Csodálatos fuksziák

A hűvösebb idő beköszöntével ideje gondoskodni a megfelelő teleltetőhelyről a dézsás növények számára. A gyönyörű fuksziák kicsit később borulnak virágba, mint a muskátlik, de virágharangjaiknak vidám látványában szinte az első fagyásig gyönyörködhetünk.

A fuksziák az Andok szakadékaiban és erdőszélein őshonosak. Már az inkák is használták őket kertjeik díszítésére. Léteznek egyszerű és telt virágú fajták, fürtös virágzatú és lecsüngő hajtású fajok is. Színük fehér, piros, rózsaszín, lila, liláskék illetve ezek színkombinációja. Olyan sötétlila virágú fajták is vannak, amelyek erős fényben szinte feketének tűnnek igen különleges látványt nyújtva.
A fuksziák elegáns és kecses megjelenésű növények, amelyek bőséges virágzással hálálják meg a megfelelő gondoskodást. Kedvelik a félárnyékos helyet és a légmozgást. Tápdús, humuszos talajban hetenkénti tápanyag-utánpótlást is igényelnek.
Teleltetésükre, hűvös, világos és lehetőleg párás levegőjű hely az ideális. Kevéssé fűtött lakószobákban, világos helyen kb. 12 °C-on, világos pincében 10 °C hőmérséklet mellett, sötétebb pincében 8 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten teleltetve egyaránt jól átvészelik a telet. Természetesen a télikert is megfelelő teleltetőhely. Különös átteleltetési mód a fuksziák földárokba helyezése. A 80 cm mély árkot, amelyben a növényeket beállítják, újságpapírral, bükklombbal betakarják. Az árkot szűk nyílású hálóval bélelik ki és deszkával lefedik.
A világos helyen teleltetett fuksziákat februárban lehet mintegy egyharmaddal visszametszeni, a sötétben álltakat pedig áprilisban. Ilyenkor új talajt és sok napfényt igényelnek majd.
Bár a fukszia nem olcsó virág, mégis érdemes áldozni rá, hiszen különböző tartókba ültetve a kert szépségét emeli. A fuksziavirágzás varázsa a törzses fácskává nevelt növényekben bontakozik ki legteljesebben.
Csodálatos megfigyelni, ahogy az apró virágbimbókból a szélben kecsesen ide-oda ringó színes harangocskák bontakoznak ki. Ügyelni kell arra, hogy földjük ne száradjon ki, mert akkor a virágzás jó néhány hétig szünetel. Elviselik a napsütést, az árnyékot is kapó hely számukra a megfelelő.
Ha megfelelően sikerül átteleltetnünk fuksziáinkat, akkor jövő nyáron ismét részünk lehet abban az izgalmas látványban, amitől most, októberben egy időre búcsút kell vennünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs Adrienne

Címkék: fukszia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A balkon növényeit táplálni kell

A muskátlik gyorsan elhasználják a földben lévő tápanyagokat,csak rendszeres pótlás, egyenletes N-P-K ellátottság mellett virágzanak dúsan és növekednek erőteljesen.