Junior nyugágy

A világ többnyire felnőtt méretű, a kisgyerekek ezért úgy érezhetik magukat benne, mintha óriásországban lennének. A szülők természetesen a méretükre szabott gyerekszoba berendezéssel és egyéb más használati tárgy készítésével igyekeznek kis gyerekeiken segíteni. Most pedig nyáridő lévén, a gyerekek is szeretnének úgy napozni, mint szüleik, de az ő nyugágyukban - ha az még nem foglalt - szinte elvesznének. A megoldást egy kis nyugágy jelenthetné, ha volna. Egy junior napozóágyat nem is olyan nehéz összeállítani. Ezt megkönnyítendő, most egy ilyen kis napozóágy elkészítéséhez adunk tanácsokat.

Favázának elkészítéséhez 25x40 mm-es sűrű erezetű fenyőlécekre, 20 mm átmérőjű keményfa-rudakra, és M6x70 mm-es kapupántcsavarokra, zártfejű anyákra, 50 cm széles nyugágyvászonra, és kevés színtelen lakkra lesz szükségünk. Az anyagok beszerzése után már munkához is láthatunk, hogy a kis nyugágy minél előbb kész legyen.
Először is a két oldalsó keretet készítsük el. Párosan szabjuk méretre az összes lécelemet, végeiket kerekítsük le. A két hosszú tartóléc végeibe fúrjunk fészket a hevederrudak részére, majd átellenes végétől 305 mm-re készítsünk lyukat az összefogó csavarok számára. A két rövidebb tartólécet összefogva 20 mm-es központfúróval készítsük el a nyugágy állításához szükséges fészkeket. Ezeket állványba fogott fúrógéppel a legkönnyebb kialakítani (1). A lyukak közepe a léc élétől 8 mm-re legyen, és 70 mm-nyi távolság legyen a nyílások között. A lécek végétől pedig 120 mm-re legyen az első nyílás középpontja. Miután a nyílások így még szűkek, kiszélesítésükhöz az egyik szélüket 45 fokban lyukfűrésszel vágjuk le (2).
A következő lépésben állítsuk össze a kereteket. A hosszú tartólécek 15 mm mély fészkébe üssük be az 510 mm hosszúra leszabott keményfa rudat, majd a másik tartólécet is üssük a helyére. A hátsó láb léceit is kössük össze egy hevederrúddal, majd körkiszúróval készítsünk két 40 mm-es távtartó fakorongot, amelyet azután egy-egy M6x70-es kapupántcsavarral és zárt anyával erősítsük a két keret közé (3). Az anyák a belső oldal felé kerüljenek, a farudakat pedig egy-egy 4x50-es facsavarral behúzatva rögzítsük a fészkükbe.
A kb. 1,2 m hosszú nyugágyvászon szélét kétszer visszahajtva szegjük be, majd a székváz tartórúdjaira hajtva határozzuk meg a textília ideális hosszát. A felesleges anyagot hajtsuk vissza, majd letűzés után legalább kétsorosan varrjuk le. A kész vászonhuzatot csúsztassuk a tartórudakra, és a vázléceket facsavarokkal húzassuk a farudakra (4). Most már csak a támasztóláb összeállítása van hátra. A kifúrt fészkű, két legrövidebb lécet fogjuk össze 530 mm hosszú keményfa rúddal, egy-egy facsavarral erősítsük meg a kötést, a támléceket pedig újabb két fakorong közbeiktatásával csavarozzuk két oldalról a hosszú tartólécre, a hevederrudat pedig illesszük a lábak hátsó kivágásaiba. Most is M6x70-es kapupántcsavarokat és zárt anyákat használjunk.
Ha a kisebb igazításokat elvégeztük, akkor szereljük szét a nyugágy vázát, és alkatrészeit csiszoljuk teljesen simára, majd itassuk át a felületét lenolajkencével.
Száradás után pedig többször kenjük be vékonyan színtelenlakkal a fa alkatrészeket. A felületkezelt darabokból most már véglegesen összeállíthatjuk a nyugágy vázát, de a hevederrudakat a csavarokon kívül szilárd kötést adó diszperziós ragasztóval is rögzítsük a lécek fészkébe. A kész junior nyugágyat a ragasztó megszilárdulásáig összehajtva "pihentessük", s csak ezt követően adjuk át kis tulajdonosuknak, különben nagyon gyorsan javításra szorulna.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: nyugágy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a nyár, és a függőágy szezon…

A függőágyak, függőszékek a mi kontinensünkön rendhagyó beltéri, vagy kerti bútordarabnak számítanak, ám népszerűségük ennek ellenére egyre nő. Egyszerűek, mégis egzotikusak, kényelmesek, és...