Az építések felpörgését és az ágazat fehéredését várják

Kiterjesztik az 5%-os ÁFA-t a magánépítkezőkre is

2015-12-15 15:15:34 | Módosítva: 2015-12-17 10:29:46

A miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlésben jelentette be kedden, hogy a kormány a magánépítkezők számára is biztosítaná az alacsonyabb áfát, illetve a különbözet visszaigénylését a számlák alapján maximum 5 millió forintig. A kormány szerdán tárgyal a javaslatról.


A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint az új rendszer fehérítheti az építőipart és garanciális, minőségbeli vitákat dönthet el a fogyasztó javára. Az intézkedésnek köszönhetően várható, hogy az építtetők baráti megegyezések helyett szerződést kötnek a kivitelezővel, ami alapján számla készülhet az anyagokról és a munkákról, átláthatóbbá téve a folyamatokat.


A lakás ÁFA csökkentésének hatása akár azonnal, a januárban átadásra kerülő lakások árszínvonalában is jelentkezhet, az új építésű lakások és az új építésűhöz közeli minőségű használt lakások ára mintegy 20 százalékkal csökkenhet. Persze az is előfordulhat, hogy bizonyos városokban az erős túlkereslet miatt az ingatlanfejlesztő magasabb nettó árat állapíthat meg a lakásra, mivel az alacsonyabb ÁFA miatt így is jobban jár a vásárló.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) szintén üdvözölte a kormány bejelentését, úgy vélte: fontos, hogy megújuljon a magyar lakásállomány, mitöbb, Magyarországon a lakóépület-állomány 56 százaléka családi ház, így lényeges, hogy a magánépítkezőknek is biztosítsa a kormány az alacsonyabb lakásépítési áfát. 

A KSH legutóbbi népszámlálási adatai szerint a lakóépületek 70 százaléka felújításra szorul, a mostani árakon azonban még az ingatlanfejlesztőknek sem érte meg építeni. Több új lakás épülésével valamennyivel mérséklődnek majd az értékesítési árak, legalább annyira, hogy illeszkedjenek a fizetőképes kereslethez.


A javaslat szerint a jövő év első napjától 2019. végéig a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalék lehet az új építésű lakóingatlanok értékesítésénél az áfa. A kedvezmény olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

mti

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lakásépítés, ÁFA

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Enyhített beépítési szabályok

Viszonylag rövid időn belül kétszer is megváltozott az országos településrendezési és építési követelményeket (OTÉK) tartalmazó kormányrendelet. 2021. január elsejétől szigorítottak, április...


Tűzifa és fatárolás

A kivágott fák nedvességtartalma 50-70%-os is lehet. Az ilyen nedves fa égetésekor a fából párolgó víz hőt von el, ezért a nedves fa tüzelése gazdaságtalan. Emellett az égéstérben a tökéletlen...