Itt a nyár, és a függőágy szezon…

2009-08-05 18:19:10 |

A függőágyak, függőszékek a mi kontinensünkön rendhagyó beltéri, vagy kerti bútordarabnak számítanak, ám népszerűségük ennek ellenére egyre nő. Egyszerűek, mégis egzotikusak, kényelmesek, és többféleképp használhatóak.

Kényelmes, egzotikus bútordarab

Az első függőágyakat feltehetően a Karib-szigeteken és Dél-Amerikában készítették még azelőtt, hogy Kolumbusz felfedezte volna a kontinenst. Feltehetően ő volt az első európai ember, aki függőágyat látott. Ekkortól e pihenőeszköz rohamosan terjedni kezdett. Először a hajósok körében, hiszen jól követi a hajó mozgását, így nehéz kiesni belőle.
A hivatalos meghatározás szerint a függőágy egy textilből vagy hálóból készülő fekvőhely, amelyet két szilárd pont közé feszítenek ki, és aludni vagy pihenni lehet benne. Vannak függőszékek is, melyekben ülő helyzetben helyezkedhet el az ember. Ezek előnye, hogy kis helyet foglalnak - elegendő csak egy arra alkalmas felfüggesztési pontot találni számukra -, és rendkívül kényelmesek.
A függőágyat klasszikus módon a kertben, két fa közé kifeszítve szokás használni. A lehetőségek persze sokszor felülírják ezt. Így két fa helyett lehet egy fa és egy oszlop, két oszlop, fal-oszlop kombináció, de vásárolhatunk függőágy-állványt is, mely a kertben bárhol összeszerelhető.

Oszlopok esetén azok távolságát úgy tudjuk beállítani, hogy a függőágyunk méretéhez igazodjon. Ha két fa közé függesztjük ki az ágyat, és az ezek közti távolság nagyobb, mint kellene, akkor kötéllel, akár 1,5-2 méternyi távolságot is kompenzálhatunk. Falba dübellel rögzíthetjük a függőágy kampóját a megfelelő magasságban. Beltérben is a falba rögzített kampókkal oldható meg a megfelelő rögzítés, de ekkor figyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen az ágy mozgására, tehát azoktól a falaktól, melyek nem vesznek részt a felfüggesztésben is, tartsunk megfelelő távolságot.
A függőágyak egyik fontos jellemzője a minimális és maximális felfüggesztési távolság. Fontos hogy mennyire feszítjük ki, hiszen miután belefekszünk, annak íve ettől függ majd. Minél feszesebb, annál kisebb az ív, annál egyenesebb testtartásban tudunk benne feküdni, és annál jobban kilátunk belőle. Minél nagyobb a két kifeszítési pont közötti távolság, annál nagyobb lesz az ágy íve, és annál kevésbé lehet kilátni belőle.

Egy kis fekvéstan

A függőágy készülhet hálós szövésből vagy vászonfélékből. Vannak típusok, melyek fa távtartókkal vannak felszerelve, hogy az ágyat kifeszítve tartsák. E típusokba könnyebb ugyan beleülni, ám kialakításából adódóan könnyebben fordul meg a saját tengelye körül, így kiesni is könnyebb belőle. A függőágyakban - főleg a távtartók nélküli változatokban - többféle pózban is pihenhetünk.
Ha a függőágy hosszára merőlegesen fekszünk bele, akkor inkább egyfajta félig ülő testhelyzetet tudunk felvenni. A fejet nekitámasztva az anyag másik, hátsó szélének, lábbal is hintáztathatjuk magunkat. Hosszában, de átlósan fekve a függőágyon, az jobban megfeszül, amiből következik, hogy testünk is egyenesebb tartást vehet fel. A klasszikus fekvés pedig a hosszanti irányban van, középen elmerülve az anyagban, hanyatt fekvésben, vagy oldalra fordulva, így alváshoz is megfelelő pózt tudunk felvenni.

A függőszék gyakorlatilag a függőágy ülő változata. Ezt plafonra vagy a fa egy olyan ágára szokás felfüggeszteni, amely alatt nincs akadály. Így a kötél hosszának beállításával lehet a függőszék magasságát szabályozni. A kötélhez egy rugót is társíthatunk, így még kellemesebb lesz használata.
Függőágyakat általában 3000-18000 forintig szerezhetünk be. Teherbírásuk általában 80 kilogramm körüli, ám ez az ágy teherbírása, a helyes, és legalább ennyit kibíró felfüggesztésről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Függőágy készítése házilag

Otthon nagyon egyszerűen készíthetünk függőágyat, hiszen nem egy bonyolult szerkezetről van szó, csupán néhány arányt kell figyelembe venni. Nagyjából három méter tartós, vastag anyagra lesz szükségünk, erős cérnára, 15 m erős és nem nyúló kötélre. Erre a legalább 1 cm átmérőjű polipropilén kötelek a legalkalmasabbak. Az anyag 1-1,5 méter széles legyen használói méretétől és az elképzeléseinktől függően. A hossza a használó testmagassága plusz 60 centiméternek számolva ideális. Minél szélesebbre készítjük, annál mélyebb lesz, minél keskenyebbre, annál kevésbé lesz mély, annál jobban ki lehet majd látni belőle, de annál könnyebb lesz kiesni is belőle. A hosszanti széleket szegjük el. Kétszer hajtsunk alá 1 centimétert és varrjuk le varrógéppel, majd alakítsuk ki a hosszanti kötélcsatornákat a téglalap alakú textil hosszanti két oldalán. Utóbbiakhoz 5-7 centiméteres aláhajtás szükséges.

A kötélcsatornába húzzuk be a kötelet, és gyakorlatilag ezzel el is készült a függőágy, már csak a felfüggesztését kell megoldani. A pamutból készült függőágyak igen élénk színekben pompázhatnak, így semleges mosópor használata, és maximum 30-40 fokos vízhőmérséklet ajánlott mosáskor.
A függőágyat ne akasszuk közvetlenül kampóra, mert elkophat a hurok a hintázásból adódó súrlódás miatt. Ez elkerülhető, ha kötélszívet, azaz egy fémbetétet is közbeiktatunk.
A függőágyat óvjuk az időjárás viszontagságaitól; a csapadéktól, az erős napsütéstől, célszerű ezért összehajtva bent tárolni akkor, amikor épp nem használjuk. A gyakori elázás, kiszáradás roncsolja a szálakat, a Nap pedig e mellett fakítja a színeit is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

fuggoagyak.hu avatarja

fuggoagyak.hu         http://www.fuggoagyak.hu

Még több gyönyörű és kivánló minőségű függőágy és függőszék a http://www.fuggoagyak.hu oldalon.

foszer avatarja

foszer         függőágy

lemaradt a cikkből a lényeg: 1117 Budapest, Fehérvári út 29. http://fuggoagy.hu

Óriási függőágy

Csak a magas adrenalin szintet kedvelők számára ajánlanánk ezt az óriási függőágyat, melyet az Utah állam beli Moab sivatag völgykatlana felett feszítettek ki.


Autós kiegészítők

Sok olyan apróbb eszközt lehet kapni, melyek autós utazáskor megkönnyítik a dolgunkat. Vannak köztük praktikus eszközök, mások csak a kényelmesebb utazást szolgálják, melyek egy hosszabb út...