CD-írás otthon

Az adatarchiválás terén a legmegbízhatóbb és legegyszerűbb megoldást a CD-ROM kínálja. Kapacitása megfelelően nagy, és az elmentett anyag hordozhatósága szempontjából is megbízható, mert manapság már szinte minden számítógépben megtalálható a CD-ROM olvasó. A hordozó kevésbé érzékeny a környezet hatásaira, mint a mágneses alapú eszközök, és a kapacitás-ár viszonylatban is a legkedvezőbbnek tűnik. A CD-írók és írható CD-k árának jelentős csökkenése lehetővé teszi, hogy az CD-írás otthon is mindennapos eseménnyé váljon. A CD-újraírók megjelenésével (ezekről júniusi számunkban már beszámoltunk) pedig további lehetőségek nyíltak. Természetesen ehhez megfelelő teljesítményű számítógépre, és az igényekhez illő szoftverre is szükség van. Az árcsökkenés ellenére azért érdemes végiggondolni, valóban szükségünk van-e egy CD-íróra illetve újraíróra, ki tudjuk-e használni, valamint mire akarjuk felhasználni.

CD-R, CD-RW

A CD-RW egy új technológia, mely lehetővé teszi, hogy a lemezt többször is felhasználjuk. Az, hogy a CD tartalmát teljes egészében le kell törölni az újraíráshoz, vagy részleges törlés, újraírás is lehetséges, a felíró szoftvertől függ. Az utóbbi esetben azonban kompatibilitási gondjaink adódhatnak, a hagyományos CD olvasókkal. Az újraíró meghajtó segítségével kétféle lemeztípust használhatunk saját CD-ink elkészítéséhez, a CD-ReWritable (CD-RW) többször újraírhatót és a CD-Recordable (CD-R) hagyományos egyszer írhatót, míg az egyszerű CD-íróval csak az utóbbit.
Hogy melyik használata kedvezőbb, a felhasználástól függ. Az egyszer írható CD nyersanyag ára jóval alacsonyabb, és az írható CD leggyakrabban adat, hang, foto archiválásra használatos, ezért megfontolandó mikor érdemes újraírót vásárolni. Igazán nagymennyiségű (több Gbájt) adat biztonsági mentésére, még mindig a szalagos háttértárolók a leggazdaságosabbak, főleg, ha gyakori mentésről van szó.

A sebesség

A megfelelő sebességű CD-író kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni. Az első a rendszer (a számítógépünk, a winchester, az illesztőkártya) adatátviteli sebessége. A CD-írás gyors és folyamatos adattovábbítást igényel. Az adatfolyam sebességingadozásának kiegyenlítésére az író saját pufferén keresztül veszi az adatokat. Ha az adatfolyam megszakad, az általában 1 Mbájtos puffer kétszeres írási sebesség (300 kBájt/s) mellett kb. 3 másodpercig képes "kitartani" és utána a CD-írás a rettegett "Buffer underrun" hibaüzenettel leáll. Ilyenkor a nyersanyag kárba vész. (Esetleg meg lehet próbálkozni a session utólagos lezárásával, és egy újabb session-be írhatunk még adatokat, de ez sem mindig problémamentes, és a hibás session területe akkor is elveszett.) Szerencsére a CD-író szoftverek kínálnak egy TESZT-ÍRÁS lehetőséget, mely során a szoftver és a CD-író "végigjátssza" az egész írási folyamatot, csak éppen a lézer nem kapcsolódik be. Az adatátvitel hibái ilyenkor is előjönnek, de a lemez tönkremenetele nélkül. Ilyenkor rendezhetjük a felírandó adatokat, töredezettség-mentesíthetjük a forrásul szolgáló winchestert, vagy kisebb írási sebességre kapcsolhatunk. Természetesen a kisebb írási sebesség kevésbé érzékeny az adatfolyam ingadozásaira. Ezt azért érdemes mindenképpen figyelembe venni, mert ha egy lassabb rendszerbe akarunk CD-írót illeszteni nem feltétlenül érdemes a gyorsabb és egyúttal drágább eszközt megvásárolni, mert lehet, hogy teljesítménye kihasználatlanul marad. Ha gyakran és sok CD-t írunk és fontos szempont az írás gyorsasága, akkor mindenképpen érdemes a nagyobb írássebességű eszköz mellett dönteni.
Az interface

A CD-írók többnyire SCSI felületen keresztül kapcsolódnak a számítógéphez, de már létezik IDE csatolású belső és párhuzamos portra csatlakoztatható külső készülék is. Ha van a gépünkben SCSI csatoló, mindenképpen ehhez illeszkedő írót érdemes használni.

Külső vagy belső?

A kérdés első látásra komolytalannak látszik, illetve azt válaszolhatnánk rá, hogy ízlés dolga. De nem ilyen egyszerű a válasz. A CD-író üzemelés közben erősen melegszik, ezért megfelelő szellőzést és hűtést kell számára biztosítani. (Hasonlóan igaz ez a nagy fordulatszámú winchesterekre is.) Ha a CD-írót kisméretű, rosszul szellőző számítógépházba építjük be, ráadásul egy-két önmagában is jelentős hőt termelő winchester társaságába, könnyen "megsüthetjük" berendezéseinket, azaz a túlmelegedés miatt mind a CD-író, mind a winchesterek tönkremehetnek. A számítógépházba való beépítés során erre mindenképpen legyünk tekintettel. Ha az írót sokszor üzemeltetjük folyamatosan, célszerű lehet egy plusz hűtőventillátor beépítése. (Ha van rá hely.) A külső eszközök saját hűtéssel rendelkeznek, így ezeknél csak arra kell ügyelni, hogy szellőzőnyílásaik légellátása megfelelő legyen. A külső egység további előnye, hogy egyszerűen áttelepíthető másik géphez is, ami adott esetben gazdaságosabb kihasználást eredményezhet. Ezeket a szempontokat figyelembe véve nem biztos, hogy a valamivel olcsóbb belső eszköz valóban az olcsóbb megoldást jelenti.

Szoftver nélkül nem lehet CD-t írni

Új CD-íróval szinte mindig kapunk író szoftvert is. Ezek a legkülönfélébb szolgáltatásokat nyújtják, amelyek kényelmessé teszik a CD-írást és bemutatásuk egy kisebb könyv terjedelmét is elérné. Az azonban majdnem mindegyikre érvényes, hogy ezek az adott szoftver legegyszerűbb, vagy egyszerűsített változatai, tehát bizonyos szolgáltatásokban korlátozottak.

Néhány gyakorlati tanács

Végül néhány tipp, hogyan csökkenthetjük a selejtet, azaz a kárba veszett CD nyersanyagot. Egy kis odafigyeléssel ugyanis mindenképpen jobb eredményeket érhetünk el. A CD-re írandó adatokat lehetőleg egy winchesterre illetve partícióra gyűjtsük össze, és írás előtt töredezettség-mentesítsük! Ha mégis több winchesterről írunk, a winchesterekre vonatkozó energiatakarékos üzemmód feltétlenül legyen kikapcsolva! Ugyanis, ha az írás alatt az éppen nem használt winchester lekapcsol, újraindítása, amikor rá kerül a sor, az adatátvitel szempontjából óriási időkiesést eredményez, amit semmilyen puffer sem tud áthidalni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Tary Zsolt


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.