A futtatható és függeszthető afrikai futóka

Az afrikai kúszóka névvel is illetett Rhoicissus rhomboidea, korábban pedig Cissus rhombifolia tudományos elnevezésű növény a szőlőfélék közül a legalkalmasabb szobai tartásra. A valódi szőlőnek egy meglehetősen távoli rokona. Ilyen módon nemcsak, hogy igazi ennivaló szőlőt nem terem, de még csak kinézetében sem igazán hasonlít a közismert növényre. A levelei fényeszöldek, öblös-fogasak és hármasan összetettek. Fiatal korában ezüstösen csillog a levéllemez mindkét oldalát sűrűn elborító, finom szőrzet. Különösen feltűnő ez a hajtáscsúcsi legújabb leveleknél, a kifejlett leveleknek pedig a fonákját fedi selymes tapintású lágy, barna szőrözet.

Ritkán elágazó hajtásai több méteres hosszúságot is elérhetnek. Erős, vékony hajtásaival, indáival, jól kapaszkodik a támasztékához. Ez a tövébe leszúrt bambuszrúd éppen úgy lehet, mint – nyirkosan tartva, valósággal éltető hatású zöld mohaborítással ellátott – hosszú farúd vagy éppen műanyag csődarab. Megfelelő támaszték a kisebb-nagyobb viráglétra, illetve rácsfelület is.
Jól nevelhető. Támasztékra fölfuttatva különösen hamar mutatóssá cseperedhet. Még látványosabb, ha függőkosárban elhelyezett hajtásai alácsüngnek, egészen hosszan. Így felfutó vagy csüngő – ámpolna – növényként egyaránt jól elhelyezhető még növényegyüttesben is, és nemcsak szobában, hanem verandán is jól tartható.
Mérete két év alatt megközelítheti a kétméteres nagyságot, de kedvező körülmények között háromméteresre is megnő. Legalább tavasszal lecsípve és ezzel elágazásra serkentve az új hajtásokat, dúsabb, bokrosabb termetűvé válik. Kifeszített zsinór mentén hosszan elvezethetők hajtásai, így valósággal függönyszerűvé válhat dúsan leveles hajtástömegével.
Igénye viszonylag szerény. A világosságot, a szűrt fényt szereti. Jól megvilágított helyet kíván, amit azonban közvetlen napsütés nem érhet. Mérsékelten melegigényes. A 20 °C körüli hőmérsékletet kedveli, és télen se legyen 10-13 °C-nál hidegebb hőmérsékleten. Öntözni olyan gyakran kell és annyi állott vízzel, hogy soha ne száradjon ki, de túlöntözött se legyen. Télen csak kevés vizet kíván. Tápoldatozása télen havonta, különben hetente egyszer esedékes. Igényli a magas páratartalmat, ezért rendszeresen vízpermetezést is kaphat, de éjszakára ne maradjon vizes, mert ez levélfoltosodást okozhat.
Átültetése évente, tavasszal időszerű. Ehhez ajánlatos laza, tőzeges földet használni. Több tő egybeültetése különösen előnyösnek bizonyulhat a további kezelések szempontjából is. Ilyen módon nevelhető igazán látványossá rövid idő alatt.
Szaporítása gyökereztetőszer segítségével végzett tavaszi vagy nyári hajtásdugványozással a legsikeresebb. Vízben is szokás gyökereztetni pár leveles hajtás darabjait. Tőzeg, homok és perlit közel egyenlő arányú, nyirkos keverékébe közvetlenül is eldugványozhatók 2-3 leveles hajtásdarabjai. A közegbe kerülő szárrészükön lévő leveleket távolítsuk el és ennek helye alatt megvágott metszlapjukat mártsuk gyökereztető hormonporba. Dugványozásukat követően, a kiszáradás ellen borítsunk rájuk áttetsző fóliaburkolatot. Ezután már háborítatlanul nevelhetők tovább a gyökereztetésükhöz felhasznált cserépben is.
Metszése, a hajtáscsúcsok visszacsípésén kívül legfeljebb a túlságos elburjánzás, szerteágazás megfékezéséhez szükséges. Egyébként csak az esetleges hajtásfelkapaszkodáskor szükséges a visszavágás, ami után még megfelelő felújulás várható.
Károsítói lehetnek száraz környezetben a levelek torzulását is kiváltó takácsatkák. Ezek ellen is szolgál a meleg időszakban rendszeres, megismételt fürösztés vagy legalább alapos vízpermetezés. Lisztharmat is ellepheti a leveleket. Ilyenkor a megtámadott levelek eltávolításán kívül a szellőzés javítása szükséges, de lehet permetezni is lisztharmat ellen hatékony növényvédő szerrel (pl. Chinoin Fundazol 50 WP, Karathane FN 57, Thiovit S). A barna, száraz levélcsúcsok túl száraz levegő, a fonnyadás, rothadás, levélhullás tüneteivel is együtt járva, a túlöntözés következményei lehetnek. A leveleken megjelenő üveges foltok és a levélhullás a közvetlen erős napsugárzás ártalmai, ami ellen nyári napos időben árnyékolni kell a lombozatot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos

Címkék: afrikai, futóka

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fokföldi ibolya

A fokföldi- vagy afrikai ibolya néven futó Saintpauliákat szinte mindenki ismeri, hiszen egész évben megtalálhatók a virágbolti kínálatban. Rendszeres virágzásuk miatt kedvelt szobanövények...


Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...