Bosch csiszolók

bosch_delta_03.jpg (13443 bytes)A Bosch csiszolókat bemutató anyagunk némileg a mázolásról szóló cikkünkhöz kapcsolódik. Abból ugyanis kiderül, hogy a megfelelő minőségű festett felület létrehozásához elsősorban is az alapfelület kellő előkészítésére van szükség. Ebbe ugyanúgy beletartozik a régi, már laza, pergő festékréteg eltávolítása, mint a tökéletesen sima, egyenletes alap létrehozása. E műveletek legmegfelelőbb gépi eszközei a különböző csiszolók.

A szomszédos hirdetési oldalon látható Bosch csiszolók közül szó szerint a legvariábilisabb a variocsiszoló. Ez a géptípus tulajdonképpen egy kicsinyített, és speciális formájú szalagcsiszoló. Ennek a speciális formának köszönhetően használható kiválóan mázolási munkák előkészítésénél. A hegyes orr-rész segítségével könnyedén hozzá lehet férni a sarkokhoz, mélyedésekhez, ugyanakkor a sík csiszolórész akár nagyobb felületek lecsiszolására is alkalmas. A Bosch variocsiszolónak nálunk a 300 W teljesítményű elektronikus fordulatszám (ill. szalagsebesség) szabályozóval is ellátott változatát lehet kapni. A szalagsebesség-szabályozás lehetővé teszi az anyagnak legmegfelelőbb szalagsebesség megválasztását.
bosch_rezgo_03.jpg (12501 bytes)Ugyancsak a szűk helyekhez való hozzáférés mestere a deltacsiszoló. Ez a rezgőcsiszolók elvén működik, ezáltal kisebb teljesítménnyel, de finomabb felületet képes csiszolni. A háromszög formájú csiszolótalp segítségével kiválóan elérhetők a sarokrészek, a kiegészítő talpak révén pedig akár a zsalugáterek lamellái is lecsiszolhatók. Ebből két változat kapható Magyarországon. A kettő között inkább teljesítmény, mint szolgáltatás különbség van. A nagyobbik 240 W teljesítményű elektronikával is felszerelt, a kisebbik 180 W-osból a fordulatszámszabályozó-elektronika hiányzik. A festő-mázoló munkák előkészítésekor jó hasznát vehetjük az excentrikus csiszolóknak is. Ezek már nagyobb csiszolási teljesítményre képesek, így nagyobb sík felületek lecsiszolására is alkalmasak, de ívelt felületekre is ezt ajánljuk. Ezt tükrözik a villamos teljesítmény adataik is, hiszen a kisebb is 250 W-os, a nagyobb pedig 400 W-ot vesz fel.
A Bosch csiszolók választékát a rezgőcsiszolók és a szalagcsiszolók teszik teljessé. Mindkét rendszer elsősorban nagy, sík felületek lecsiszolására alkalmas. A rezgőcsiszoló képes a legfinomabb felületek előállítására, a szalagcsiszoló pedig a csiszolási teljesítményben verhetetlen. Természetesen mindezt befolyásolja a megválasztott csiszolóanyag szemcsemérete is.
Tudnunk kell még, hogy valamennyi Bosch csiszológép rendelkezik a porelszívás képességével; központi porszívóba csatlakoztatva, vagy saját porzsákot használva. Ennek használatát feltétlenül ajánljuk, mert a finom, csiszolt por nagyon káros az egészségre, és a takarítási munkát is kellemetlenné teszi, nem beszélve arról, hogy az elszívás a csiszolólap élettartamát is megnöveli.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csiszoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...