Építő vegyianyagok

A fischer termékeit bemutató sorozatunkban ezúttal a poliuretán és szilikon tömítőanyagokban kívánunk egy kis eligazodást nyújtani. Ezeket az anyagokat - amelyeket összefoglalóan szoktunk építő vegyianyagoknak nevezni - többékevésbé mindenki ismeri, de ha a részletekbe is belemegyünk, akkor gyakran kiderül, hogy nem eléggé. Nézzük, miről van szó.

A poliuretán - röviden PUR - habok elsősorban tömítésre, hézagkitöltésre szolgálnak. Nagy tudományuk abban rejlik, hogy egy fél, vagy háromnegyed literes flakon tartalmát kinyomva a hab térfogata a sokszorosára növekszik, majd rövid időn belül megszilárdul, és kitölti a rendelkezésére álló teret. Az egykomponensű habok kikeményedése a levegő hatására indul meg; 10 perccel a kinyomás után már nem ragadnak, 25 perc múlva tetszőlegesen vághatók (például a résekből kitüremkedő részek lefaraghatók), és három óra múlva bekövetkezik a teljes kikeményedés. Felhasználásában nem sokban különbözik a kétkomponensű PUR-hab sem, de ennél a flakonnál külön rekeszben tárolt két komponens csak a kinyomócsőben keveredik össze, és a kikeményedés ennek hatására következik be.
A PUR-habok felhasználási területe igen sokrétű. Felhasználhatók pl.: ablakkeretek és párkányok tömítésére, rolódobozok szigetelésére, csövek és elektromos szerelvények faláttöréseinek tömítésére és hangszigetelésére, ajtók, ablakok, nehezen hozzáférhető helyek üregeinek kitöltésére, gépkocsi üreges részeinek kitöltésére, tetőszerkezet szigetelésénél stb.
A poliuretán habok csaknem minden építőanyaghoz tapadnak (betonhoz, vakolathoz, falazatokhoz, fához, fémekhez, általában a műanyagokhoz is), nem ragadnak viszont a szilikonhoz és a polietilénhez. A meg nem szilárdult PUR-hab speciális PUR-habtisztítóval könnyen eltávolítható textíliákról, bőrről, a munkafelületről, de a kikeményedés után már csak lefaragni, ledörzsölni lehet.
Kicsit összetettebb a helyzet a szilikon tömítőanyagok terén. Hajlamosak vagyunk az összes - kinyomópisztolyba helyezhető - tubus formájú vegyianyagot egy kalap alá venni, holott igen sokféle van belőlük, nem is mindegyik szilikon alapanyagú, és természetesen felhasználási területeik is alaposan eltérnek. Túloldali tábláztunk a PUR-habokkal együtt eligazítást ad arról, hogy milyen célra, milyen anyag a legmegfelelőbb. Bár a különböző szilikon és akril anyagoknak vannak hasonló tulajdonságaik - ilyen például, hogy rugalmas, elasztikus állapotukat tartósan megőrzik, és csaknem mindenhez tapadnak - alapvetően két területre terjed ki használatuk. Egyik részük elsősorban tömítőanyag, a másik inkább ragasztó. Táblázatunk használatához csak néhány, a választáskor figyelembe veendő szempontra hívjuk fel a figyelmet.
Akár tömítéshez (fúgázáshoz) akár ragasztáshoz kívánjuk az anyagot használni, vizsgáljuk meg, hogy mihez tapad, mihez nem. Figyeljünk arra, hogy a tömítőanyag festhető-e, nem festhető, de eltűri a festéket, vagy egyáltalán nem festhető. Figyeljünk az anya hő- és tűzállóságára; magas hőmérsékletnek vagy esetleg nyílt lángnak is kitett helyekre speciális nagy hőmérsékletű, illetve tűzvédelmi szilikont kell használni.
A szilikonok általában minden építőanyaghoz tapadnak, de a terméskőhöz nem, erre jó viszont a terméskő-szilikon. Más tömítőanyag az optimális, kifejezetten nedvesség elleni szigetelésre (pl. szaniter-szilikon), és más a dilatációs hézagok kitöltésére (pl. építő-szilikon). Ugyancsak speciális szilikon ajánlott az időjárásnak erősen kitett helyekre, például tető tömítőanyagként, illetve kevésbé dilatáló falazatok hézagainak, repedéseinek kitöltésére (akril tömítőanyagok).
Ragasztáshoz a fischer építő vegyianyagai közül a szerelő ragasztó (MK) gyakorlatilag majdnem minden anyaghoz ajánlható erős ragasztó.
A szilikon, illetve akril tömítőanyagok kinyomásához kinyomópisztolyt kell használnunk. Barkács célra (alkalmi feladatokhoz) tökéletes megfelelő egy olcsóbb fém- vagy műanyagházas pisztoly is, a profiknak viszont ergonómiailag tervezett, robusztus felépítésű változat ajánlható. A fóliahengerbe töltött akril tömítőanyagokhoz speciális kinyomópisztoly való. Jó tudnunk még, hogy szilikon eltávolító folyadékkal (DSE a jelzése), még a kikeményedett szilikon is leszedhető a felületről, de csak száraz felületen alkalmazzuk.
A szigetelő- és tömítőanyagokról bővebb információ kapható a Fischer magyarországi képviseleténél: 1097 Budapest, Gubacsi út 28., tel./fax: 280-1000, 280-8331, fax: 280-8329

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kellemetlen zajok

A nyikorgó, doboló, kerregő hangok, és az ezzel együtt járó működési zavarok többnyire a karbantartás elmaradásából adódnak, és viszonylag könnyen megszüntethetők, vagy jelentősen tompíthatók....


Betonszerkezeti hézagok tömítése

Betonszerkezetek esetén több fajta hézag együttes tömítése szükséges ahhoz, hogy az épület hosszú ideig vízzáró legyen. Bemutatjuk az ehhez szükséges tömítőanyagok fajtáit, illetve alkalmazási...