémát, hanem kihívást látunk a lejtős kert kialakításában. Gondoljunk csak az ókori világ egyik csodájára, Semiramis függőkertjére! Próbáljuk lejtős kertünket egy többszintes lakásként elképzelni, és így berendezni.

2-es képGondos tervezés

Ha hegyoldalon építkezünk, érdemes az épület tervrajzával párhuzamosan a kert tervét is elkészíttetni. Az alapozási munkák során kikerülő fölmennyiségből megépíthető a lejtős kert domborzata, így nem kell a fölöslegesen elvitt földet drága pénzen visszaszállíttatni. Nagyon előrelátó megoldás, ha a talaj legfelső, tápanyagokban gazdag rétegét leemelik, és külön tárolják, hogy a későbbiekben majd felhasználják. A kert kialakítása hosszabb ideig is elhúzódhat, de a terv birtokában mindig előttünk lebeghet a megálmodott cél, és ennek megfelelően alakíthatjuk a kertet rögtönzések sorozata helyett. Így elérhetjük, hogy kertünk természetesként hasson, jól illeszkedjék a tájba és a szomszédos kertek adta keretbe. Kertépítés közben nem feledkezhetünk meg a tereprendezés alapszabályáról: a felszínen megjelenő csapadékvizet az épületekre, az eredeti adottságokat megváltoztatva a szomszéd telekre vagy szabályozatlan formában az utcára vezetni nem szabad. A felszínen folyó, szivárgó víz a rakott támfalak állagát is veszélyezteti. Érdemes ezért a felrakott kövek mögött kavicsból vagy építési törmelékből vízelvezető réteget kiképezni, amelyben a víz távozhat. 

Rézsűk és támfalak

Lejtős kert építésekor fontos szempont, hogy a szintek mind egymással, mind a házzal illetve a melléképületekkel megfelelő arányban álljanak. Alakíthatjuk a talajfelszínt úgy, hogy enyhe lejtők esetében a természetes vonalakat próbáljuk követni. Kiképezhetünk mesterséges teraszokat, ahol a vízszintes felületeket lépcsők vagy rézsűk kötik össze. A legnagyobb változást a 3-as képszintek közti támfalépítéssel érhetjük el. A különböző szinteket összekötő lépcsők a kert hangulatos elemeivé varázsolhatók, szépen beültetetett növénytartókkal szegélyezve. A lépcsők mellett célszerű rézsűket is kialakítani, mert ez megkönnyíti, pl. a fűnyíró mozgatását, és lehetővé teszi a kertben való szabad mozgást tolókocsihoz kötött családtagok számára is. A rézsűk kialakítása egyszerűbb, mint a lépcsőké. Ha laza anyagból építjük, a lejtésszöget vegyük minimálisra, különben a felülete lemosódik. A bevágott, meredek rézsűt a meglévő tömör talajrétegben alakíthatjuk ki. Térigényük megegyezik, vagy kisebb a magasságukkal. A feltöltött rézsűk az általuk áthidalt magasságkülönbség többszörösét is elfoglalhatják, fenntartásuk azonban jóval egyszerűbb a meredek változatoknál. Bármilyen rézsűt választunk is, fontos a talaj megfelelő rögzítése, különben nagy esőzésekkor lemosódik. Kevesebb helyet foglalnak el a támfalak. Előnyük, hogy megtartják a földet. Ha a kert alapterülete a magasságkülönbséghez képest kicsi, építsünk támfalakat, amelyeknek anyaga harmonizál a házzal, a kerti utakkal, lépcsőkkel. A támfalak általában nem haladják meg a 130-135 cm magasságot.
Mutatós kerti elem az alacsony, szárazon rakott terméskő fal. Ideális élőhelye a melegkedvelő növényeknek és állatoknak. Itt teljes szépségükben kifejlődhetnek az igényes apró évelők, szabadföldi pozsgások. A falak réseiben és körülöttük sok olyan állat talál életlehetőséget, amelyek fontos szerepet játszanak kertünk biológiai egyensúlyának fenntartásában. Az apró gyíkok, futóbogarak, rovarok számára elegendő apró réseken kívül kialakítatnunk a fal építésekor nagyobb üregeket sünök, békák számára is.
7-es képÉpítőanyagként leggyakrabban faragott termésköveket vagy nagyobb kőlapokat használnunk. De az adott területen fellelhető kövekből is szép, rusztikus fal építhető (2). A homokkőből vagy mészkőből álló törmelékköveket az időjárás hamar kikezdi. Állandó felújításra szorulnak, amit mind a növények, mind az ott megtelepedett állatok megsínylenek. Ezért gondos tervezés után tartós, jó anyagból építsünk, és a célnak megfelelő növényanyagot ültessünk.
Ha a talaj nyomását nem tartja meg a lazán felrakott és talajba ágyazott kőfal, betontámfalakat ajánlatos építeni. Ha a falba a beton beöntésekor 6-10 cm-es hungarocell darabokat illesztünk, amelyeket a beton megkötésekor kitörhetünk, olyan kis nyílásokat hozunk létre, amelyekbe előnevelt növényeket ültethetünk.
A betontámfal eltüntethető úgy is, hogy előbb kavicsot, majd földet töltünk a fal mellé, végül pedig növényekkel ültetjük be. Ültessünk a betonfal elé, fölé olyan növényeket, amelyek eltakarhatják az épített felületet és elősegítik, hogy szépen beilleszkedjen a környezetbe. A betonfalakat néha vékony terméskő lapokkal burkolják vagy kaviccsal fedik (3). Ez a módszer nagyon gondos kőművesmunkát igényel.
Az előre gyártott betonelemekből készített falak nagyon jól beültethetők (4). A lejtős területek védelmére rézsűköveket is alkalmazhatunk, akár betonból, akár természetes kőből. Ha a talajt ügyesen beültetjük, a kövek rövid idő alatt eltűnnek a növények alatt (5). A sziklakert és a kerti tó minden kert központi látványossága lehet. Lehet szabályosan kialakított (6), helyet kaphat benne egy odvas farönk (remek cicapihenő, mint a képen is látszik) (7); felhasználhatjuk hozzá a környéken talált köveket, amelyekből a kép helyszínén egy mókás fókaszobor is készült (8).
Kő, víz, növények - a hatás ellenállhatatlan. Ha dús növényzetet szeretnénk a tóban és környékén, ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 4-6 órát érje közvetlen napsütés a területet (9). A szépen kialakított kerti tó harmonikusan beilleszkedik a kertbe és a környező tájba (10).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lejtő, domb

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Támfal kész betonelemekből

A domborzati viszonyok miatt hazánkban a legtöbb kertnek van némi lejtése, vagy emelkedése valamilyen irányban, ami nem baj, tulajdonképpen érdekesebb is a tökéletesen vízszintes kertnél. A...


Dombházak

A dombházak, vagy földházak még messze vannak attól, hogy elterjedtnek nevezhessük őket, ám egyre többel találkozhatunk hazánkban…