Ha billeg a szék, vagy az asztal...

1...a lába alá dugott karton, vagy lécdarab csak alkalmi megoldás, és nem is mindig a bútorláb, hanem a padló egyenetlensége okozza e bosszantó hibát. Ezt könnyen eldönthetjük, ha a billegő bútordarabot nagyobb síklapra állítjuk. Ha ezután is billeg, valamelyik láb hosszabb a kelleténél. Asztalnál elforgatással győződhetünk meg a láb kopottságáról, illetve a padló egyenetlenségéről. Ha elforgatva mindig ugyanarra a helyre kerülő láb lesz magasabb, akkor nem ez, hanem a padló az igazi bűnös. Ha viszont a bútorláb rövidebb, vagy kopott, eme fogyatékosságát könnyen kiigazíthatjuk.
2Állítsuk sík lapra a széket, és mindig a legrövidebb lábat "flekkeljük" majd meg. A széket támasszuk a három egyforma magas lábára, majd ebben a helyzetben a rövidebb negyedik mellé illesszünk legalább 5 mm vastag keményfalapot. Felső síkját ceruzával jelöljük át a láb oldalaira (1). A kontúrokat mind a négy oldalon így jelöljük át a lábra, mert csak így fog majd teljes felületével a padlóra támaszkodni. A láb felesleges részét közvetlenül a bejelölt vonalak mellett fűrészeljük le. E feladatra kiválóan alkalmas a szögbe-állítható fűrészelő készülék (2), de a felesleges rész levágása finomfogú fafűrésszel sem túl nehéz feladat.
4Ezt követően állítsuk a lábat a vékony falapra, jelöljük be a kontúrját (3), vágjuk ki, majd két szeggel megerősítve ragasszuk a láb bütüjére (4). A pótlás éleit csiszoljuk a székkel azonos méretűre, sarkait finoman kerekítsük le (5), majd megfelelő páccal tüntessük el a toldást. Ha esetleg most meg kissé magasabb lenne a láb, a felesleget csiszolással munkáljuk le, majd mind a négy lábra erősítsünk megfelelő anyagú csúsztató betétet, hogy a továbbiakban ezek, és ne a lábak végei támaszkodjanak a padlóra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal, szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Munkaszék szerviz

A kényelmes munkavégzéshez általában az irodai székek, munkaszékek a legalkalmasabbak. Többnyire állítható az ülésmagasságuk, mozgatásukat görgők segítik, és a háttámláik magassága is...


Pipereasztalok

A pipereasztalok a bútortörténet során mindig is részei voltak a női környezetnek. A rajta tárolt apró dobozok, tégelyek, fésűk, tükrök hozzátartoznak a női környezethez, és a tetszeni akarás, a...