Esőcsatorna-szerelési fogások

Szinte minden épületre kell esőcsatorna, mert a tetőről közvetlenül lecsorgó égi áldás előbb-utóbb komoly károkat okozhat az épületekben. Az előre gyártott műanyag esőcsatorna-elemek nem drágák, de mivel sok kell belőlük, még egy kis faházhoz is szép summát kell kifizetni. A csatornarendszerek, pl. az Aco Plastmo, Marley stb., jól kidolgozottak, bármelyik felszerelése egyszerű, még szakember sem kell hozzá. A munka azonban tartogathat néhány kellemetlen meglepetést is. Cikkünkben ezek közül néhányra adunk ötleteket.

Elvben a csatornaszerelés szinte gyerekjáték, csak a csatornavályút tartó elemeket kell egymástól meghatározott távolságra felcsavarozni, és a csatornaelemeket máris a helyére csúsztathatjuk. Az ám, csakhogy sok esetben már a tartóelemeket sem lehet felcsavaroznunk, mert nincs mibe hajtani a csavarokat. A kinyúló szarufák vége sem mindig függőlegesre vágott, az ereszalja meg esetenként deszkával fedett. A tartóidomokat pedig függőleges talpuknál fogva kell rögzíteni. Kaphatók ugyan laposvasból hajlított univerzális csatornavasak is, ám ezek nehézkesen felerősíthetők, száruk a tető hajlásszögéhez igazítandó, és a vályú esésének a beállítása tovább bonyolítja a helyzetet.
Az ilyen problémák azonban könnyen áthidalhatók, bár többletmunkával és újabb anyagok beszerzésével járnak. Ha a szarufák túlnyúlnak az oldalfalon, akkor végükre pótlólag konzolokkal felerősíthetünk a tető hosszában vízszintesen végigfutó deszkát, amire már könnyen felcsavarozhatók a csatornatartók. Arra azonban célszerű ügyelnünk, hogy a csatornavályú belső pereme mindenkor 1,5-2 cm-rel a tető széle mögé kerüljön. Amennyiben a szarufák bütüje nincs egyvonalban, a felesleges részt függőlegesen fűrészeljük le. Ezt egy szintező zsinór kifeszítésével ellenőrizhetjük, amely egyben a vágások bejelölését is megkönnyíti. A deszkák lapjára a tető dőlésszögéhez igazodóan kivágott deszkatámokat szegezzünk fel, mégpedig úgy, hogy azok pontosan a szarufák oldalára feküdjenek fel. Az így előkészített ereszdeszkákat többször kenjük be fakonzerválóval, majd száradás után, függőónnal függőlegesbe állítva csavarozzuk fel a szarufák végeinek az oldalára.
Így most már adott egy olyan egyenes felületű rész, amelyre kellő beállítás után nyugodtan felcsavarozhatjuk a szükséges számú tartóidomot. A tartókkal azonban most sem csak szemre, hanem szintezőzsinór segítségével állítsuk egy vonalba. Ne feledkezzünk meg a vályúk szükséges lejtéséről sem. Ennek mértéke általában 0,03%, ami 6 m-es szakaszon kb. 20 mm lejtést jelent. Ellenőrzésére legjobb a vizes próba. Az esetleges korrekciók miatt azonban egyelőre csak egy-egy csavarral fogassuk fel a tartókat, majd csúsztassuk helyére a vályúkat. A kellő vízlefolyás ellenőrzésére öntsünk néhány liter vizet a vályúba, majd figyeljük meg, hogy teljesen lefolyik-e a lefolyócsőnél. Ha bizonyos szakaszokon a vályúban megáll a víz, akkor itt kissé emeljük feljebb a tartóidomot, és ha szükséges, az utána következőket is. Arra is ügyeljünk, hogy a toldások mindig két tartóidom közé kerüljenek.
Anyagtakarékosabb megoldás, ha csak deszkából és lécből kialakított konzolokat állítunk össze, és ezeket erősítjük fel a szarufák oldalára. E megoldás hátránya, hogy minden egyes konzolt nagyon pontosan síkba és függőlegesbe állítva kell felszerelni, különben a csatornavályú deformálódni fog, amint a konzolokra szerelt tartóidomokra helyezzük. E megoldásnál feltétlenül szintezőzsineget és függőónt használjunk a konzolok beállításához, amelyeket meg előbb pár vékony szeggel erősítsünk fel a szarufák végére, majd ha már mindegyiket egy síkba állítottuk, facsavarokkal fogassuk fel véglegesen.
Deszkaborítású ereszeknél, ha a függőleges ereszdeszka nem lenne elég széles a tartóidomok felerősítéséhez, szegezzünk szélesebb deszkát az eredetire, és a tartókat az előzők alapján erősítsük fel a tető széle alá (1). Ha a felfekvő felület nem lenne elég széles, akkor a deszkát néhány L-alakú vasalattal is erősítsük meg. Ezek általános használatra készültek, készen is megvásárolhatók a nagyobb barkácsáruházakban. Ha a tartóidomok már a helyükön vannak, a vályúkat szinte percek alatt az eresz alá helyezhetjük.
A lefolyóidomok és csövek szerelése is okozhat problémákat. A legtöbb ereszcsatornánál a záróidomok a vályúk végébe pattinthatók, a lefolyóidom így viszont esetenként túl távol kerülne a ház falától. Ha nem akarjuk újabb elemekkel megtörni a lefolyócsövet, akkor a lefolyóidomot akár néhány arasszal a vályú vége elé is helyezhetjük. A megfelelő beállítást jelöljük meg, majd a tartókból húzzuk ki a vályút. Újból pattintsuk a bejelölt helyre a lefolyó-csatlakozó idomot és filctollal a lefolyónyílásba nyúlva jelöljük be a szükséges vályúnyílást (2). A csatlakozóidom leemelése után fémfűrésszel vágjuk ki a felesleges anyagot (3). A nyílást azonban erős pengéjű marokkéssel is kivághatjuk. A lyuk szélét csiszoljuk simára, majd öngyújtó lángjával lágyítsuk fel a lyuk szélén a műanyagot, és kalapács nyelével fokozatosan hajlítsuk ívesre. A lefolyóidomot ezt követően a helyére pattinthatjuk (4). A folyás irányában a kiperemezés erőteljesebb lehet, ami az esővíz gyors lefolyását segíti elő. A lefolyócsöveket minden toldásnál célszerű a falba erősített fémbilincsekkel rögzíteni. Az elfolyó vizet pedig ajánlatos az épülettől minél messzebbre elvezetni, vagy előregyártott szennyfogókosaras összefolyón - pl. Aco Self típusún keresztül ciszternában, fémhordóban felfogni. Ez a víz ugyanis ingyen van, és locsolásra nagyon is megfelelő. Ha viszont nincs módunk összegyűjteni, akkor a lefolyócső egy víznyelő gödörben érjen véget, ami legalább 50 cm mély, és kaviccsal megtöltött legyen, hogy könnyebben elnyelje a tetőről lefolyó tetemes mennyiségű csapadékvizet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: esőcsatorna, csatorna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiamentes kis szennyvíztisztító

A FLEXIPAK® energiamentes berendezés nem rendelkezik mozgó alkatrésszel, kopó elemekkel, elektromos részekkel. Költségtakarékos az üzemeltetése, és nincs speciális üzemmód, ezért nem szükséges...


Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...