QuikSteel

Ragasztási trükkök

E remek ragasztóanyagot lapunk múlt év augusztusi számában mutattuk be olvasóinknak, s ezt követően magunk is gyakran használtuk. Mindennapi életünkben ugyanis egyre gyakrabban fordulnak elő olyan kis "balesetek", melyeket saját figyelmetlenségünk, anyagkifáradás vagy a tárgyak "anyagtakarékos tervezése" idéz elő. A letörött fogantyújú fedővel pl. hiába fordulunk szakemberhez, aligha fogja megjavítani. Az elemlámpa elrepedt, menetes részének a kijavítása sem az ő asztala, s sorolhatnánk tovább a hasonló példákat, letörött autótükröt, léket kapott csónakot, melyet jobb híján magunknak kell megjavítanunk. Ehhez persze jó ragasztó szükséges. A QuikSteel tökéletesen megfelel e feladatokra. A továbbiakban néhány gyakorlati fogást ismertetünk a ragasztó célszerű használatához.
Ha valaki még nem ismerné, ez egy univerzális, epoxigyanta ragasztó, amelynek rendkívül szívós és tartós az anyaga. Saválló, fagyálló, hőállósága 260 °C, s hosszú ideig eltartható. Természetesen nem összegyúrva, mert akkor már 15 percen belül megköt, s ebből kitűnik az is, hogy anyaga kétkomponensű. Nehezen hihető, de ez az anyag még víz alatt is hatásosan használható akár tömítésként, akár ragasztóként. Egyszóval univerzálisnak mondható javítóanyag. Takarékos használatához a gyakorlatban is bevált tippeket ismertetünk.
Először is a ragasztórúdból mindig a javításnak megfelelő mennyiséget vágjunk csak le, azaz inkább kevesebbet, mint többet. Ha az összegyúrt anyagmennyiség kevésnek bizonyulna, egy gyorsan összenyomkodott kis adaggal kipótolhatjuk.
Az alkotóelemek összedolgozását ujjunk között hengergetve is végezhetjük, de ha műanyag fólia között nyomkodjuk össze, a kezünk tiszta marad, a fóliáról pedig kés élével lehet a már bedolgozott ragasztót minimális veszteséggel lekaparni. A ragasztandó felületek finom felérdesítése e ragasztónál is ajánlatos, ebben az esetben portalanítani is kell a felületeket. A ragasztandó részek zsírtalanítása alapvetően lényeges, nedves felületek azonban nem akadályozzák a kötés szilárdságát. Repedt vezetékek esetében pl. csak a felületi szennyeződést kell lecsiszolni. A ragasztót műanyag szalagos szorítókötéssel a sérült részre préselve teljesen megszüntethető a szivárgás. Ez azonban csak tüneti kezelés, a csövet ezután egy újabb réteggel – mint egy gyűrűvel – ajánlatos megerősíteni. A QuikSteel ugyanis ilyen helyeken nagyon szilárd csőhüvelyként funkcionál, s feleslegessé teszi a sérült cső kicserélését. Tömítésként is jól használható, de csak olyan helyeken, ahol nem alapfeltétel a szétszerelhetőség.

Léket kapott műanyag csónakok esetében a hiba tökéletes kijavítása még egy fél órát sem vesz igénybe, s ez bizony igencsak kis idő a hagyományos megoldásokkal szemben. A QuikSteel-lel kitöltött folt szilárdságát, tartósságát illetően teljesen egyenértékű azokkal. Ez természetesen csak kis lék esetében igaz, tenyérnyi lékeket inkább a hagyományos módon célszerű kijavítani, mert így olcsóbb. Csónaktulajdonosoknak, horgászoknak az apró gyorsjavításokhoz nagyon ideális anyag a QuikSteel, kis darabok formázására is alkalmas, s megszilárdulása után az anyag jól megmunkálható, teljesen simára csiszolható, s át is festhető. Ami egyáltalán nem lényegtelen, anyagának szilárdsága vetekszik az acéléval.

Üvegtárgyak ragasztására csak ott megfelelő, ahol az anyag színe nem zavaró, vagy a kötés szilárdsága sokkal fontosabb ennél, pl. nagyobb akváriumok, terráriumok összeállításakor. Az üveglapok éleit ragasztás előtt érdemes közepes finomságú csiszolópapírral átdörzsölni. A kitüremlett ragasztóanyagot már 1 óra múlva levághatjuk, amihez elég egy éles kés. A ragasztóanyagot ilyen esetben sem kell túladagolnunk, vékony rétegben is kitűnő a szilárdsága, mert a gyanta anyaga szívós és nem rideg. Ezt használatakor soha ne feledjük el.

A QuikSteel nagyobb darabok formázóanyagaként is számításba jöhet, illetve törött tárgyak összeragasztásakor az esetleg hiányzó kisebb darabok pótlására kiválóan megfelel. Az anyag ugyanis jól megmunkálható, vésővel, maróval, reszelővel ugyanolyan könnyen formálható mint a fa. Erre jó példa, hogy egy ismeretlen anyagú, keleti szobor letörött darabjának visszaragasztása, a felületi anyagpótlás után még a finomabb rajzú részleteket is sikerült kijavítanunk, hála a ragasztóanyag jó faraghatóságának.

A konyhában is jó szolgálatot tehet a QuikSteel, hiszen a bakelit fogójú főzőedények eme fontos elemei gyakran sérülnek meg. Elég egy rossz mozdulat, s a nyél megreped, rossz esetben el is törhet, s oda a drága fazék vagy serpenyő. Többnyire a nyelek felfogó része sérül meg. Tökéletesen időtálló megoldást csak a QuikSteel-lel érhetünk el, mert ez a ragasztó elviseli a magas hőfokot károsodás nélkül. A főzőedények fogantyúinak eltörése esetén azonban a törött darabokat ne csak visszaragasszuk a helyére, hanem anyagvastagítással igyekezzünk a sérült részt megerősíteni. Üreges darabok esetében ez nem nehéz, a ragasztott rész mellett kell az eredeti anyag vastagságát 1-2 mm-rel megnövelnünk. Mivel azonban főzőedényről van szó, nagyon alaposan végezzük el a felületek zsírtalanítását gyógyszertári acetonnal vagy benzinnel.

Különböző készülékek műanyag burkolatait általában az alapanyagból kialakított menetes hüvelyek erősítik össze. Ezek is gyakran kitöredeznek, használhatatlanok lesznek. QuickSteel ragasztóval pótolhatjuk a letörött darabot, a ragasztóanyaggal meg is erősítjük, a hibát tartósan és gyorsan kijavíthatjuk. A meneteket utólag fúrjuk a feltöltött részbe, a csavart pedig behajtása előtt kenjük be vékonyan műszerolajjal. A ragasztó felületi elsimításához nedves szerszámot, gumikesztyűt vagy ujjunkra feszített műanyag fóliát használjunk, s az anyagot simítás közben alaposan tömörítsük össze. A QuickSteel amin-tartalma irritálhatja a bőrt, a gumikesztyű használata különösen érzékeny bőrűeknek ajánlott, de mindenkinek hasznos.
Mint a fentiekből kitűnik, az ilyen bosszantó hibákat egyáltalán nem nehéz kijavítani, csak nem szabad elodázni. A letörött darabok így nem hányódnak el, s a QuickSteel-lel megerősített részek tartósságában tökéletesen megbízhatunk. Ez a ragasztó a legkülönfélébb apró, gyorsjavítások hathatós anyaga, mert könnyen kezelhető, gyorsan köt, szívósan kemény, s a gumi kivételével minden anyaghoz jól tapad. Univerzális ragasztóanyag, ám ajánlatos meggondoltan használni, hogy egy rúd minél tovább tartson.

A QuikSteel ragasztó kizárólagos magyarországi forgalmazója:
HOGE Kft. 1033 Budapest, Szőlőkert u. 3.
Telefon: 250-2030, 250-2023, 250-5162.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ragasztás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztópisztolyok

A ragasztópisztolyok általánosan elterjedt eszközök, ami adott esetekben előnyös használatukkal magyarázható. Szinte minden anyagot megragasztanak, ám ennek ellenére csak bizonyos körülmények...


Egy komód átváltozása

Csak a régi bútorok érdemelnek meg egy második esélyt? Semmi esetre sem! A rövidebb előéletű bútorok is megérdemlik az újjászületést. Az alábbiakban bemutatjuk egy több mint 30 éves komód egyszerű...