Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

2021-03-31 19:12:41 | Módosítva: 2021-03-31 19:19:07

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi érdekek is (a gázkazán gyártójától nem nagyon várhatjuk, hogy az elektromos fűtés mellett foglaljon állást). Az ilyen vitákban továbbra sem szeretnénk igazságot tenni, de a fogalmak pontosításával segíthetjük olvasóinkat.


Az elektromos fűtés is lehet gazdaságos

Az érvelésnél mindig különválasztjuk a beruházási költséget és az üzemelési költséget. A gazdaságosságot ezek arányában fogalmazhatjuk meg. Hiába alacsonyabb az üzemeltetési költsége egy fűtésrendszernek, ha az adott méretekben ez 40 év alatt sem térül meg, mert aránytalanul nagy a beruházás költsége, ráadásul sokkal bonyolultabb a megvalósítása.

Tény, hogy az elektromos áram a legdrágább energiafajtánk, de már ezt is árnyaltabban kell nézni. Például egyáltalán nem olyan drága, ha azt a házunk tetején lévő napelemekkel termeljük meg, és az energia folyamatos tárolásáról az országos elektromos hálózat gondoskodik.

A beruházási költségek vonatkozásában, az elektromos fűtés az egyik legolcsóbb megoldás, szemben a gáztüzelésű rendszerek milliós nagyságrendű kiépítési költségeivel. Általánosan elmondható, hogy a földgázos rendszerek kiépítésének költségei nem egyenesen arányosak a lakás méreteivel. Egy 30 négyzetméteres és egy 60 négyzetméteres lakás fűtési rendszerének kivitelezési költségei között szinte alig lesz különbség, míg az energiafogyasztásban kétszeres eltérés lesz. Ennek könnyen belátható következménye, hogy ha a beruházás és az üzemeltetés várható költségeit együtt mérlegeljük, akkor minél kisebb egy lakás, annál jobban dominálnak a fűtés kiépítésének költségei, és minél nagyobb egy lakás, annál jobban érvényesülnek az energiafogyasztás költségei. Egy apró lakás esetén az elektromos fűtés választásával megspórolt beruházási költség évekig fedezheti a villamos áram-fogyasztást.


Az elektromos padlófűtést használhatjuk önálló fűtőrendszerként is, de működtethetjük más, például gázzal üzemelő fűtőtestek, radiátorok vagy konvektorok mellett is. Ha szeretnénk, akkor az egész lakást fűthetjük ezzel a rendszerrel, de ha egyszerűen csak kipróbálnánk, otthonunk néhány helyiségébe – például a fürdőszobában vagy a konyhában – is kiépíthetjük az elektromos padlófűtést.

Az elektromos fűtés mellett szól a gyors kiépítés lehetősége; egy lakásban 1-2 munkanap alatt beszerelhető a rendszer. Nem foglal helyet a lakásból, láthatatlan, nem befolyásolja a bútorozást, nem szükséges gáz bevezetés, kéményépítés, és az ezekhez szükséges engedélyek beszerzésével sem kell bajlódnunk. Az elektromos padlófűtés bontási munkálatok nélkül kivitelezhető. Felújításkor akár a meglévő burkolatra is helyezhető. A karbantartási költsége gyakorlatilag nulla, nincsenek gépészeti elemek, mozgó alkatrészek. A helyiségenkénti vezérlése pedig nagyon magas szinten megoldható, automatizálható, illetve okosotthonos rendszerbe integrálható. Padlófűtésként sugárzó fűtés, így nem szárítja a levegőt és nem keringteti a port körbe a szobában – mint akár a radiátoros fűtés akár egy hősugárzó. Nincs kitéve fagyveszélynek. Tudnunk kell viszont, hogy az elektromos hálózat bővítésére szükség lehet, ami költséget jelent. Fontos a megfelelő burkolat megválasztása (hőáteresztő képesség figyelembe vételével), és az aljzat hőszigetelése is.

Elektromos fűtőkábel

A fűtőkábelek megjelenése új lehetőségeket nyitott a padlófűtéseket illetően. Ezek helyigénye kisebb, a szerelhetősége gyorsabb és egyszerűbb, a meghibásodás esélye pedig kevesebb, mint a meleg vizes padlófűtések esetében. A fűtőkábelek több 100 méter hosszban használhatók, és közvetlenül a hálózati feszültségre köthetők. Bármikor bővíthetők vagy visszabonthatók.

A fűtőkábel technológia alapvetően padlófűtési rendszerek kialakítására lett kifejlesztve azonban mára számos az általános felhasználástól eltérő alkalmazása ismert (például ipari gépek és csövek temperálása, hőhidak kezelése, beltéri fagymentesítés… stb).

Kialakításakor a fűtőszálakat kígyózó formában műanyag- vagy fémhálón rögzítik, mely tekercsenként csatlakoztatható az épület elektromos hálózatához.

A hőtároló padlófűtés tökéletesen alkalmas a vezérelt (korábbi nevén éjszakai áram) díjszabással történő komplett üzemeltetésre. Használatával a padló folyamatosan melegen tartható, hiszen a rendelkezésre állási idő után a hatalmas felmelegített tömeg egyenletesen sugározza ki magából a bevitt hőt. Az intelligens padlószenzoros vezérlésnek köszönhetően a hagyományos padlófűtésekkel ellentétben nem alakul ki túlfűtés. A fűtőkábel is kombinálható megújuló energiaforrásokkal.

Az elektromos fűtőkábel szabad térben is alkalmazható, biztosítja a gyors és kényelmes hó és jégolvasztást akár extrém időjárási körülmények közt is.


Fűtőszőnyeg

Az elektromos fűtőszőnyegek a hagyományos padlófűtésekkel ellentétben nem az aljzatbeton rétegbe kerülnek beágyazásra, hanem a csemperagasztóba, így jelentősen lerövidül a felfűtéshez szükséges idő, elkerülhető a beton tömegéből adódó túlfűtés. Az elektromos fűtőszőnyeg vastagsága kevesebb, mint 4 mm, így a hagyományos fűtőkábelekkel ellentétben padlószint emelkedés nélkül teszi lehetővé önálló és komfort padlófűtések kialakítását, hiszen a csemperagasztót vagy aljzatkiegyenlítőt is legalább ekkora vastagságban kell bedolgozni. Egyszerűen elfér a csemperagasztóban. Tapadóhíd alkalmazásával akár meglévő burkolaton is kialakítható. Az elektromos fűtőszőnyegek a burkoláskor nem igényelnek speciális rétegrendet. A burkolás megkezdése előtt érdemes aljzatkiegyenlítést végezni, de akár közvetlenül alkalmazható flexibilis csemperagasztóval is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kültéri fűtések

A járdákra, kocsibehajtókra, rámpákra hulló hó problémát jelenthet, balesetek forrásává válhat. Szintén gondot okozhat az ereszcsatornában megfagyó és jégdugót okozó hóolvadék. Ezeknek a veszélynek...


Szabadtéri burkolatfűtések

Nem először írunk a téli, szabadtéri burkolatfűtésekről, és talán nem is hiába. Hiszen biztonságunkat szolgáló fűtőrendszerek rohamosan terjednek, és a gazdaságtalanságukról szóló hiedelmek is...