Parkoló újságoknak

Naponta veszünk újságot, hétvégeken pedig hetilapokat, folyóiratokat. Utóbbiakat - szemben a napilapokkal - idő hiányában nem mindig sikerül teljesen kiolvasnunk, ezért félrerakjuk későbbre. Az ide-oda letett lapokat azután keresgélhetjük, mert hamar elkallódnak. Mindez kevésbé történhet meg a kijelölt helyre tett példányokkal, ám a legjobb megoldás a folyóirat-parkoló, azaz az újságtartó. Ha pedig ilyenünk nincs, akár magunk is készíthetünk egyet, a feladat gyorsan és egyszerűen megoldható.

A tartó anyaga 10´50 mm-es léc, amelyből gyorsan összeállítható a rajzunk alapján a bemutatott újságtartó. A lécből szabjunk le négy 605 mm-es (A), és két 355 mm-es (B) darabot. A lécek végére véssünk az egymásba eresztett kötéshez szükséges aljazásokat. A vésett fészek szélét és mélységét befűrészeléssel határoljuk be, majd a két hosszabb lécet az aljazott végével ragasszuk össze a rövidebbel. A darabok összeragasztásához műgyanta ragasztót használjunk, az alkatrészeket kötés idejére csavaros szorítókkal préseljük egymásra.
A nagyobb ábrához kattintson ide!Amíg a keretek száradnak, két másik lécből lyukfűrésszel vágjuk ki az ívelt élű átlós merevítőket (C), majd csiszolásuk, csapozásuk után a két keretbe is fúrjuk ki a szükséges csapfészkeket. Ezek átmérője 4-6 mm, mélységük pedig 10 mm legyen. A köldökcsapokat ragasszuk a keretek furataiba, majd az íves merevítőket is üssük a helyükre. A kereteket ezt követően csiszoljuk simára, majd a lábvégek felől jelöljük fel az összeerősítésükhöz szükséges hornyokat. Oldalélük azonban ne merőleges, hanem ennél 12 fokkal ferdébb legyen. Kivágásuk után inkább szűkek, mintsem 10 mm-nél bővebbek legyenek. A kereteket ugyanis csak így tudjuk majd szilárdan egymásba illeszteni. Az esetlegesen szűk nyílásokat ráspollyal munkáljuk pontos méretűre. A két keretet végül igényeinknek megfelelően pácolással színezzük, majd két-háromszor kenjük be hígított színtelen lakkal. Végül a két keretet egymásba nyomva ragasszuk össze, és amint a kötőanyag megszilárdult, az újságtartót máris kedvenc fotelünk mellé tehetjük, hogy az elolvasásra váró folyóiratok mindig kéznél legyenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: újságtartó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...