Mosdó + szekrény sarokban

A legtöbb fürdőszobában szűkös a hely, a sarkok pedig itt is nehezen használhatók ki célszerűen. Ezért, ha felújításra kerül a sor, nem árt erre több figyelmet fordítanunk. A régi mosdókat szinte lehetetlen volt a sarokba helyezni, újabban viszont ennek már nincs akadálya, hiszen kaphatók viszonylag kis, kerek mosdókagylók, amelyek már jól elhelyezhetők a fürdőszoba valamelyik sarkában, a hozzávaló köríves mosdószekrényt sem szükséges drága pénzen megvásárolnunk, mivel magunk is kialakíthatjuk. E munkához adunk most némi útmutatást.

Legegyszerűbb, ha a mosdókagylót körívben lekerekített asztallap alá szereljük, ezt félkerek PVC élzáró idommal szegélyezzük. Az asztallapot a két falsíkra szerelt alumínium szögidomra alulról csavarozhatjuk fel. A mosdó felszereléséhez szükséges kerek nyílást a mosdókagylóhoz igazodva készítsük el. Ha az a nyílásba ültethető akkor a pereme alatti átmérőt vegyük figyelembe, ebben az esetben a kivágott nyílást nem szükséges élfedéssel ellátnunk. Ha viszont az asztallap alá erősíthető fel, akkor a kivágott nyílást a domború élfedő PVC idomvastagságával megnövelt méretűre vágjuk ki. Az asztallapot 19 mm-es, laminált felületű faforgácslapból szabjuk ki, élét egy másik, aláfogatott ívelt darabbal vastagítsuk meg. A megvastagított lap élébe marjunk hornyot az élfedő csapja számára, majd azt PVC ragasztóval bekenve rögzítsük a lap élére.
Ha a mosdó alá szekrényt nem kívánunk készíteni, akkor már csak a csaptelepet kell a sarokba szerelnünk, majd a mosdóasztalt az oldalfalakra csavarozott szögalumíniumokra csavarozva rögzíthetjük a helyére. A fal és az asztallap közötti hézagot műanyag vízzáró idom felragasztásával tüntessük el. A mosdókagylót színtelen szilikongumi ragasztó felsimításával rögzítsük a tartólapra szivárgásmentesen, majd kössük be a krómozott szifont - ilyen változathoz ez dukál -, és mosdónk csaptelepét hajlékony csatlakozó tömlőkkel csatlakoztassuk a vízhálózatra. Az asztallap alá két oldalra krómozott törülközőtartókat is célszerű felerősítenünk (1).
Amennyiben az asztallapra szerelt kerek mosdó alá szekrényt is szeretnénk készíteni, akkor célszerű az asztallap ívét követő domború frontlapos megoldást választanunk.
Az 1,5 mm vastag laminált felületű műanyag lemez könnyen hajlítható, oldószeres ragasztóval szilárdan az ajtó keretére ragasztható. A 2 mm vastagságú polisztirol lemez is megfelelő borítóanyagként, de ezt utólag még zománcfestékkel kell bevonni. A 2-3 mm vastag rétegelt lemezt is használhatjuk burkolóanyagként, ám ennek a felületét valószínűleg a mázolás alá kell tapaszolnunk, s arra is számítsunk, hogy a fedőlemezek szálirányára merőlegesen hajlíthatók könnyen.
Lássuk tehát, miként is alakíthatjuk ki a szekrény vázát. A mosdót magában foglaló lapot csak annyiban módosítsuk, hogy a vastagság növeléséhez aláragasztott faforgácslapból kivágott darab max. 40 mm széles legyen, belső íve koncentrikusan kövesse a külsőt. Ez alá három-négy hosszú heveder beépítésével kapcsoljuk hozzá a következő négy vízszintes osztóívet, oldalról egy-egy zárólappal, vagy csak két 100 mm széles hossztartóval fogjuk össze az egész frontvázat. A középen nyitható ajtó számára készítsünk külön álló keretet, amely azonban pontosan illeszkedjen a váz középső nyílásába (2). Az ajtó keretét pontosan a vázba illesztve rögzítsük csavaros szorítókkal a helyére, majd ragasszuk helyükre a burkolat darabjait.
Ezt követően kerítsünk sort az ajtó és a mellette levő két szélső fedőlemez egyszerre történő felerősítésére. Így könynyebb a burkolóanyag felragasztása, az íve is azonos lesz. Apró süllyesztettfejű facsavarokat legfeljebb csak a rétegelt lemeznél használjunk, ennél is előbb süllyesszük ki kellően az anyagot, hogy a csavarfejeket tapaszolással el tudjuk majd tüntetni. Az ívelten felragasztott lemezt hevederes szorítók alá dugott lécekkel préseljük a váz élére, gumikalapáccsal megütögetve biztosítsuk a szilárd kötéshez szükséges plusz nyomóerőt. Miután a ragasztó megszáradt, az ajtó burkolólemezét éles késsel, vagy finom fogazású illesztőfűrésszel egyenesen vágjuk át. Az ajtót ezután már kiemelhetjük a helyéről, felszerelhetjük rá a kivető-, illetve a csuklópántokat.
Következhet a látható élek tapaszolása, vagy élfóliázása, ezt követően a szekrény belső felületeinek a simára csiszolása, beeresztése. A mázoláshoz szivacshengert használjunk, mert ezzel egyenletes fedőréteget alakíthatunk ki. A festéket három-négy rétegben hengereljük fel, minden réteg száradása után finoman csiszoljuk át a már bevont felületeket.
Most már csak a fedőlap élére kell felragasztanunk a domború élfedő idomot, majd következhet a szekrény sarokba helyezése, a mosdótál és a csaptelep beerősítése, valamint a víz és csatorna hálózatba kötése. A szekrényt azonban nem árt a két falhoz néhány facsavarral, műanyag tiplik segítségével szilárdan rögzítenünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosdó, szekrény, sarok

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kreatív szekrények

A készen, garnitúrában megvásárolt szekrényeket esetenként egyedi darabokkal is ki lehet egészíteni. Olykor az ilyen szekrények a helyi adottságokat kihasználva kerülnek kialakításra, más...


Kád vagy zuhany?

Elsőre antagonisztikus ellentétnek gondolnánk. Ráadásul mindkét megoldásnak vannak eltántoríthatatlan hívei. Egy használt lakás megvásárlása után a fürdőszoba az első helyiség (a konyha a...