Őszi tennivalók a kertben

Október az első igazi őszi hónap. Ennek megfelelően alakulnak a kertben a tennivalók, amelyek már a következő évre is közvetlenül kihathatnak.

A gyümölcstermő bokrok és fák alja továbbra is legyen tisztán tartva. Ha az aljukat gyep borítja, ezt rövidre kell nyírni, és mindenképpen fontos gyommentesen tartani. Az őszibarackfák közül a kései érésűek letermett vesszőit vágjuk vissza a legalsó egy-két hajtásuk felett. A cseresznye-, meggy-, kajszi- és szilvafák rikító és ifjító metszését is végezzük el. A többi fánál is vágjuk le az esetleges viharkártól vagy kártevőktől szemmel láthatóan elhaló félben lévő, sérült ágrészeket, és azt sebkezelés is kövesse. Az ismételten előtört gyökér- és tősarjakat, akárcsak a vízhajtásokat és a fiatal fákon eddig meghagyott törzserősítő hajtásrészeket (1) tőben le kell vágni. A lekötözéssel irányított fáknál a már kívánt helyzetben megfásodott részekről eltávolíthatók a kötöző anyagok vagy nehezékek. Most telepíthetők, szaporíthatók, pótolhatók a gyümölcstermő bokrok, akár a meglévők tőosztással nyert tőrészeivel is.
A szőlő utolsó, érés alá kapálása is most esedékes. Ha szükséges a hónaljhajtásokat csípjük vissza. A csonkázatlan támasztékon túlnyúló részei is levághatók. Az érés gyorsításához a fürtöket árnyékoló levelek leszedhetők. Érdemes még most is, a sérült fürtrészeket olló hegyével kicsípni. A sorra kerülő szüretelésnél pedig mindig csak a már érett fürtök kerüljenek leszedésre, mert utóérésre nem lehet számítani. A szedésnél gondosan ki kell válogatni, az esetleges eltartásra szánt fürtöket. Ezeket a lehető legkésőbben szedjük le. Ekkor szaporíthatjuk vagy pótolhatjuk a homoktalajon lévő saját gyökerű szőlőtőkét is bujtással, esetleg döntéssel. Bujtáskor a tőkék mellett kiásott árokba egy-két vaskos, hosszú vessző bujtatható le.
Döntés alkalmával, a pótláshoz kiszemelt tőkét a talpgyökerekig kibontva kell elfektetni, és csak egy-két erős vesszőt vezessünk ki a földfelszínre, éspedig egyiket a saját, másikat az éppen hiányzó tőke helyébe. Megkezdhető a gyökeres szőlővesszők és kötött talajú területen az oltványok telepítése is.
A veteményesben - a kora tavaszi termés érdekében - már most vessük el a spenótot, az áttelelő salátát és a sóskát. A különlegességek kedvelőinek ajánlható a spárga módjára fogyasztható feketegyökér és az egész télen át szedhető galambbegy saláta, melyeket szintén most lehet vetni. Ilyenkor telepíthetünk tőosztással rebarbarát, metélőhagymát és téli sarjadékhagymát. Már vethető a petrezselyem is tavaszra, és leduggathatók a következő évre a fokhagymagerezdek. Szedjük fel és helyezzük tárolóba a téli eltartásra alkalmas gyökérzöldségeket, karalábét, káposztaféléket, hagymát. Az érett termések leszedése után visszamaradt, még éretlen paradicsom, paprika, kis dinnye, legjobban savanyításra hasznosítható. A leszedett zeller és más, ízesítésre felhasználható zöldségféle és fűszernövény begyűjtött leveleit csomóba kötve meg lehet szárítani télire. A paprika és paradicsom szedési ideje pedig esetleg még meghosszabbítható, ha a tavaszi hajtáshoz használt védő fóliapalást most ismét föléjük kerül (2), a gyengébb korai fagyok elleni védelmül. Még biztonságosabb leszedni a paradicsom érőfélben lévő terméseit, mert ezek napos ablakba téve szépen beérnek.
A virágoskertben a tavaszi elvirágzásuk után felszedett és eddig tárolt, valamint az újonnan beszerzett tulipán, jácint, nárcisz és más kora tavaszi virágzású hagymás, hagymagumós vagy gumós évelő virágot most már feltétlenül el kell ültetni, jól fellazított, nyirkos földbe. Szaporításhoz, átültetéshez ilyenkor még felszedhető a gyöngyvirág, a harangláb, az ikravirág és más tavasszal nyíló évelő virágtő is.
Ha a gumós begóniát, a fás szárú fuksziát, a Szultán nebáncsvirágot, a díszcsalánt, a bojtocskát most felszedjük és cserépbe ültetjük, hűvös, világos helyre bekerülve még sokáig virulhatnak. A kardvirág hagymagumókat, a dália koloncos gyökérzetű tövét, a tubarózsahagymát és más fagyérzékeny virág földbeni részét, a téli elrakásukhoz most már fel kell szedni. Az árvácska, a százszorszép és egyéb kétnyári virágpalánták pedig kiültethetők az egynyári virágok felváltására. Nyírjuk le még a gyepet, és most feltétlenül gereblyézzük ki a nyesedéket. A meglévő, esetleg elvadult sziklakert megújításával és új kialakításával se késlekedjünk tovább. Az október jó időszak a rózsaültetésre, de ültethetők ilyenkor más lombhullató díszcserjék is. Az új kert kialakításához vagy a meglévő átrendezéséhez, akárcsak utak, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek kialakításához is ez idő tájt fogjunk hozzá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.