Nagyobb kapacitású lemezmeghajtó a számítógépbe

a:drive

Kétségtelen, hogy a hagyományos floppy meghajtók fölött eljárt az idő. Az 1.44 Mbájtos lemezkapacitás manapság már nagyon kevés nagy adatállományok, illetve képek tárolására. Sokféle eszköz jelent már meg a piacon e probléma megoldására, de pontosan ez a sokféleség nehezítette az egymással, illetve régebbi eszközökkel való kompatibilitást. Bizonyos esetekben (pl. gyári programok forgalmazása) a CD jó megoldásnak bizonyult. Mostanában az újraírható CD is kezd szélesebb körben elterjedni, így már ez a fajta adathordozó is használható lehet adatmozgatásra, de ez még sajnos igen drága és az egyszerűbb otthoni használatra sokszor még a kapacitása is fölöslegesen nagy.

Az új meghajtó

Az OR-Technology által kifejlesztett LS-120 technológiát alkalmazó a:drive mind kapacitásban, mind árban optimális megoldást kínál. Külsőre megtévesztésig hasonlít a megszokott 3.5"-os floppy meghajtókra és azzal a nem titkolt szándékkal került a piacra, hogy a jövőben teljesen kiváltsa ezeket. Egyaránt kezeli a hagyományos 720 kbájtos-os és 1.44 Mbájtos-os floppykat valamint saját 120 Mbájt-os adathordozóját.
Meghajtóprogramok segítségével kompatibilis a DOS-szal 5.0-verziótól kezdve, Windows 3.1x verziókkal, Windows for Workgroups 3.11-gyel, Windows 95-tel valamint a Windows NT3.51-gyel (Sevice Pack 5 szükséges). A Windows 95 OSR2 illetve a Windows NT 4.0 minden segítség nélkül felismeri és kezeli.

LS-120, mint BOOT eszköz

A hagyományos floppymeghajtókkal ellentétben az a:drive nem a diszk-kontroller floppyfelületre, hanem IDE/ATAPI meghajtóként a merevlemez kontrollerre csatlakozik. Így megtalálható rajta a szokásos Master/Slave jumper. Ezek beállítása a winchesterekhez hasonlóan történik.
Ahhoz, hogy boot meghajtóként használhassuk, olyan alaplapra van szükség, amelynek BIOS-a támogatja az LS-120-at mint boot eszközt és ezt a CMOS SETUP-ban be is kell állítani a Boot Sequence opciónál. Az újabbak már általában ilyenek. Amennyiben az alaplapunk nem ismeri az LS-120-at, a bootoláshoz speciális illesztőkártyára van szükség.

Az LS technológia

Az a:drive-ban ötvözték a floppy- és merevlemez-meghajtóban és a CD játszóban alkalmazott technikai megoldásokat. A kompatibilitást a floppyval úgy oldották meg, hogy a meghajtó tartalmaz egy hagyományos író-olvasó mechanikát, ami kizárólag a floppykat kezeli. Ebben nincs semmi különleges újdonság. A 120 Mbájtos lemezt kezelő mechanizmus azonban sok érdekességet tartalmaz. A névben szereplő LS a lézer és szervo szavakból ered és a fejpozicionálás és sávkövetés megoldására utal. Az LS-120 lemezre a gyártás során kerülnek fel a vezetősávok a CD technológiából ismert pitek formájában. Ez az eljárás 900 koncentrikus kört hoz létre a lemezen és a sávok hossza 77 és 43 mikron az elhelyezkedéstől függően. Ezeket a fizikailag bemart vezetősávokat egy lézeres rendszer olvassa, és ez vezérli a mágneses író-olvasó fej pozicionálását.

Erre a nagyon precíz vezérlésre az igen nagy adatsűrűség miatt van szükség. Hasonlóan a hagyományos floppyhoz az adatok itt is sávokra íródnak, csak ameddig a floppy oldalanként 80 sávot tartalmaz és egy sáv 18 szektort, addig az LS-120 egy oldalán 1736 sáv található és a szektorszám kívülről befelé csökkenve 93-51 között van. Figyelembe véve, hogy mindezt egyforma nagy lemezfelületen találjuk érthető, hogy miért van szükség a precíz lézeres vezérlésre. Azért, hogy a lemez a nagy adatsűrűség ellenére ne legyen érzékeny a szórt mágneses terekre, olyan anyagból kellett a mágnesezhető réteget kialakítani, ami kellőképpen nagy mágneses tehetetlenséggel bír, így a mágneses réteg anyaga és hordozója eltér a hagyományos floppynál alkalmazottaktól. Emiatt az íróáram nagyságát is jelentősen növelni kellett. Ennek eredményeként a lemez formázása meglehetősen hosszú, időigényes folyamat.
A merevlemezes módszerekkel hasonlóan a lemezen tárolják a hibás szektorok adatait, amit így a rendszer automatikusan használaton kívül helyez. A felír jel továbbá hibajavításhoz szükséges információt is tartalmaz.

Installálás

A Kronos Trade Kft. (1054 Budapest, Alkotmány utca 20., telefon: 302-8888, 302-8889) jóvoltából volt lehetőségünk kipróbálni egy LS-120-as meghajtót. Az eredeti floppy drive helyére beépítve, és ATAPI eszközként telepítve az ACORP TX alaplap automatikusan felismerte és a boot sorrend megfelelő beállításával 1.44 Mbájt-os lemezről rendszert is lehetett indítani róla. DOS alatti használathoz a 120 Mbájt-os lemez kezeléséhez a CONFIG.SYS-ben beállítottuk az eszközmeghajtót.
Ilyenkor a gép az "a:" betűjelen kívül még egy betűt rendel a meghajtóhoz pl. "e:" és csak erre hivatkozva érhetjük el a 120 Mbájtos-os lemezeket. Amikor azonban b: meghajtóként egy hagyományos floppy is volt a rendszerbe illesztve, az LS-120 illesztőprogramja ehhez is hozzárendelt egy második betűjelet (teljesen fölöslegesen) és a floppy ezen a betűjelen vált elérhetővé.
A meghajtó installálása során sajnos előfordulhat, hogy régebbi, lassúbb IDE/ATAPI CD-ROM olvasóval egy adatkábelen, Master-Slave üzemmódban gondok adódnak. Ilyenkor próbáljuk a merevlemezzel közös kábelre kötni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Tary Zsolt


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.