Quattro

Ezzel a többfunkciós géppel a Black&Decker egy régen jól bevált, de aztán feledésbe merült rendszerhez tért vissza. A régi barkácsolók még emlékeznek a fúrógépre szerelhető szerszám feltétekre. Az egyszerűbbeknél a fúrógép nyakára lehetett rászorítani a szúrófűrész, rezgőcsiszoló, tárcsafűrész adaptert, a jobbaknál már bajonettzáras megoldással, egyetlen mozdulattal lehetett megoldani ugyanezt.

Nyilván gazdasági megfontolások eredményezhették aztán, hogy az egyetlen alapgépről meghajtott szerszámcsaládok eltűntek a gyártók választékából, és a sajátmotoros változatok kerültek előtérbe.
Ezért is fogadtuk örömmel a Quattro megjelenését, hiszen ízig-vérig barkácsgép, sőt gépcsalád felélesztéséről van szó. A barkácsoló egy - igaz nem csekély - beruházással tulajdonképpen négy géphez jut hozzá, amelyeket egy szerszámos kofferban (1) kis helyen tárolhat, pillanatok alatt a célnak megfelelően üzembe helyezhet. De nézzük a részleteket.
Lapunk rendszeres olvasói már találkozhattak a Black&Decker Versapak akkumulátor rendszerével. A rendszer szót abban az értelemben használjuk, hogy egy olyan univerzális akkumulátorról van szó, amelyet valamennyi Black&Decker akkumulátoros géphez használni lehet. Ilyen pedig már jócskán van jelenleg is forgalomban. Hogy csak néhányat említsünk: a Versapak hajtja a saját motoros szúrófűrészt, deltacsiszolót, fúrót, csavarozót, sövénynyírót, fűszegély-nyírót, porszívót, sőt különböző lámpákat is. Aki tehát rááll az akkumulátoros gépekre, az jelentősen spórolhat az univerzálisan használható akkumulátorokkal, és még további előnyöket is élvezhet. Ilyen például az akkus gépek veszélytelenebb használata, a függetlenség a hálózattól, a könnyű súly stb. Cserében tudomásul kell venni a kisebb teljesítményt, az akkutöltések miatt a munka ciklikusságát.

q_01.jpg (25363 bytes)

Természetesen a Versapakról azért szóltunk részletesebben, mert ilyen akkumulátorról működik a Quattro is, mégpedig kettőről (2). Behelyezésük végtelenül egyszerű; a hengeres akkukat csak be kell nyomni a fészekbe, és azok maguktól reteszelődnek. A behelyezés előtt ne felejtsük el a piros védősapkát levenni róluk.
A korábbi - fúrógépre épülő - gépcsaládoktól eltérően a Quattro alapgépének nincs önálló funkciója. Egy biztonsági kapcsoló még azt is megakadályozza, hogy valamelyik feltét rákapcsolása nélkül a motort egyáltalán megforgassuk (3). Ezért ne ijedjünk meg akkor, amikor a feltöltött akkuk behelyezése után a gép "meg se nyikkan".
q_09.jpg (12495 bytes)Első ijedségünk nyomban elmúlik azonban a fúró-csavarozó feltét felkapcsolása után. (A két funkcióhoz ne két alkatrészt keressünk, egy egység látja el a két feladatot.) Ehhez fordítsuk megfelelő irányba a feltétet, nyomjuk be előre az alapgép homlokrészén lévő narancssárga reteszelő gombot, majd erőteljes mozdulattal nyomjuk a fészkébe a feltétet (4). A tartozék leemeléséhez ugyanezt a reteszelő gombot kell használnunk.
Most már forog a gép tokmánya, mégpedig a nyomógomb segítségével a nullától a maximális fordulatszámig igen finoman szabályozhatóan, az átváltó kapcsoló (5) segítségével két irányban. Ez utóbbi kapcsoló hüvelyk- és mutatóujjunk segítségével könnyen kezelhető, de mindig csak álló motornál. A fordulatirány-váltó a fúró funkcióban is sokszor praktikus, a csavarbehajtónál pedig alapkövetelmény. Csavarbehajtó funkcióban a Quattro tokmányán egy mechanikus kuplung segítségével a maximális nyomaték előválasztható. E fölött a kuplung megcsúszik, így a csavart nem lehet túlerőltetni, a menetet átszakítani.
A nyomaték behatárolásának bizonyos esetekben fúráskor is lehet jelentősége, de a fúró pozíció alapvetően a nyomaték határoló kikapcsolását jelenti. Mindezek a tokmány mögötti tárcsa elfordításával kapcsolhatók (6). A fúrószárak és a csavarozó hegyek befogására gyorsbefogó tokmánnyal (7) szerelték fel a Quattro-t. Ezt már jól ismerjük, és előnyei miatt a barkácsolók is szeretik; kezelése gyors, nem veszíthetjük el a tokmánykulcsot, és főként nem felejthetjük a tokmányon, hogy bekapcsoláskor elrepüljön. Arról a helytelen gyakorlatról viszont mindenkit lebeszélünk, hogy a fúrószárat a tokmány megfogásával, és a motor megforgatásával szorítsa be.
A szúrófűrész tartozék felhelyezése az előbbivel azonosan történik; a mozdulat gyors és egyszerű. A penge rögzítéséről ugyanez már kevésbé mondható el. A penge befogása előtt ki kell oldanunk a mozgó száron lévő két csavart és a talp két rögzítőcsavarját is. Ezután a talpat kissé hátra kell csúsztatni, a pengét rögzíteni (8), majd a talpat az eredeti helyzetébe visszaállítani.
q_10.jpg (9851 bytes)A szúrófűrész működtetése két kezet igényel, vagyis nem csak az alapgép nyomógombját kell benyomva tartani, hanem a tartozékon lévő biztonsági kapcsolót is (9). Erre a kezünk védelme érdekében van szükség, bár a megoldást kevés hasonló szerszámgépen használják. A szúrófűrész tartozékkal a barkácsolás során adódó alapműveleteket lehet megoldani; kényelmesen, jó minőségben. Bár a fűrészelés viszonylag teljesítmény-igényes munka, gyakorlati tapasztalatunk szerint egy feltöltéssel, közepesen tömör 19 mm vastag pozdorjatáblán kb. 1 m hosszú vágást lehet elvégezni. Véleményünk szerint ez nem kevés, és az is nagyon praktikus, hogy kisebb-nagyobb fűrészelési munkákhoz 1 percen belül összerakható az alkalmas fűrészgép. Tudnunk kell viszont, hogy nagyobb asztalos munkákhoz komolyabb, hálózatról működő fűrészgépre van szükségünk.
Ugyanez vonatkozik a deltacsiszoló (10) feltét használatára is. Ennél talán még jobban kihasználhatjuk a gép mobilitását, hálózattól való függetlenségét, és kis súlyát. Sok esetben nem kell a munkadarabot mozgatnunk, hanem a deltacsiszolóval mehetünk a munkadarab után; akár a létra tetejére is. Miután a csiszológépek között amúgy is a deltacsiszoló a legkisebb, egyben a legfinomabb munkákhoz való, így kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a Quattro deltacsiszolója a hálózati gépekkel egyenértékű munkaeszköz. Bár a szúrófűrésznél és a deltacsiszolónál látszólag közömbös a meghajtómotor fordulatszáma, a gyakorlatban ez mégsem így van. Mindkét tartozék használatánál ügyeljünk tehát arra, hogy a forgásirány a normál fúráshoz (az óramutató járásával megegyező irányba) legyen beállítva. Baj ugyan ellenkező esetben sem történik, de a megfelelő vágási illetve csiszolási teljesítményt így adja le a Quattro.
Összefoglalóul elmondhatjuk tehát, hogy a Black&Decker Quattro egy ideális többfunkciós barkácsgép. A barkácsmunkák során adódó fúrási, fűrészelési, csavarozási, csiszolási feladatok nagy részéhez megfelelő. Kis helyigénye, praktikus tárolhatósága miatt még annak a barkácsoló társunknak is tudjuk ajánlani, akinek semmiféle műhely nem áll a rendelkezésére. A Versapak akkumulátor család pedig még további lehetőségeket rejt magában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...


Őszi kertápolás Honda módra

A kerti munka olykor fárasztó lehet, főként akkor, amikor hűvösebbé válik az idő és rövidebbek lesznek a nappalok. A Honda gépeivel azonban rövid idő alatt, megerőltetés nélkül, kényelmesen...