Gyors szerszámcsere és üzemmód váltás

Új Bosch ütvefúrók

A Bosch fejlesztői és tervezői mindig is nagy figyelmet fordítottak szerszámgépeik biztonságos működésére, könnyű kezelhetőségére. A folyamatos innováció eredménye az 1998-as Kölni Vásáron bemutatott új PSB 750-2 RE/RPE ütvefúrógép párosuk is, amelyek különleges adottságaikkal a gyors és kényelmes munkavégzés jegyében jöttek létre.

E fúrógépek fő jellegzetessége az ún. "auto-lock" rendszerű szerszámbefogó tokmány, amely egy félkezes mozdulattal oldható, és az új szerszám rögzítése is hasonlóképpen történik. Nincs szükség a tokmány két marokra fogására, mégis könnyen oldható a befogópofák szorítása. A befogandó szerszám rögzítése is hasonló módon, de ellentétes irányba fordítással történik (1). A legkülönfélébb forgácsoló és szerelőszerszámok, pl. csavarbehajtók befogására is alkalmas 13 mm átmérőig.
A tokmányba rögzíthető szerszámok cseréje ezáltal jelentősen leegyszerűsödött, a szerszámcsere igen gyorsan elvégezhető, és ez igen előnyös a munkavégzés folyamatossága szempontjából.
Az új gépeken a forgásirány változtatását is kedvezőbbé tette a körültekintő tervezés. Az egykaros váltókapcsoló gombja közvetlenül a "ravasz", azaz a főkapcsoló fölé került, mutató ujjal kezelhető (2). A váltókapcsoló helye ergonómiailag itt a legideálisabb, a véletlen átkapcsolás szinte lehetetlen, hiszen ehhez szándékos mozdulatra van szükség.
Az új ütvefúróknál a gépen belüli, használat közben fellépő kellemetlen vibráció is lecsökkent. E célt szolgálja a markolat ergonómiailag igényes kialakítása és a markolat különleges betétje (3). A kéziszerszám ezáltal ideálisan kézben tartható, és még huzamosabb használata sem fárasztó. A markolat betétje hatásosan csökkenti a munka közben keletkező fárasztó és egészségtelen vibrációt, ezáltal kíméli a gépet szorító kézfejet.
A PSB 750-2/RPE ütvefúrót különleges elektronikával egészítették ki, amely nemcsak a fordulatszám-szabályozását, hanem a forgatónyomaték mértékét is szabályozza (4). Ez főleg a csavarok behajtásánál használható ki nagyon előnyösen.
Mindkét gép 750 W áramfelvétel mellett 380 W leadott teljesítményre képes. Két, mechanikusan kapcsolható sebességfokozatúak, és 0-1000, illetve 0-3000 fordulat között fokozatmentesen is szabályozhatók, mégpedig jobb és bal irányban is. A tokmányuk max. 13 mm átmérőjű szerszámok befogására alkalmas, "auto-lock" rendszerű. E gépekkel betonban 20-, acélban 13-, fában pedig 40 mm átmérőjű furatok készíthetők. Mindkét fúrógép állványba is fogható. A furatmélység-mérő pálcával ellátott pótmarkolat a gépek tartozéka. Az ún. Bosch-Power-Control szabályozó elektronika azonban csak a PBS 750-2 RPE "elektronic" típusú fúrógépekbe van beszerelve.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...