Ilyen saját maggyűjtésre alkalmasak többek között a kerti körömvirág, a
pillangóvirág, a porcsin vagy kukacvirág, a seprűfű és a kúpvirág is. A saját
gyűjtésű magról is jól szaporítható növényeknél számolnunk kell azzal, a
magtermő növényekétől némileg vagy nagyobb mértékben is, eltérnek az általunk
gyűjtött magból nevelkedő utódok, éspedig leggyakrabban a virágaik színében,
teltségében, formájában, de a méretében is.
Magfogásra legjobb, a legszebb, tartósan viruló, erőteljes, teljesen egészséges
kinézetű, jól fejlődő töveket kijelölni, akár kis táblával vagy színes fonál
rákötésével. A fertőzés-tüneteket mutatókat vagy csak a gyanúsakat pedig
célszerű közülük haladéktalanul tövestől ki is emelni és megsemmisíteni.
Nem érdemes magot gyűjteni a mutatós, nagyvirágú, ellenállónak hirdetett
hibridekről, például a petúniáról, büdöskéről, mályvarózsáról,
őszirózsáról és tátikáról. Ezeknek ugyanis, a róluk a gyűjtött magból
nevelkedő utódaik közel sem lesznek olyan szépek, mint a magtermő növény, és a
betegségekkel vagy a kártevőkkel szembeni ellenálló képességük is gyenge lesz.
A legjobb saját maggyűjtés szempontjából az olyan fajta, amely önbeporzó és
többnyire önmegtermékenyülő. Ilyen, pl. a petúniák közül a régóta kedvelt
"Fehér felhő" nevű fajta. Ezek utódai eléggé kiegyenlítettek lesznek.
Saját maggyűjtésre leginkább ajánlott még a legényvirág vagy rézrózsa, illetve
katonarózsa, valamint több tátikafajta. Közéjük tartozik a záporvirág is, bár a
saját gyűjtésű magból ez is sokszínű és változatos méretű lesz. A jellegzetes,
délutáni óráktól a kora délelőtti órákig nyíló virágai miatt estikének is
nevezett csodatölcsér vagy kosárka ("Pistike" néven is ismert) viszonylag
nagy magvai, a fagyokig tartó virulási ideje alatt gyűjthetők. Az alacsony
bársonyvirág, vagy ismertebb nevén büdöske, akárcsak eltérő termetű rokonainak
magvai is gyűjthetők, az elváltozásuk tudomásulvételével.
Az egynyári margaréták, az elvirágzás után egy-másfél hónap alatt
világossárga színűre változva igénylik is a mag gyűjtését. Az egynyári
kokárdavirág lila színt öltő szúrós buzogányai is szedhetők saját
maggyűjtéshez. A dísznapraforgók maggyűjtéséhez az elnyíló virágzatot -
virágtányért - tüllhálóval vagy gézzel lazán be kell kötni, mert a magvak így
érnek be, és a madarak sem férnek hozzá, mielőtt a tányérból kézzel kifejtenénk
őket. A különféle egynyári díszfüvek, a díszkukorica és a csutkakúp, a
gombvirág, a sóvirág, a szalmagyopár más szalmavirágokkal együtt saját
magbegyűjtésre ugyancsak ajánlható.
A magbegyűjtés, szedés, általában a beéréskor időszerű. A magvak ne legyenek
éretlenek, de túlérettek sem, mert akkor kisebb-nagyobb részük már elhullhat, és
így kárba vész. A magvak beérését a magszár leveleinek sárgulása, a magtokok vagy
a magvakat tartalmazó más növényrészek barnulása, száradása jelzi a legjobban.
Megmozgatva a magvak rendszerint hallhatóan zörögnek is, a már száraz termésben. A
húsosoknál viszont a magvak érettségét az jelzi, hogy könnyen leválaszthatók vagy
már hullani kezdenek.
Legegyszerűbb, ha selyempapírral vagy vékony műanyag fóliával bélelt kis láda,
esetleg kartondoboz fölé hajlítjuk, majd letörjük az elszáradt vagy száradófélben
lévő, és így már biztosan kellően beérett magvakat, illetve ezeknek a terméseit
hordozó szárakat. Egyes esetekben érdemes már korábbi begyűjtését végezni,
utóérlelő lassú szárítással, szikkasztással kiegészítve.
A magkinyerés érdekében a magburkokat vagy a tokokat sorra fel is nyithatjuk. Ha ez
még nem lehetséges, nem maradhat az utószárítás, száraz, szellős, illetve
levegős, de nem közvetlenül erősen napsütötte helyen. Ilyen körülmények között
a papírlapon szétterítve már kellően szárazzá váló termésekből nyerhetjük ki a
magvak. A maguktól fel nem nyíló magburkok asztalon elterítve, sodrófával óvatosan
szétnyomkodhatók. A húsos termésekből pedig kézzel is kinyomkodhatók a magvak.
A magtisztítás, a kinyerést követően nem halogatható soká. A termésrészek,
magtörmelékek gyakran fertőzöttek, gombaspórákat tartalmaznak. Emiatt a késedelmes
magtisztítás, a még egészséges magvakat is veszélyezteti.
Kevés mag tisztítása, néhány egyszerű fogással is megoldható. A magvakat lapos,
kerek tálkába öntsük, majd körkörösen mozgassuk. Így a szárrészek, a
magtok-darabok és egyéb szennyező növénymaradványok is, a tálka szélére
sodródnak ki, ahonnan késsel, csipesszel szinte maradéktalanul leszedhetők. A finomabb
szennyeződések szeleléssel választhatók el a magvaktól. Az apróbb magvakat két ujj
között, a nagyobbakat tenyérbe fogva vagy kis lapáttal emeljük arasznyira a tál
fölé, majd lassan, egyenletesen szórjuk le, közben óvatosan fújjunk keresztül a
lehulló magvakon, esetleg elektromos hajszárító éppen kedvező távolságból
áramoltatott hideg - fűtés nélküli - légáramával tisztítva a magvakat. Ha
sikerül eltalálni a megfelelő levegőmennyiséget, illetve távolságot, a port és a
többi könnyű törmeléket a légáram kifújja, a nehezebb magvak pedig a tálba
hullanak vissza. Ezt lehet ismételni is mindaddig, amíg a mag tisztaságával
elégedettek nem leszünk. A nagyobb magvak egyesével, vagyis szemenként is
különválogathatók a szennyeződésektől, és egyben az előtűnő torz,
csökevényes, túl apró, fertőzött, megtört vagy más módon sérült magvaktól is.
A húsos részből kikerült magvakat érdemes tiszta vízben alaposan le is mosni, vagy
meszes vízzel átmosni, mert a mész leoldja a megfedő nyálkaréteget. Egy-két napig
ázhatnak is vízben a nyálkás magvak, utána könnyen lemosható a nyálka, ami a
későbbiekben a jó magcsírázás gátja lehet.
A magtárolás a tisztítást követően válik szükségessé. Ehhez a már megtisztított és eléggé száraz vagy szükség szerint előzőleg megszárított magvak kerüljenek kellő nagyságú papírzacskóba. A zacskók mindegyikére fontos ráírni a magszolgáltató növény nevét, a maggyűjtési időt és esetleg ennek a tényleges helyét is, hogy amikor majd vetésre kerül sor, ne kelljen találgatni, milyen magvak vannak az egyes tasakokban, és ezek mikor kerültek begyűjtésre. A papírzacskóba töltött magvak tárolási helye hűvös és száraz legyen. Az apróbb-nagyobb üvegekben történő tárolás is beválhat. A légmentes lezárás viszont nem javasolható ebben az esetben, mert ez, a szokásos házilagos magtárolási körülmények között, a magvak penészedéséhez, romlásához vezetne. Erről a tárolt magvak időnkénti átnézésével érdemes meggyőződni. A netán pusztulófélben találtakat a legjobb maradéktalanul eltávolítani.