Kétrétegű keményfa parketták

A természetes alapanyagú padlóburkoló anyagok választéka az utóbbi időben fokozatosan bővült. A tömör faparketták mellett számos olyan valódi fa felülettel ellátott padlóburkolót is gyártanak, amely szerkezetét és vastagságát tekintve a laminált padlókhoz hasonló, a parketta elemeknek MDF a magja, azaz a hordozóanyaga. Az ilyen padlók ideálisan mérettartóak, ami a tömörfa parkettákról csak kevéssé mondható el. A szalagparketták mérettartóak ugyan, de mintába rakásra nem igen alkalmasak. A Mecsekparkett Kft. által kifejlesztett új termék, a kétrétegű parketta nagy előnye, hogy egyesíti a hagyományos és a korszerű parkettfajták előnyeit: mérettartóak, mintába rakhatók, és e mellett még teljes keresztmetszetükben keményfából készültek.
Ez a parkettafajta két egymásra ragasztott keményfa rétegből tevődik össze (1). A nemesfából készült fedőréteg alá - arra merőlegesen- van felragasztva a keményfából készült hordozóréteg (2). Az így kialakított parketta vastagsága csekély, a keresztben felragasztott hordozóréteg pedig meggátolja a fedőréteg zsugorodását, dagadását, ami a levegő nedvességtartalmának hatására szokott a tömör faparkettáknál bekövetkezni. A kétrétegű keményfa parketta ezért ideálisan mérettartó.
A parketta elemek csaphornyos kialakításúak, hosszméreteik pedig a szélességük többszöröse, ezért változatos mintákban is lerakhatók (3). A rétegek összeragasztásához nagy kötésszilárdságú formaldehid-mentes, PVC-ragasztót használnak. Alacsony beépítési vastagsága miatt lakóhelyiségek, irodák, bemutató- és előterek burkolására, felújítására is előnyösen felhasználható értékes fa padlóburkoló-anyag. Mérettartása miatt nemcsak előcsiszolt, hanem UV-álló lakkal bevont készparkettaként is gyártják, amelyek bevonásához UV-Akril lakkot használnak.
Lerakásakor a parketta teljes felületét az aljzathoz kell ragasztani. Az aljzattal szembeni követelmények a szokásosak; a szilárd sík és száraz legyen. A nyers parkettákat kis víztartalmú diszperziós, a lakkozottakat pedig kétkomponensű ragasztóba ágyazva lehet az aljzatra fektetni. A helyiség klímája ideálisan kb. 50%-os relatív páratartalmú és 20-25 fokos legyen. A kétrétegű keményfa parketták padlófűtésű helyiségekben is használhatók igényes padlóburkolat kialakítására.
A számos előnyös tulajdonsággal bíró kétrétegű keményfa parketták közül a Homett márkanevű 4-6 mm vastag tölgy, gőzölt bükk vagy kőrisfa fedőrétegből és 8 mm vastag hordozórétegből áll (4). Méreteik: 400, 490x70x12/14, 800x70x12/14 és 800x90x12/14 mm. Minta kirakásához a gőzölt akác és cseresznyefa burkolatúak alkalmasak, ezek pedig 350, 280, 210x70x12/14 mm-esek.
A Homepark-2 parketta rétegeinek vastagsága egységesen 5-5 mm. A fedőrétegük tölgy, gőzölt bükk, kőris és juharfából készül, és előcsiszolt, vagy lakkozott változatban gyártják (5). Alacsony beépítési vastagsága miatt nagyon jól alkalmazhatók lamella, mozaikparketta burkolattal tervezett helyiségek burkolására, illetve azok felújításához is felhasználhatók. A parketták jobbos-balos kivitelben készülnek, és futó-, halszálka-, dupla halszálka- és táblamintákban is lerakhatók.
A kétrétegű, teljesen keményfából készült parkettákat a Mecsekparkett Kft. (Pécs, Nagyárpádi út 7. Telefon/fax: 36-72-410-044) gyártja, és termékeivel kapcsolatban szívesen szolgál további információval.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Újdonságok a MESTER-től

Ismét új termékekkel bővült a MESTER tömítők, ragasztók választéka. A MESTER PARKETTA Fugázó Tömítő különféle parketták hézagainak tömítésére alkalmazható. Lakozott, kezeletlen valamint laminált...