Hasábkonzolos polc

Ha már apró, dísz- és használati tárgyaink sokaságában nem tudunk rendet teremteni, magától értetődően új tárolóhelyre van szükségünk. Erre valók a polcok. Az apró tárgyaknak nem is kell nagy méretű, ez esetben érdemes azt úgy kialakítanunk, hogy a kész darab majd mutatós is legyen, mint pl. a képünkön bemutatott. Érdekessége, hogy lapjait két oldalt hasábos konzol rögzíti. Elkészíteni sem nehéz, anyagigénye sem jelentős.

A két oldalsó tartóelemhez 45x50 mm-es staflira, a hevederlécekhez 16-20x50 mm-es lécekre, a polclapokhoz pedig 6-10x90 mm-es rétegelt lemezre, üveglapokra, vagy 10x90 mm-es deszkára van szükségünk. A két oldalsó konzolhoz előbb gyaluljuk háromszög alakúra a staflit. A lemunkált oldalakat csiszoljuk simára, majd szabjuk méretre a két tartó hosszát. A darabok végeit vágjuk ferdére, e bütüket is csiszoljuk simára. Ezt követően készítsük el a két hevederléc fészkét, majd e lécek végén ennek megfelelően alakítsuk ki a csapjaikat. E darabok szorosan illeszkedjenek a helyükre, mert ez biztosítja a polc szilárdságát. Ha a csapok és fészkek nem elég szorosak, vékony falemezekkel kiékelve szilárdítsuk meg a kötéseket. Ezt követően a polclapok beerősítéséhez szükséges hornyokat alakítsuk ki a két hasábkonzolon. E művelethez gérládát, vagy derékszögű fűrészvezetőt használjunk, hogy a vágások biztosan merőlegesek legyenek. A hornyok a polclapok vastagságával azonos szélességűek és 30 mm mélyek legyenek. Így az 50 mm csúcsmagasságú fahasábok nem gyengülnek meg túlságosan, a kialakított hornyokba pedig szilárdan beerősíthetők a polclapok. Ezeket 6 mm vastag üveglapból, vagy rétegelt lemezből, esetleg 10 mm vastag deszkából is megformálhatjuk.
Végeiket a konzolok ferde oldalához igazodóan vágjuk le, de ettől eltérően szabályos téglalap alakúak is lehetnek. A polc felső hevederlécének hátoldalába véssünk fészket a két kampósszeg számára, s szegeljük fel a két sík akasztólemezt is. A polc elemeit csiszoljuk simára, eresszük be kencével, majd többször vékonyan lakkozzuk le. Száradás után erősítsük helyükre a polclapokat, majd akasszuk a falba ütött kampósszegekre. A falra akasztott polcot ezt követően mindjárt "be is rendezhetjük", s ezáltal kevesebb tárgyunk hever majd szanaszét a szobánkban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...


Rejtett fali sínek

Egy cipőboltban láttuk a képen látható fali sínes polcrendszert. Ennek a polcrendszernek számtalan előnye van, csak az a baj vele, hogy kissé raktárjelleget kölcsönöz a lakásnak, ha nincsenek...