Bosch tartozékok fémmunkákhoz

E lapszámunkban néhány oldallal hátrébb bővebb terjedelemben foglalkozunk a fémmegmunkálás gépeivel és technológiáival. Ennek kapcsán most a Bosch cég hatalmas eszköztárából - kissé önkényesen válogatva - olyan szerszámgépeket, de főként tartozékokat emelünk ki, amelyek elsősorban a fémmunkákhoz kapcsolódnak. Előre bocsátjuk, hogy egy szerszámgép igazi kihasználhatóságát a tartozékok teszik lehetővé. A Bosch kéziszerszámok tartozék katalógusa egy több mint 280 oldalas könyv, amelyből valószínűleg sok barkácsoló társunk elcsemegézne. Mivel azonban erre keveseknek nyílik lehetősége, lapunkban emelünk ki e kiadványból néhány gondolatot.

Először is a fúrásról, illetve a fémek fúrásához való csigafúrókról essen szó. E célra a legalkalmasabbak a HSS-R fémfúrók, amelyek a gyártástechnológiájukból adódóan különösen rugalmasak és a forgácselvezetésük is nagyon jó. A HSS-R fúrók meglehetősen univerzálisan használhatók akár ötvözött, vagy ötvözetlen acélról, akár nem vas fémekről van szó. Speciális önközpontosító fúrócsúcsú változata előpontozás nélkül is pontos, lecsúszásmentes indítást tesz lehetővé pl. lemezfúrásnál. A HSS-G fúrókat kifejezetten acél fúrására fejlesztették ki, ennek köszönhetően a fúrás sebessége megnőtt ezekben az anyagokban, illetve az előtolás csökkenhetett. Különösen hosszú élettartamukkal tűnnek ki a titánbevonatú HSS-TiN fúrók.
A pontos fémfúráshoz szinte elengedhetetlen a fúróállvány. Az egyenes megvezetés, az egyenletes előtolás, és a folyamatos hűtés kézben tartott fúrógéppel nem biztosítható. A Barkács tartozékprogramban a Bosch két fúróállványt is kínál BS 2 és BS 7 típusjelzéssel (1).
Mindkettő 43 mm-es fúrónyak befogásával fix munkaasztal felett magát a fúrógépet mozgatja. Skálajelzéssel ellátott mélységállító is biztosítja a pontos fúrást, a szorítókaros gyorsbeállító pedig a kezelhetőséget könnyíti meg. A nagyobbik készüléket beépített oszlopfékkel és fúrótárral is ellátták. Ha már fúróállványt tudunk használni, akkor érdemes kiegészíteni egy gépsatuval is. Így nem csak a gép pontos vezetéséről, hanem a munkadarab szilárd megfogásáról is gondoskodni tudunk. Három különböző méretűt is találunk a barkács tartozékok között (2).
A fúróélezéssel kapcsolatban két tévhit is forgalomban van. Az egyik szerint a kopott fúrót akár el is dobhatjuk, mert házilag lehetetlen a pontos újraköszörülés a szükséges fúrócsúcs és forgácsolási szögek megtartásával. A másik véglet szerint elég egy köszörű, meg egy kis érzék, és a fúró máris újjávarázsolható. Az igazság valahol a kettő között van. Fa fúrásához talán elég is lehet egy ilyen jó érzékkel megvalósított felköszörülés, a fémekhez azonban ennél többre van szükség. Ennek a feladatnak a megoldását segíti a Bosch S 41-es típusjelzésű fúróélezője (3), amely hengereltacél és gyorsacél spirálfúrókhoz, valamint 3,8 és 10 mm közötti átmérőjű csigafúrókhoz alkalmazható. Meghajtása bármelyik fúrógéppel történhet.
A fúrógépek kapcsán ne feledkezünk meg a különböző csiszoló és tisztító tartozékokról. A fémekhez elsősorban különböző ecsetkeféket (4), nagy teljesítményű fazékkeféket (5), és tárcsakeféket (6), valamint a csiszolótárcsákat és a rozsdátlanító készleteket (7) ajánljuk olvasóink figyelmébe. A csiszoló és fúró munkák közben ne feledkezzünk meg a biztonságról sem: munka közben használjunk védőszemüveget (8).
A multi-fűrészek és szúrófűrészek kapcsán általában a famunkákra gondolunk, pedig a megfelelő tartozékokkal a szerszámgépek a fémmunkákhoz is igen jól használhatók. A multi-fűrészbe félkör-, lapos- vagy háromszög profilú reszelőt, vagy acélkefét rögzíthetünk (9), a rezgőfűrészek pedig a megfelelő pengével a legkülönbözőbb fémek vágására alkalmasak. Lágyacélokhoz, színesfémekhez, valamint a különböző alumínium ötvözetek vágásához a piros színű HSS pengéket, rozsdamentes acél lemezekhez fekete keményfém pengéket ajánlunk (10). Ne felejtsük el, hogy nem csak a fémfúráskor, hanem a vágáskor is szükséges a vágószerszám hűtése. Ezt szolgálja a speciális kenőzsír, de még inkább a folyékony hűtőközeg, amelyet a szerszámgépre erősített hűtőközeg tartályból adagolhatunk pontosan a megfelelő helyre (11).
Mindezek persze csak szerény ízelítőt jelentenek a fémmunkákhoz kapcsolódó Bosch tartozékprogramból, de mivel a fémmegmunkálás technológiáit is folytatni fogjuk következő számunkban, a tartozékokra is visszatérünk majd egy hónap múlva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fémmunka

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...