Öngyújtós trükkök

Amióta divatba jött az eldobható gázöngyújtó, valószínűleg kevesen használnak gyufát. Viszont amióta öt darabot csak egy százasért adnak, abból többnyire három nagyon gyorsan hasznavehetetlenné válik. Bizonyára sokan bosszankodnak miatta, ám ezen túlmenően aligha foglalkoznak a dologgal, vesznek helyette újat. Ám kifoghatunk a gyártók fogyasztástnövelő rafinériáján. A tönkrement öngyújtók közül ugyanis sok újból használható lesz, ha a következők szerint járunk el.
A hibás gyújtókat ne dobjuk el azonnal, mert alkatrésznek még jó lehet. Némelyikben még bőségesen van tűzkő, mások meg csak félig ürülnek ki, és akad amelyiknek a gázszelep emelőkarja is ép marad. Ez utóbbi ugyanis igen gyakran törik el, s az ilyen öngyújtó máris használhatatlan. Ha már van elég hibás gyújtónk, akkor a hiba megállapítása után csak a megfelelő alkatrészt kell a soron következőn kicserélnünk, s máris meggyújthatjuk a lángját.
Az alkatrészcseréhez vegyük le a fém, szélvédő burkolatot, kis csavarhúzóval oldalról benyúlva feszítsük, majd óvatosan emeljük ki a tűzkereket. A tűzkőre vigyázzunk, nehogy elugorjon. A törött szelepemelő billentyűt cseréljük ki a talonban tartott hibás gyújtók valamelyikéből kiemelt ép billentyűre. Azonos, ép darab esetén lenyomásakor a szelepnek sziszegnie kell! A tűzkövet ezt követően fogjuk kis csipeszbe, nyomjuk le vele a rugóját, majd kis csavarhúzó lapjával tegyük az alatta levő lyukba, és gyorsan nyomjuk helyére a tűzkereket is. Ez kis ügyességet igényel, ám ha a gyújtót satuba fogjuk, a műveletsor jelentősen könnyebbé válik. Egy csiholás, s máris égnie kell a lángnak. Ha túl kicsi, akkor a szabályozógyűrűt a maximális végállásban kissé emeljük meg ferdén, s "üresben" forgassuk félig balra. A szelepre húzva most már felszabályozhatjuk a lángot.

A szélvédő lemezt is összenyomhatjuk kissé, s a gáztartály kiürüléséig tovább használható a rehabilitált öngyújtó. A haszon természetesen jelentéktelen, viszont afféle "fogyasztói sportként" egy csepp elégtételt vettünk a gyakori vevőátverésekkel, szándékos gyári selejtekkel szemben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: öngyújtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.