Alkalmi barkácsműhely

A barkácsoláshoz nemcsak kedv, szakismeret és szerszámok kellenek, hanem hely is, ahol alkalmanként nyugodtan dolgozhatunk. Ez pedig mindig gondot okoz. Előző számunkban szekrénybe zárt műhelyeket mutattunk be, most pedig egy szerényebb, ám sokoldalúan kihasználható alkalmi műhely "berendezését" ismertetjük.

Mostani műhelyberendezésünk mindössze két bakból és egy méretes szerszámládából áll (1), ám sokoldalúbban felhasználható, mintsem gondolnánk. Ha még egy összecsukható munkapaddal is kiegészítjük, komplett mobil műhelyt mondhatunk a magunkénak. A szerszámosláda csupán 400x560 mm alapméretű, és csak 360 mm magas, amelyben viszont célszerű elrendezésben igen sok szerszám elhelyezhető, gyakorlatilag minden, amire az általános famunkák elvégzéséhez szükségünk lehet. Beleértve az alapvető elektromos szerszámgépeket és a szorító eszközöket is (2). Az ilyen láda könnyen szállítható bárhová, így nem vagyunk kitéve annak, hogy egy-egy fontos szerszámot otthon felejtünk. Hasonló előnyöket biztosít számunkra a két bak is. Egymás mellé állítva munkaasztalt pótol, nagyobb darabok megmunkálásához szinte nélkülözhetetlen (3), és a lakásban, házban, vagy a szabadban alkalmi szerelőállványként is jól használható.
A szerszámosláda elkészítése egyszerű feladat. Anyaga 10-15 mm-es rétegelt lemez, de 19 mm-es faforgácslapból kiszabott darabokból is megteszi, csak a szokásosnál hosszabb pozdorjacsavarokkal kell a darabjait megerősítenünk. A belső tér kihasználását azonban a saját szerszámainkhoz igazítva egyénileg kell kialakítanunk. Alulra kerüljenek a szerszámgépek, a kiemelhető fiókokba pedig a kéziszerszámokat igyekezzünk praktikusan elrendezni. E szempontok szerint határozzuk meg a fiókok magasságát, és a különféle szerszámkalodákat is a célnak megfelelően alakítsuk ki. Rajzunkat (4) ezért csak ötletadónak szántuk. Ha szükséges, még a láda méretén is változtathatunk. Ehhez érdemes mérethelyes vázlatokat készítenünk, ezek alapján szereljük majd be a különféle gépállvány-lapokat és helyezőbakokat.
4-es ábra, kattintson ide!A láda összeépítését a doboz összeállításával kezdjük el. Az oldallapok él-lap kötésben illeszkedjenek egymáshoz, a fenéklap pedig szorosan illeszkedjen közéjük. Minden darabot ragasztva és legalább 40 mm hosszú 4-es, süllyesztettfejű pozdorjacsavarokkal megerősítve fogassunk egymáshoz. Az élek természetesen a darabok lapjára merőlegesek legyenek. A fiókok fenéklapja lehet 10 mm vastag faforgácslap is, az oldalakat azonban 6-10 mm-es rétegeltlemezből szabjuk ki. A 6 mm-es anyagnál a sarkokba ragasztott lécbetétekkel erősítsük meg a sarkokat. A beragasztott választólapokat pedig a fenéklap felől beütött szegekkel is erősítsük meg. A fiókok támléceit 20x20 mm-es fenyőlécekből szabjuk le, a ragasztást szegek helyett facsavarokkal erősítsük meg. Ha a ládát faforgácslapból készítettük el, akkor az éleket mindenképpen felvasalt élfóliával fedjük le, mert így jobban ellenállnak a sérüléseknek. Sőt, mind a négy sarkát célszerű vasalatokkal védeni a sérülésektől. A szerszámos ládát, beeresztése után, többször lakkozzuk le, mert ez is a védelmét szolgálja, és könnyebb a tisztántartása is.
A munkabakok sem bonyolult darabok (5), ám ezek elkészítéséhez 30 mm vastag fenyődeszkára, vagy simára gyalult pallóra lesz szükségünk. A 90 mm széles lábak 10, illetve kb. 50 foknyira terpesztettek egymással szemben (6). Előbb a
fedőlapokat szabjuk le, majd a lábak fészkeit alakítsuk ki. E hornyok kivésésekor vegyük figyelembe, hogy az éleiket ferdén kell befűrészelnünk, méretük meg pontosan illeszkedjen a lábak szélességéhez.
A lábakat előbb illesszük a fedőlap fészkeibe, majd pontos szögbeállításukat követően egy-egy hevederdeszkával rögzítsük a lábpárokat egymáshoz. A kötéseket ragasztva, 6-os facsavarokkal megerősítve készítsük el. A fedőlapba eresztett lábakat a lapjuk felől behajtott facsavarokkal is rögzítsük a helyükre. A bakok felületét csiszolás és beeresztés után többször lakkozzuk le, hogy felületük kevésbé legyen sérülékeny. Ha viszont bakjaink kissé billegnének, akkor a rövidebb láb alá ragasszunk kellő vastagságú fa- vagy műanyaglapot. A magasságukból pedig csak akkor vágjuk le a felesleget, ha a két bak nem azonos méretű. Hasznosságuk kétségtelen, hiszen most már nem a konyhaasztalon leszünk kénytelenek dolgozni, hanem e két bakon. Ezek ugyan alacsonyabbak az asztalnál, de jobb rálátást biztosítanak, s az adódó munkákat is kényelmesebben tudjuk e két szilárd bakon elvégezni.

3-as kép

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az asztalos munkák kötelező kellékei

Aki ma új bútort szeretne, nagy vonalakban két opció közül választhat. Az egyik lehetőség, hogy valamelyik nagykereskedésből vásárol tömeggyártott bútort, a másik, hogy felkeres egy prémium...


Rögzítők műhelyben, garázsban

A műhelyben, garázsban, kamrában, pincében sok olyan tárgyat tárolunk, amelyre csak időszakonként van szükségünk. Így aztán gyakorta az autónak már nem is jut hely a garázsban, mert amikor már a...