Kompakt fénycső

Módosítva: 2009-11-19 21:03:13

Jól át kell gondolni, hogy a lakásban hová és milyen világítás a legjobb, a szükséges és a feltétlenül elegendő. Régebben ehhez mindössze egyetlen fényforrás, az izzólámpa állt rendelkezésre. Kisebb-nagyobb teljesítménye volt "fényességének" egyetlen szabályozási lehetősége. Ahol több fényre volt szükség, oda több izzólámpát raktak. Csakhogy még a legkorszerűbb technológiákkal gyártott hagyományos izzólámpa is a fogyasztott energia 95%-át felesleges, néha káros hővé alakítja, és mindössze a fogyasztás 5%-ának megfelelő energia válik fénnyé. Nem igazán jó hatásfok. A "sok kicsi sokra megy" elve szerint ma már nem árt, ha a világítás költségein is megtakarítunk valamennyit az amúgy is nagy energiaszámlákból. Egyrészt ez is alapos indok, másrészt viszont a korszerűsítés, a komfortosítás sem megvetendő szempont főleg akkor, ha ez ráadásul gazdasági előnyökkel jár. A választék a korszerű fényforrásokból óriási (1), a szakosodás olyan fokot ért el, hogy a háztartás minden területére a lehető legoptimálisabban kialakítható világítás tehető.
Ami igazán hadat üzent a hagyományos izzólámpának, az a kompakt fénycső. Sokan emlékeznek arra, hogy a 60-as években milyen átütő gyorsasággal fénycsövesítettünk mindenhol. Az akkor rendkívül korszerű világítás, mint kiderült mégsem volt olyan jó. A fénycsövekkel ugyan számottevő energiát lehetett megtakarítani, azonban szemet bántó vibrálásukkal igazán nem lettek az izzólámpák vetélytársai. A különböző teljesítményű csöveket hiába kapcsolták világítótestenként három fázisra, ez egyrészt a legtöbb egyfázisú háztartásban nem volt megoldható, másrészt a világítótestek méretei; előtét transzformátorok, fázisjavító kondenzátorok, gyújtók miatt akkorák lettek, hogy egy lakótelepi konyhába jóformán be sem fértek. A háztartásokban maradtak tehát az izzólámpák.

Csövek száma Teljesítmény(W) Foglalat Hossz(mm)
4 9 E14 113
4 11 E14 119
4 9 E14 110
4 11 E27 116
6 15 E27 110
6 20 E27 124
6 23 E27 147
8 23 E27 132

A világítástechnikában az igazi áttörést az elmúlt években kifejlesztett elektronikus kompakt fénycsövek megjelenése okozta. A nagy transzformátort, azaz előtétet, kondenzátort és gyújtót a majdnem a foglalattal azonos méretű elektronika váltotta fel, és a kettő-, négy-, hat-, és nyolccsöves kompakt fénycsöveket egyszerűen a foglalatokba, az izzólámpák helyére lehetett csavarni. Ezzel a "csavarással" a hatásfok több mint a háromszorosára nőtt, mert az elfogyasztott energia 25%-a válik fénnyé, és az élettartam 8-10 000, illetve 12 000 órára emelkedett. A kompakt fénycsöves világítást esetenként szinte nem érdemes kikapcsolni.
Nézzük meg, hogy a TUNGSRAM ajánlása szerint mit mivel cserélhetünk ki. Az E14 foglalatú 9 és 11 W-os kompakt fénycsövek a 40, illetve a 60 W-os gyertyaégők lecserélésére alkalmasak. A normál lámpák helyettesítésére szolgáló elektronikus kompakt fénycsövek E27 foglalattal 9, 11, 15, 20 és 23 W-os típusokban kaphatók. Sorrendben a 40, 60, 75, 100 és 120 W-os izzólámpákat helyettesítik, bár a 120 W-os izzó a szabványos sorban nem található. Az úgynevezett "formalámpák", más néven Globe-lámpák is készülnek elektronikus kompakt fénycsövekkel. Az E27 foglalatú 11, 15 és 20 W-os elektronikus Globe-lámpák a 60, 75 és 100 W-os izzószálas Globe-lámpákat helyettesíthetik (2).
Az elektronikus kompakt fénycsövek esetében kijelenthető, hogy az energia-megtakarítás 80%-os, az élettartam 10-12-szeresére növekedik, ami együtt jár a kisebb karbantartási költségekkel, és mindez összegezve igen jelentős megtakarítást eredményez. Néhány szempontot azonban figyelembe kell venni. Azt például, hogy a kompakt fénycsövek súlya változó, de mindenképpen nehezebbek az izzólámpákénál. Továbbá a méreteik sem egyeznek a cserélt lámpákéval. Adott esetben előfordulhat, hogy a kiválasztott teljesítményű kompakt fénycső hosszabb és nem fér a világítótest búrájába. A következő táblázat az elektronikus kompakt fénycsövek a foglalatból kiálló átlagos hosszát tartalmazza:
A kompakt fénycsövek hosszát és a klasszikus izzólámpa formájától való eltérésüket tehát mindenképpen vegyük figyelembe akkor, amikor őket a meglévő világítótestekbe akarjuk használni. Nem csak elférési, hanem esztétikai problémák is felmerülhetnek, hogyha például a csövek a lámpatestből otrombán kinyúlnak. Ma még a legtöbb világítótestet a hagyományos izzólámpákhoz tervezik. Ezért ha új lámpát vásárolunk és abba kompakt fénycsövet tervezünk, akkor ezt a kiválasztásnál célszerű figyelembe venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fénycső, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világítótestek fényerő-szabályozása

A túl sok és túl kevés fény egyaránt zavaró lehet. Atestreszabott megoldást jelenthetik afényerőszabályzók. Ezek kiválasztásához, használatához adunk néhány javaslatot.


Képek és dísztárgyak

Minden lakás és ház hosszú tervezés után nyeri el formáját és sok ember összetett munkájának eredménye. A látható kép akkor lesz teljes, ha személyessé is válik. A személyesség lényege, pedig a...