WD-40 a karbantartási munkák szere

wd_02.jpg (20494 bytes)Manapság számos tisztító és kenőanyag között válogathatunk, mégis kipróbáljuk az újdonságokat is. Szó se róla, az új termékek is jól használhatók, ám kevés olyan akad közöttük, amelyiket olyan univerzálisan használhatnánk, mint a WD-40 kenő- és tisztítószert. S ez nem véletlen, a kutatókat pontosan ilyen szempontok inspirálták e tisztítóanyag kidolgozásakor. E folyadék tartós nemzetközi sikerét kiváló tulajdonságainak és sokoldalú használhatóságának köszönheti. Nem csodaszer, csak nagyon hatásos bármilyen területen, ahol tisztításra, kenésre és korrózióvédelemre van egy időben szükség. Otthoni munkákhoz, saját kezűleg végzett karbantartó ápolásokhoz, javításokhoz szinte nélkülözhetetlen.

A WD-40 ötféle problémát old meg egyszerre. Kenőhatása megszünteti a mozgó alkatrészek nyikorgását, minden apró résből kiszorítja a vizet, és elejét veszi a korróziónak. Elősegíti a beázott motorok beindítását, továbbá kilazítja a beragadt, berozsdásodott, megszorult alkatrészeket. Ezen túlmenően megtisztítja a felületeket a zsírtól, kátránytól, rozsdától és egyéb szennyeződésektől. E hatások összessége adja a WD-40 közkedveltségét és sokoldalú használhatóságát. A háztartásokban egy flakon WD-40-nel szinte minden otthoni problémánkat megoldhatjuk, más területeken pedig a most aktuális szezonvégi karbantartó munkákhoz használhatjuk eredményesen.
A sporteszközök ápolásához is WD-40-et célszerű használni. Horgászbotok orsóin, pl. nemcsak az orsó könnyed futását segíti elő, hanem fém részeit megóvja a nedvességtől. A vízi járművek fémszerelvényein is előnyös a használata, sőt a csónakmotorok tisztítását követően is érezhető a WD-40 hatása. Erre pedig különösen most, a szezon végén célszerű gondolnunk. A különféle kondigépek karbantartásakor is nagyon előnyös a használata.
wd_04.jpg (42508 bytes)A kertekben, telkeken is számos hasonló karbantartó munka esedékes, s a nyáron szinte állandóan használt munkaeszközöket egy alapos tisztítás után WD-40-el bepermetezve óvhatjuk meg a téli rozsdásodástól (1). A fűnyírók, kerti kapálógépek korrodálódott alkatrészeinek felületéről könnyen eltávolíthatjuk a rozsdát, és a nehezen hozzáférhető helyekről is kiszoríthatjuk a nedvességet. A szükséges tisztításon kívül a kenést és a korrózióvédelmet is biztosíthatjuk a WD-40-es permettel. A láncfűrészeken ez különösen fontos, hiszen ez az értékes szerszám mindig alaposan elszennyeződik. A lakatok, zárak védelméről is gondoskodik a WD-40, ha a hatóanyagot vékony szórócsövet használva juttatjuk a belsejükbe (2).
Nem árt a gépkocsink szokásos téli felkészítéséhez az összes elektromos csatlakozót, minden mozgó szerkezeti részt is a megtisztítanunk. Ezzel egyben a kenésüket és korrózióvédelmüket is elvégezhetjük a WD-40-et használva. A szer vízkiszorító és tisztító hatása különösen a motortérben levő elektromos csatlakozásoknál, mozgó részegységnél előnyös, korrózióvédő filmje még a krómozott alkatrészek védelméről is gondoskodik. Nem árt, ha a kocsi szerszámkészlete mellé egy kis flakon WD-40-et is a csomagtérbe teszünk. Az elosztófej beázását, pl. pillanatokon belül megszünteti.
A WD-40 a barkácsolóknak is hasznos, a szerszámok karbantartásához szinte nélkülözhetetlen. Kenőanyagként biztosítja a gépek kopásmentes működését, vékony filmrétege pedig gátolja a szerszámok korrózióját. Mindezt a tisztítás következményeként, pluszban kapjuk. Különösen a fúrógépek tokmányát érdemes gyakrabban WD-40-nel kezelnünk. A gyakran használt gépnek ez a leginkább elszennyeződő, karbantartást igénylő része. Ám elég egy adag WD-40, és ezzel kitisztíthatjuk, megkenhetjük s a korrózió ellen is védetté tehetjük (3). Más kéziszerszámainknál is hasonló előnyöket biztosít a WD-40.
A kerékpárosok legalább ilyen sokoldalúan használhatják a WD-40-et A kerékpáron ugyanis számos olyan precíziós szerkezet van, amely állandó tisztítást, kenést és korrózióvédelmet igényel, mégpedig szerelés nélkül. A meghajtólánc, a váltók, a működtető bowdenhuzalok ápolása így gyorsan elvégezhető (4), és még a korrózió sem árthat az ilyen szerkezeti egységeknek, hiszen a WD-40 ez ellen is védelmet ad. Elősegíti a beszorult csavarok meglazítását, és védelmüket is biztosítja a WD-40 vékony filmrétege.
Ez a szer egyre több területen jól és gyorsan használható. Például elektromos érintkezők, kapcsolók tökéletes működését biztosítja, és beázás okozta rövidzárlatok elhárításánál is nagy segítséget nyújt. Bárhol és bármikor eredményesen bevethető, ha kéznél van egy kis flakonnyi WD-40.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öko mosószerek

A bio, öko kifejezések már sokszor elcsépeltnek tűnhetnek, és néha olyan termékre is rákerülnek, aminek köze sincs a környezet kíméléséhez. Komolyan véve azonban azt, hogy minél kisebb ökológiai...


Hatékony tisztítás konyhában, fürdőszobában

A kereskedelemben számtalan, különféle célra kifejlesztett tisztítószert árusítanak, kiválasztásuk sokszor saját tapasztalatok alapján történik, így akár egy tucat különféle tisztítószer is...