Kompakt fénycső

Módosítva: 2009-11-19 21:03:13

Jól át kell gondolni, hogy a lakásban hová és milyen világítás a legjobb, a szükséges és a feltétlenül elegendő. Régebben ehhez mindössze egyetlen fényforrás, az izzólámpa állt rendelkezésre. Kisebb-nagyobb teljesítménye volt "fényességének" egyetlen szabályozási lehetősége. Ahol több fényre volt szükség, oda több izzólámpát raktak. Csakhogy még a legkorszerűbb technológiákkal gyártott hagyományos izzólámpa is a fogyasztott energia 95%-át felesleges, néha káros hővé alakítja, és mindössze a fogyasztás 5%-ának megfelelő energia válik fénnyé. Nem igazán jó hatásfok. A "sok kicsi sokra megy" elve szerint ma már nem árt, ha a világítás költségein is megtakarítunk valamennyit az amúgy is nagy energiaszámlákból. Egyrészt ez is alapos indok, másrészt viszont a korszerűsítés, a komfortosítás sem megvetendő szempont főleg akkor, ha ez ráadásul gazdasági előnyökkel jár. A választék a korszerű fényforrásokból óriási (1), a szakosodás olyan fokot ért el, hogy a háztartás minden területére a lehető legoptimálisabban kialakítható világítás tehető.
Ami igazán hadat üzent a hagyományos izzólámpának, az a kompakt fénycső. Sokan emlékeznek arra, hogy a 60-as években milyen átütő gyorsasággal fénycsövesítettünk mindenhol. Az akkor rendkívül korszerű világítás, mint kiderült mégsem volt olyan jó. A fénycsövekkel ugyan számottevő energiát lehetett megtakarítani, azonban szemet bántó vibrálásukkal igazán nem lettek az izzólámpák vetélytársai. A különböző teljesítményű csöveket hiába kapcsolták világítótestenként három fázisra, ez egyrészt a legtöbb egyfázisú háztartásban nem volt megoldható, másrészt a világítótestek méretei; előtét transzformátorok, fázisjavító kondenzátorok, gyújtók miatt akkorák lettek, hogy egy lakótelepi konyhába jóformán be sem fértek. A háztartásokban maradtak tehát az izzólámpák.

Csövek száma Teljesítmény(W) Foglalat Hossz(mm)
4 9 E14 113
4 11 E14 119
4 9 E14 110
4 11 E27 116
6 15 E27 110
6 20 E27 124
6 23 E27 147
8 23 E27 132

A világítástechnikában az igazi áttörést az elmúlt években kifejlesztett elektronikus kompakt fénycsövek megjelenése okozta. A nagy transzformátort, azaz előtétet, kondenzátort és gyújtót a majdnem a foglalattal azonos méretű elektronika váltotta fel, és a kettő-, négy-, hat-, és nyolccsöves kompakt fénycsöveket egyszerűen a foglalatokba, az izzólámpák helyére lehetett csavarni. Ezzel a "csavarással" a hatásfok több mint a háromszorosára nőtt, mert az elfogyasztott energia 25%-a válik fénnyé, és az élettartam 8-10 000, illetve 12 000 órára emelkedett. A kompakt fénycsöves világítást esetenként szinte nem érdemes kikapcsolni.
Nézzük meg, hogy a TUNGSRAM ajánlása szerint mit mivel cserélhetünk ki. Az E14 foglalatú 9 és 11 W-os kompakt fénycsövek a 40, illetve a 60 W-os gyertyaégők lecserélésére alkalmasak. A normál lámpák helyettesítésére szolgáló elektronikus kompakt fénycsövek E27 foglalattal 9, 11, 15, 20 és 23 W-os típusokban kaphatók. Sorrendben a 40, 60, 75, 100 és 120 W-os izzólámpákat helyettesítik, bár a 120 W-os izzó a szabványos sorban nem található. Az úgynevezett "formalámpák", más néven Globe-lámpák is készülnek elektronikus kompakt fénycsövekkel. Az E27 foglalatú 11, 15 és 20 W-os elektronikus Globe-lámpák a 60, 75 és 100 W-os izzószálas Globe-lámpákat helyettesíthetik (2).
Az elektronikus kompakt fénycsövek esetében kijelenthető, hogy az energia-megtakarítás 80%-os, az élettartam 10-12-szeresére növekedik, ami együtt jár a kisebb karbantartási költségekkel, és mindez összegezve igen jelentős megtakarítást eredményez. Néhány szempontot azonban figyelembe kell venni. Azt például, hogy a kompakt fénycsövek súlya változó, de mindenképpen nehezebbek az izzólámpákénál. Továbbá a méreteik sem egyeznek a cserélt lámpákéval. Adott esetben előfordulhat, hogy a kiválasztott teljesítményű kompakt fénycső hosszabb és nem fér a világítótest búrájába. A következő táblázat az elektronikus kompakt fénycsövek a foglalatból kiálló átlagos hosszát tartalmazza:
A kompakt fénycsövek hosszát és a klasszikus izzólámpa formájától való eltérésüket tehát mindenképpen vegyük figyelembe akkor, amikor őket a meglévő világítótestekbe akarjuk használni. Nem csak elférési, hanem esztétikai problémák is felmerülhetnek, hogyha például a csövek a lámpatestből otrombán kinyúlnak. Ma még a legtöbb világítótestet a hagyományos izzólámpákhoz tervezik. Ezért ha új lámpát vásárolunk és abba kompakt fénycsövet tervezünk, akkor ezt a kiválasztásnál célszerű figyelembe venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fénycső, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Life Light kompakt fénycső

Mindenki igyekszik otthonának energiaköltségeit csökkenteni, és ez a helyiségek világításánál könnyen megoldható a régi energia faló hagyományos izzók kompakt fénycsövekre történő cseréjével. A...


A LED-es fényforrások világa

A LED-es világítástechnika az utóbbi évek gyors fejlődésének köszönhetően mára már széles körben gazdaságosan alkalmazhatóvá vált. A LED-es fényforrásokból egyaránt lehet főfényt és...