Szobanövénynek hinnénk

2015-03-20 11:34:57 | Módosítva: 2015-03-21 10:14:48

Sok olyan virágbolti cserepes növény van, melyek fagyálló kerti növények ugyan, de bizonyos jeles napokkor kaphatók a virágbolti kínálatban is. Ezek - miután elvirágoznak - általában a kukában végzik, lévén leveleik elszáradnak, vagy legalábbis egy ideig nem kezdenek újra virágozni, ami a vesztüket jelenti. Pedig ha kiültetnénk a kertbe, még évekig díszítenék környezetünket. Tanulság: nem minden növény halott, amelyik elszárad.

Termin kultúrás cserepesek

A termin kultúra, vagy magyarul időzített növényi kultúrák lényege, hogy egy-egy növényfajt nem akkorra virágoztatnak be, amikor annak az ideje lenne az időjárás, és a növény életciklusa szerint, hanem akkorra, amikor valami jeles nap van, és eladható a „termék”. Számtalan példa van erre. A mikulásvirágnak mikulás idején van a szezonja. A krizantémoknak mindenszentek táján. A mini rózsa kifejezetten anyák napi virág, míg a kankalint nőnapra szokás virágoztatni. Számos hagymás növényt (jácint, nárcisz, tulipán stb.) már télen elkezdik virágosan árusítani, a vásárlók tavaszváró hangulatára várva, hátha megveszik, hogy a lakásban tavasziasabb legyen a hangulat.

Mikulásvirág

A téli hónapok egyik kedvenc szobai dísze a mikulásvirág, mely eredetileg Mexikóból származik. Mediterrán éghajlatú országokban kertbe kiültetve is tartják. Nálunk nem télálló, de lakásban gondozva évekig megtarthatjuk és telente újra „virágoztathatjuk”. Az idézőjel azért kell ide, mert a mikulásvirág igazi virága apró és jelentéktelen, tehát botanikailag itt fellevél színeződésről van szó, mint díszítőértékű részről.


A vásárolt, színes fellevelű példányokat tartsuk ablak mellett napos helyen, 15-20 °C hőmérsékleten viszonylag sokáig maradnak színesek a levelek. Télen és tavasszal legyen a földje nedves, de ne pangó vizes. Virágzás után elég kevesebbet is öntözni, és a töveket vágjuk 10-15 centiméteresre. Ekkor ritkán öntözzük, majd 6-8 hét múlva megjelennek az új hajtások. Ekkor kezdhetjük újra öntözni a növényt, új lombot kinevelni rajta, hogy következő télre újra beszíneződhessenek a fellevelek. Októbertől naponta 14 órán át tartsuk sötétben a növényt – akár takarással is, így e rövid nappalok indukálják majd az újabb virágzást, ami a díszes fellevél színeződéssel is együtt jár. Ebben az időszakban növeljük az öntözővíz mennyiségét és tápoldatozzuk is. Amikor elkezdődik a fellevelek színeződése, akkortól abba lehet hagyni a rövidnappalok miatti takarást.


Ciklámen

A növény a nyári időszakban jellegtelen megjelenésű, sőt leveleit is eldobálja. Mivel rövidnappalos, szeptembernél hamarabb nem tér magához. Először levelei jelennek meg, és amikor a zöldje már kellően megerősödött, sokszor nagy, zöld-fehér mintázatú levéllemezeket fejlesztve, akkor indul virágzásnak. Tartós és bőséges virágzásra akkor számíthatunk, ha hűvös, 18 °C körüli, félárnyékos-árnyékos helyen tartjuk a növényt. Jó neki a világos lépcsőház, a fűtetlen veranda, esetleg egy ablakköz. Ne öntözzük csapvízzel, mert a víz és a talaj sótartalmára is érzékeny.

Ha jól érzi magát ciklámenünk, akkor egész télen megörvendeztet virágaival, és a virágzást csak március végén hagyja abba. Központi fűtéses helyen nehéz tartani. Virágzást követően is megmaradnak díszítő levelei, és csak a nyári kánikula idején húzódik vissza teljesen a növény. Ám a talajba visszahúzódva még nagyon is életben van. A virágok csoportosan nyílnak, egyszerre akár 10-15 virág is található egy növényen. Fajtától függően a virágzási idő januártól egészen júniusig is eltarthat.


Kankalin

Ne dobjuk ki a virágzás után a kis cserepes kankalint sem, tegyük tavaszig hűvösebb helyre, akár kamrába is, ha már leveleit ledobta. Földjét tartsuk épphogy nedvesen, és tavasszal ültessük ki a kertbe, vagy akár egy nagyobb virágtartóba. Lakásban tartva virágzása idején tegyük minél világosabb helyre, ez lehet egy ablak is, ám a túl meleg hőmérséklet a növény halálához vezethet, ezért hűvösebb helyet keressünk számára. Az öntözésnél érdemes odafigyelni, mert a túlöntözés és a kiszáradás is végzetes lehet. A hidegebb időszakban legyen földje nedves, de ne álljon alatta a víz folyamatosan. Így nem csak otthonunkban, de tavasztól a kertbe kiültetve következő évben is gyönyörködhetünk ebben a kedves tavaszi virágban.


Mini rózsa

A rózsa cserepét helyezzük egy „kavicsos tálcára”, amely nem más, mint egy kavicsokkal és vízzel megtöltött tálca. Ily módon nem áll a vízben a rózsa gyökere, ami e növények gondozásának kulcsfontosságú pontja. A tálcában található víz folyamatos párolgása biztosítja a rózsa számára magas páratartalmat. Amennyiben a lakás levegője nagyon száraz, helyezzünk egy párásító berendezést a mini rózsa közelébe.

A mini rózsatövek nem igényelnek metszést. Tél után meg kell őket tisztítani a sok apró, száraz vesszőrésztől, majd a bokor felső felét – akár sövényvágó ollóval is – el kell távolítani. A kertbe kiültetett rózsatöveket késő ősszel felkupacoljuk úgy, hogy 10-15 cm magasságban takarja a föld a tövet. Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek, egyharmad részüket vágjuk vissza.

Hosszú évekig díszítik majd kertünket, és félfás dugványozással egyszerűen szaporíthatók a nyár folyamán. Olyan vesszőt szedjünk le gyökereztetéshez, melynek a végén már nyílt virág. A 10-15 centiméteres hajtást ültessük laza talajba, és borítsunk rá egy befőttes üveget, amit alul akár egy kaviccsal megemelve megoldjuk a párás környezet mellett a szellőzést is. Gombaölő szeres vízzel öntözzük, és tartsuk félárnyékban. Ha a dugvány új levelet hoz, az a gyökeresedés jele. Ekkor előbb távolítsuk el az üvegtakarást, majd fokozatosan szoktassuk a fényhez a kis rózsatövet.


Tavaszi hagymások csoportja

Tavasszal cserepesen hajtatva, vagy speciális üvegből készült hagymavázákban, sokfelé találkozhatunk hagymás növényekkel, melyek tél végi időszakban egyszerűen hajtathatók, és virágoztathatók ki lakásban is. Ilyen a tulipán, jácint, nárcisz, krókusz. E fajoknak számos színpompás változata van. Addig, amíg kinyílik a virág, érdemes melegebb helyen tartani őket, ezzel ösztönözve a gyorsabb fejlődésre. Ám amikor kinyílt, jobb a hűvösebben tartás, mert így később fog elnyílni. Miután a virág elnyílik, a növény visszahúzódik, de nem pusztul el. E hagymákat érdemes a kertbe kiültetni tavasszal, hiszen minden évben újra kihajtanak majd, és idővel egyre többen.

A kertben található lombhullató fák is télen levéltelenek, élettelennek tűnnek, ám ez a pihenési ciklusuk, ami teljesen természetes. A virágboltban vásárolt egyébként fagytűrő növények is visszahúzódnak, néha ledobják a leveleiket, ami természetes folyamat. Ha ilyenkor kukába kerülnek – azt gondolván, hogy elpusztultak – akkor tényleg elpusztulnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról, hónapra a kertben - szeptember

A szeptemberi időjárás általában még nyárias, de az ősz jelei is megfigyelhetők alkalmanként, főleg az éjszakai lehűlésekkor. Az őszi munkacsúcs ilyenkor még nem kezdődik el, de néhány dolog már...


Általános öntözési tanácsok

A kezdő szobakertészek általában naponta juttatnak néhány cseppnyi vizet a növényeiknek és az öntözés gyakoriságát még a tél beálltával secsökkentik. Amikor azután a levelek fonnyadni, sárgulni...