Mezei virágok a tálcán

Kirándulások alkalmával sok szép vadvirágban gyönyörködhetünk, és gyakran kis csokorba szedve magunkkal is visszük otthonunkba. A vadon élő virágok azonban tiszavirág életűek, hamar elhervadnak. Szépségüket azonban hosszú ideig megőrizhetjük, ha nedvszívó papír közé helyezve lepréseljük őket. Ezt követően a már majdnem kétdimenziós növényekből egyedi képeket, vagy pl. tálcaalátéteket készíthetünk. Képeinken ilyen tálca készítését kísérhetjük végig, és ha kedvet kapunk rá, magunk is megpróbálkozhatunk a megismétlésével.

A tálca maga egy keretezett képhez hasonló. Keretéül azonban szélesebb és főként lapos képkeretlécet válasszunk, amelynek nincs kiemelkedő szegélye. A tálca fogantyújaként fémből készültet és kissé oldalra nyúlót, jó fogásút válasszunk. A keretbe 3,2 mm vastag üveglapra is szükségünk lesz, méretét azonban majd csak a keret elkészülte után határozhatjuk meg. Fenéklapként 2-3 mm vastag karton, vagy sztirollap is megfelel.
A tálca mérete 25-35x400-450 mm közötti legyen. A képkeretlécekből gérbevágva szabjuk le a megfelelő hosszúságú léceket. Sarokkötéseiket azonban idegencsappal is erősítsük meg. Két összefogott fűrészlappal hornyoljuk fel a gérbevágott bütüiket, majd rétegelt lemezből kivágott háromszög alakú darabokkal megerősítve ragasszuk össze a tálca keretét. A rövidebb oldalakra jelöljük fel a fogantyúk felfogó-csavarjainak a helyét (1), majd a fúrjuk ki a szükséges lyukakat, és süllyesszük is ki a csavarok fejéhez igazodva (2).
A fogantyúk felszerelése után mérjük le a keret kialjazott részét, és vágjuk le a beleillő üveglapot. E célra a normál ablaküveg is megfelel, de a nagyobb tálcákhoz esetenként 4 mm vastag üveget is választhatunk, ha az aljazás legalább 10 mm mély. Ez azonban jelentősen megnöveli majd a tálca súlyát. Az üveget színtelen szilikon tömítőmasszába ágyazva ragasszuk a keretbe (3, 4). Erre azért van szükség, hogy az üveg alá még véletlenül se juthasson nedvesség.
A növényeket a tálcába helyezésük előtt le kell préselnünk. Ezt könnyen elvégezhetjük, csak néhány nedvszívó papírlapra van szükségünk. A növényi részeket, már eleve elrendezett formában, helyezzük a papírokra, mégpedig egyenként. Minden növény alá és fölé tegyünk több papírlapot, majd az egész köteget két faforgácslap közé helyezve, csavaros szorítókkal préseljük le.
Néhány nap múlva a növényeket kivehetjük a présből (5), és szétválogathatjuk a kompozícióhoz szükségeseket.
Virágkompozíciónk alapja 1,5 mm vastag karton, amely lehet halvány alapszínű is. Ebből a kiszáradt növények kissé kifakult színei jobban érvényesülhetnek. A csokor kialakításához a lehető legvékonyabbra préselt növényi részeket használjuk fel. A kompozíció minden elemét diszperziós ragasztóval bekenve ragasszuk a kartonlapra. Az persze elkerülhetetlen, hogy néhány növényi rész ne kerüljön a másik fölé, de mindenkor ügyeljünk arra, hogy a ragasztó mindenhol teljes felületükön rögzítse az ilyen növényi részeket is. A csokor természetesen középre kerüljön, és ha magassága meghaladná a 2 mm-t, nem árt egy passzpartuval is kiegészíteni. A képet próbáljuk a keretbe illeszteni (7), majd az üveglapra borítva tegyünk rá vastag kartonlapot, és kis bognárfejű szegekkel leszorítva rögzítsük a keret aljazásába (8). Végül a keret alját borítsuk be vékony posztóval, vagy műanyag fóliával, amelyeket kontaktragasztóval rögzítsünk a keret léceinek a szélére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: virág, tálca

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Allergia ellen klímával, légtisztítóval

A pollen szezon ugyan már a nyár elején kezdődik, de sajnos ősszel sem ér véget. Július végétől – augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű pollenek is megjelennek a...


Balkonnövények ültetése, gondozása

Az egynyári növények hátránya, hogy minden évben újra meg kell venni őket, és viszonylag sok gondozást igényelnek. Cserébe azonban egészen késő őszig folyamatosan virágoznak, más növénycsoportok...