Érdekes újdonságok

Dombházak

2012-07-16 23:39:11 | Módosítva: 2012-07-16 23:39:11

A dombházak, vagy földházak még messze vannak attól, hogy elterjedtnek nevezhessük őket, ám egyre többel találkozhatunk hazánkban…

Kialakításuknál a régi földpincék szolgálnak mintául, csak a méreteik ennél jóval nagyobbak. Formájuknak köszönhetően az épület szinte egybeolvad a környezetével, hiszen a teteje füvesíthető, vagy többféle örökzöld, extenzíven, kevés gondozással is megelégedő növényfajjal is beültethető.

A dombházaknak a rendhagyó megjelenés, a „tömegházaktól” merőben eltérő látvány mellett számos már előnyei is vannak. Rendkívül nagy a hőtároló képességük, ami nem engedi a házat télen kihűlni, nyáron pedig túlzottan fölmelegedni. Jóval később kezdődik és jóval korábban ér véget bennük a fűtési szezon. A szakirodalom olyan példát is hoz, melyben a tulajdonos elutazott két hétre a téli időszakban, és miközben a külső hőmérséklet többször megközelítette a -20 °C-ot, a háza ez idő alatt mindössze +12 °C-ra hűlt le. Ez a rajta levő földtömegnek köszönhető, ami ugyanakkor nagyon jó hangszigetelést is biztosít.

A földbe épített házaknál nem a környezetet alakítjuk a házhoz, hanem épp fordítva: a meglévő, természetes környezetbe kell illeszkednie az épültetnek. A tervezést a természettel és a tájolással összhangban kell végezni. Ha a nappal használt helyiségek a déli oldalra kerülnek, a hálószobák északra, akkor a természetes fényből a legjobban tud hasznosítani az épület.

Fény még a tetőablakokon keresztül is bejuthat a házba, miközben a tető java részét egyébként talaj borítja. A vízszigetelést a betonba kevert adalékanyag illetve a külső oldalon lévő szigetelőanyag biztosítja, miközben a házat körülölelő föld, ami egyúttal természetes hőszigetelés is, védi az épületet az időjárás minden viszontagságától.

Építésükkor sok újrahasznosított anyag használható fel. Hátrányaként érdemes megemlíteni, hogy mivel nem túl gyakori háztípusról van szó, és az építési hatóságok szakemberei sem találkoznak naponta ilyennel, ez némi nehézséget okozhat az engedélyeztetési eljárás folyamán.

A kivitelezés során sokkal nagyobb figyelmet igényel egy ilyen ház elkészítése, és sokszor kivitelezőt sem egyszerű találni, egy ilyen kuriózumra.

A dombházaknak van egy szakrális hangulata, és kialakításuk nagy teret enged a kreativitásnak. A dombházak azoknak ajánlhatók, akik szeretnének egészséges helyen lakni, és fontos számukra, hogy újrafelhasznált anyagokból, környezetbarát technológiával készüljön az otthonuk. Mivel ez egy egyedi, személyre szabott építkezési mód, aki ilyenbe vágja a fejszéjét, számítson rá, hogy mivel nem rutin még ez az építkezési mód, sokkal több egyeztetésre lesz szükség a tervezővel és kivitelezővel, mint egy hagyományos épület esetén. Tehát nem csak ad egy megbízást és költözik, hanem együtt kell gondolkodni az építkezésben résztvevőkkel a siker érdekében. Olyan telkekre is javasolható a dombház építése, ahol az építési szabályzat csak pince, vagy gazdasági épület építését engedélyezi.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: dombház, földház

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Földház kicsibben

Ahol adott egy hétvégi telek, a következő lépés, hogy ott is lehessen aludni. Az építkezés drága, sokszor nem éri meg a vesződséget és az anyagi ráfordítást az évente kint töltött néhány napért....