Húsos viaszvirág

A Hoya carnosa, magyar nevén húsos viaszvirág gyakran félgömb alakú, levélhónalji dús ernyővirágzatban nyíló virágai valóban viaszból formázottnak tűnnek. Ezeknek a fehér, vagy halványrózsaszínű virágoknak sajátos dísze, hogy a porzókkal összenőtt bibét, ötágú, csillagrendszerű mellékpárta övezi, ami középen piros színű. Az erős, de kellemesen édeskés illatú virágok, meleg időben, olykor kevés mézet is termelnek.

Erősen kúszó növekedésű, szárán párosával, átellenesen helyezkednek el, a rövid nyelű, hosszúkás csúcsú, viaszosan fénylő, vaskos és bőrszerűen kemény, örökzöld levelek, melyek színe hamvaszöld, világosabb rajzolattal. Előfordul sárgás-fehéres tarka levélváltozatban is, amelynek új hajtása pirosas.
A folyamatosan zöld levelek között a tavasztól őszig nyíló virágok díszítik a növényt. Hosszan felfutó növekedése is látványos. Ehhez támasztékként a különféle alakú és anyagú, úgynevezett viráglétrán, illetve rácson kívül, a két végével földbe dugott egyszerű dróthurok is alkalmas, de falfelületre kifeszíthető, kisebb-nagyobb szemű huzalháló szintén megfelel. Gömbszerűen is futtathatók, vezethetők a hajtásai, ennek megfelelően kialakított támaszon, de ezt némi kötözéssel is segítenünk kell, mivel a hajtások kapaszkodását csak csavaros növekedésük teszi lehetővé.
Az öntözése nyáron se járjon túlöntözéssel, a téli időszakban pedig csak nagyon mérsékelt legyen, mert a túlöntözés könnyen a pusztulását okozhatja. Ilyenkor a levelek kezdenek el pusztulni és fonnyadnak, mintha szárazságtól szenvednének, és ekkor a gyökérzet már rendszerint javarészben elpusztult, úgy, hogy az életbemaradásnak nincs is sok reménye. Még akkor sem, ha ezt észlelve, haladéktalanul kiemeljük a tartójából a gyökérzetet, és a földtől megszabadítva, a pusztult gyökereket az egészséges részig levágjuk. Ezt követően kisebb tartóedénybe, folyami homokot bőven tartalmazó földbe ültessük vissza, majd melegebb helyen, nagyon óvatos öntözéssel próbálkozhatunk.
A teleltetés világos helyen a legmegfelelőbb, és ekkor elégséges a 10-12 °C körüli hőmérséklet is. Ilyenkor a legjobb, ha a növekedés szünetel.
Nyáron minél világosabb, csak a déli tűző napsütéstől mentes és szobahőmérsékletű vagy annál melegebb helyet kíván. Ekkor napsütötte ablakpárkányon is tartható. Táplálása tavasztól őszig, kéthetenként káliumtartalmú tápoldattal a legmegfelelőbb. Túltáplálását viszont már csak azért is kerülni kell, mert ez a virágzás rovására mehet, sőt miatta virágtalanság is felléphet. A virágtalanság, illetve a virágzás elmaradásának oka lehet viszont a tápanyaghiány is, a fénytelenségen kívül. Túl nagy tartóba - cserépbe - kerülve is gyengülhet vagy esetleg el is maradhat a virágzása. Tűri a száraz szobalevegőt is.
Az átültetésre legmegfelelőbb a tavaszi időszak, ha a hajtásnövekedés gyengülésével vagy elmaradásával, a tartó kinövését, a föld felélését, tápanyagkészletének kimerülését észleljük. Ehhez megfelel a Florasca B vagy hasonló tőzeg alapú virágföld, de tőzeggel kevert jó minőségű kertiföld is alkalmas.
Szaporítása is egyszerű. Mivel jól gyökeresedik, egy levélpáros dugványok is készíthetők folyami homokba elrakva. A levélpár alatt mintegy két cm-es szárrész maradjon, ami a gyökereztetéshez a homokba kerül, és felül is maradjon közel egy cm-es szárrész, amivel elkerülhető, hogy esetleg megsérüljenek a levélhónalji rügyek, amelyekből majd az új hajtások fejlődnek. A jól megvágott dugványok, meleg, világos helyen, még vízbe állítva is jól gyökeresednek. A dugványok meggyökeresedése után az ültetéséhez használt talajban, illetve földben-földkeverékben bőven legyen homok, mintegy egyharmad arányban.
Érzékeny lehet a mozgatásra. Még a virágbimbóit is lehullatja, ha virágzása idején áthelyezgetjük. Ezért is a legjobb állandó helyen tartani. Ha jól érzi magát akkor sem fejlődik túl gyorsan, tehát a kis lakást sem "növi" ki egyhamar. Ha az adott fényviszonyok a virágfejlesztéshez nem elegendőek, egy jó ideig csak a többé-kevésbé dús levélfejlődéssel kell beérnünk.
Károsítója lehet a pajzstetű és a gyapjastetű, kiváltképpen a nem kedvező tartási körülmények között. Fellépésükkor hatékony növényvédő szer többszöri használata szükséges. A pangós víztől a levelek hullhatnak le, és elhajlanak a hajtások. Túl sötét helyen a virágok potyognak, ha egyáltalán kifejlődnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: viaszvirág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Viaszvirágok

Kevés növény van, ami a panelházakban is jól érzi magát, de a viaszvirág ilyen. Már 20-30 éve is kedvelt szobanövény volt, és mint ilyennek mára számos szebbnél szebb változatát nemesítették ki....