Gyári ajtók a kádon

A fürdőszoba kétségtelenül "vizes helyiség", ahol régebben a hagyományosan felületkezelt faanyagok hamar tönkrementek. A korszerű bevonóanyagoknak köszönhetően azonban már a fürdőszobában sem ritkák a valódi fából, vagy azt megtévesztően utánzó anyagokból készült berendezési tárgyak, pl. mosdópultok, natúrfa szekrények, sőt újabban még kádburkolatok is. Mi most egy ilyen kádburkolat kialakításának fázisait mutatjuk be, amelyet tanácsaink alapján olvasóink a saját fürdőszobájukban is megvalósíthatnak.

A kádak általában a helyiség valamelyik sarkában vannak elhelyezve, szilárdan a padlóhoz erősítve. Többnyire kerámialap a burkolatuk, amelyet téglából felhúzott falra, vagy favázra erősített faforgácslapra ragasztottak fel, házgyári lakásokban pedig fémkeret tartja a zománcozott, idomra préselt lemezburkolatot. Ha felújítás alkalmával szeretnénk a kád régi burkolatától is megszabadulni, akkor célszerű az újonnan kialakítandó mosdószekrény ajtajaihoz igazodva a kádat is gyári ajtólapokkal burkolnunk. Ezt a vázszerkezetekre erősített kádburkolatoknál oldhatjuk meg legegyszerűbben, valószínűleg a faforgácslapra ragasztott csempe-, vagy az elaggott lemezburkolattól nem is esik nehezünkre megválni. A befalazott kádak esetében sem reménytelen a burkolatcsere, csak kissé több munkával jár. Azt pedig, hogy érdemes-e belefogni, mindenki döntse el maga.
Első lépésként tehát vegyünk méretet a kád magasságáról és hosszáról. A gyári kész ajtókat árusító üzletekben keressük ki a megfelelő méretű kész ajtókat. Az sem baj, ha nem állítva, hanem csak fektetve adják ki a szükséges felületet. Sőt két fektetetten elhelyezett közé beiktathatunk egy keskeny álló ajtót is. A mintázat és a színtónus kiválasztásánál azt is vegyük figyelembe, hogy azokhoz közel azonos laminált faforgácslapot is kell majd még vásárolnunk a kádszélek alá és a lábazathoz, továbbá a mosdószekrény kávájához. A szokványos fehér színt ebben az esetben mellőzzük, inkább a melegtónusú barna színűeket válasszuk ki. E célra a PVC-fóliákkal bevont fazettás, táblás ajtók is jól használhatók. A kád lábazatához és a szélei alá kb. 100 mm széles bútorpanel csíkot is vágassunk, élborításként pedig ugyancsak fóliával bevont idomos szegélylécet, az új tartóváz kialakításához pedig 60x60 mm-es staflikat szerezzünk be, s ezt követően már munkához is láthatunk.
Először a kád pereme alá való felső takarólapokat kartonból kivágott sablon alapján szabjuk le. A sarkon 45 fokban, élben illesztve, alsó hevederlappal megerősítve erősítsük egymáshoz a két idomot. Így jelentősen csökken a hulladék mennyisége. Az összeragasztott L-alakú darab külső, egyenes éleire ragasszunk gérbevágott idomlécet, majd a kád peremének pontos berajzolását követően szaniter réstömítővel ragasszuk a perem alá. Új kádak esetében a támlábakra fogatott lemez sarokvasakra csavarozva, míg a régi, öntött kádaknál ideiglenesen a perem alatt lécbakokkal alátámasztva rögzítsük az új váz elkészültéig. A szélesítő perem alá szorítókkal fogassuk fel a váz felső támlécét (1), majd alulról, mély süllyesztékbe hajtott facsavarokkal fogassuk a szélesítő lap alá. Éle kb. 20 mm-rel beljebb legyen a lap szegélylécének az élétől. Vízmértékkel beállítva a padlón is jelöljük be a burkolat vonalát (2), ettől 38 mm-rel beljebb csavarozzuk fel az alsó vázlécet (3) a padlóra. A támhevederek léceit az alsó léc éléhez igazodva, oldalról ferdén behajtott facsavarokkal fogassuk fel, felső részükre pedig erősítsünk 10x60 mm-es vastagító betéteket (4). A támhevederek igazodjanak az ajtólapok szélességéhez, hogy azok egymás mellé helyezve jól felerősíthetők legyenek. A váz alsó részére üssük fel a lábazatként használt laminált faforgácslapot (5). Ennek éleit természetesen még ezt megelőzően felvasalható élfóliával fedjük le, a lapokat ajánlatos a padlóra keskenyen kinyomott szilikongumi tömítőmasszába nyomva a helyére erősíteni. Ezután már csak az ajtólapokat kell egymás után a helyükre csavaroznunk (6), s ezzel kész is a kád új burkolata. Az ajtólapok felerősítéséhez krómozott, tányéros alátéttel ellátott facsavarokat használjunk. A kész burkolat felületét célszerű autóápoló pasztával is átdörzsölni, hogy a vízcseppek okozta foltokat bármikor könnyen, nyom nélkül eltávolíthassuk a burkolatról. Az ilyen burkolatok nagyon dekoratívak, előnyük, hogy a vezetékrendszer javításakor akár teljesen lebonthatók, majd gyorsan vissza is szerelhetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kád

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igényes kádfelújítás

Sok érv szól a mellett, hogy a kád felületének felújítását szakemberre bízzuk. Először is ők ismerik ennek a munkának minden fortélyát és gyorsan végeznek is vele. Általában még a nagyon lepusztul...


Fürdőszoba felújítása

Azaz mégis, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe fog kerülni a „végeredmény”. Ezpedig meghatározza azt is, hogy milyen változtatásokra szeretnénk sort keríteni. E mellett az is lényeges,...