Üvegtégla

A népmesében az együgyű ember a kalapjában hordta a fényt a lakásába, mégsem sikerült világosságot teremtenie. Aztán rájött, ha kiüt egy nyílást a falon, bejön a fény magától...

uveg_02.jpg (25527 bytes)Az üvegtéglákat régebben nálunk csak ablakok helyettesítésére használták. Ott építették be, ahol az ablakot nem lehetett nyitni, de fényre szükség volt. A fény természeténél fogva adott volt, csak tudnunk kellett a lakásba behozni.
Manapság azonban már nemcsak bevilágítóként, hanem belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbb. Válaszfalak, térelválasztók, bútorok készülnek üvegtéglából.
Az anyagon átszűrődő fény úgy törik meg, hogy a belső tér varázslatos hangulatot kap, káprázatos fényjátékkal kombinálva. Modern lakóminőséget kölcsönöz. A terek határait tompítják az üvegfalak, szuggesztív atmoszférát kölcsönöznek a helységnek.
Képzeljünk el egy lila, kék, vagy ametiszt színekkel kombinált falat! Határtalan dekorációs lehetőség. A színvilág természetesen sokkal szélesebb: tintakék, azúr, türkiz, szürke, sötétrózsaszín, halványzöld, mélyvörös, királykék, fűzöld, bronz, okkersárga, vörös. Formavilága számtalan lehetőséget rejt; natúr, sima, hullámos csíkos, kockás, átlátszó, diagonál.
Különösen a fürdőszobákban vonzó ez, mert beereszti a fényt, optikailag mégis szeparál. A fényhatás mellett a négyzethálós rendszer előnye, hogy sokféleképpen variálható, határtalan kreatív megoldásokra, formai játékra is lehetőséget ad. A 19´19´8 cm standard méretű elemek kombinációjával a fürdőszobától eljuthatunk a külső egybefüggő homlokzatokig.
Az üvegtéglagyártók és forgalmazók széles szortimenttel jelentek meg az utóbbi években. Természetesen a rendszerek további ötletes kiegészítő elemekkel, még szabadabb fantáziálgatást tesznek lehetővé. Ilyenek a nyitható keret, mely a szellőztetés egyik megoldása, vagy a hatszögletű, négyszögletű sarokelemek, melyek a hullámos vagy törtvonalú falak lehetőségét biztosítják. Léteznek ezeken kívül még tömör- vagy nyitott járda üvegek, ha a födémünket is szeretnénk a fényjátékba bevonni.
Hova használhatunk üvegtéglát? Az ötletek tárháza kifogyhatatlan.
uveg_04.jpg (28970 bytes)Használhatjuk a zuhanyzóknál falazattal kombinálva, mely falazatba vannak rejtve a zuhany csövei, és erre van rögzítve a kézi zuhany is. Hálószobát nappalitól elválasztó falazatként. Térelválasztó a fürdőszoba és a lakótér közé. Gardrób falaként, azt leválasztva a hálószobából. Beépített bútorként, egy hangulatos hátsó megvilágítással. Szinteltolás esetén, térelválasztó falakhoz esztétikus fa szerkezettel is kaphatók, különböző méretekben.
Az üvegtéglából kialakított fal nem teherhordó, súlyát a téglák közti vasbetonszerkezet hordja. Függőleges üvegtéglafal készítéséhez két vezetőlécet kell elhelyezni vízszintesen az alapra. A lécek a fal nyomvonalát követik, egymástól 8 cm távolságban. Ehhez kapcsolva elhelyezzük a függőleges vezetőket is.
A vízszintes lécek közé csúsztató rétegnek 1 réteg bitumenes csupaszlemezt helyezünk, az alap és a panel együttdolgozását elkerülendő. A hosszirányú hőtágulás felvétele érdekében az oldalsó felületre (amelyhez a falunk csatlakozni fog) 1 cm vastag expandált rugalmas anyagot építünk be. A vezetőlécet habarccsal kitöltjük, és elhelyezzük az első sor téglát, távtartó segítségével, egyenletes hézagokkal. Ezekben futnak majd a 6 mm vastag rozsdamentes huzalok, melyeket a hézagkiöntő betonba helyezünk. A függőleges hézagok kiöntése után elhelyezzük a vízszintes acélhuzalokat. Acélhuzalok kerülnek minden függőleges és vízszintes fugába, ügyelve arra, hogy ne érjenek az üvegtéglákhoz.
Az utolsó sor elhelyezése előtt fent is be kell építeni egy rugalmas expandált réteget, úgy, mint a függőleges részen, majd behelyezzük az utolsó sor elemeit. Eltávolítjuk a távtartókat, majd a fugákat kifugázzuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: üvegtégla, üveg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

MADICO ablakfóliák

Mai rohanó világunkban, ahol a véletlen balesetek mellett sajnos oly sok erőszakos támadásról értesülünk, egyre nagyobb jelentőséget kap a biztonság és a védelem.


Befújható szigetelőanyagok

A falak szigetelése a legjobb dolog, amit kiadásaink csökkentése érdekében tehetünk. A dupla fallal készült szerkezeteknél nehéz a táblákban vagy tekercsekben árult szigetelőanyagok használata, itt...