Padlószegéllyel rejtett vezetékek

Szoba átrendezésekor gyakorta fordul elő, hogy a hálózati dugaszoló aljzatokat át kellene helyeznünk. A falvésést elkerülendő, ilyenkor általában hosszabbítót használunk, amelynek a vezetékét jó esetben a fal mellé tudjuk csak elhelyezni. Rögzíteni lehet a vezetéket kábelbilincsekkel, de véglegesen eltüntetni nem tudjuk. Egy új szegély felerősítése viszont egy csapásra megoldja ezt a problémát. Kialakítása könnyű, esztétikus, s bármikor megváltoztathatjuk a csatlakozók helyét is.

E célra használhatunk műanyagból készült, esztétikus kábelcsatornát és rápattintható takaró idomot is (1), ám hasonlót magunk is kialakíthatunk különféle méretű lécekből. Ez egyben helyettesítheti a parketta szegélyét is, bár mérete annál nagyobb, viszont dekoratívabb. Alkalmas lehet még a padló vonalában futó fűtéscsövek eltakarására is. Panelházban kimondottan előnyös, hiszen ezek lakásaiban az elektromos vezetékek falba rejtése egyáltalán nem lehetséges.
A vezetékrejtő padlószegély kialakításához 15x15 mm-es felfogólécek és 10x25-50 mm-es takarólécek szükségesek. A szélesebb lécekből él-lap kötésben ragasszunk össze megfelelő méretű pipalécet (2), amely teljesen lefedi a vezetékeket. A padlóra jelöljük majd csavarozzuk fel a felfogóléceket (3, 4). A falra is erősítsük fel a felsőket – betonra ragasztva, téglafalra néhány facsavarral megerősítve – olyan magaságban, hogy a ráhelyezett takaróidom pont a padlóig érjen. A fedőidomot próbáljuk a helyére illeszteni, s ha pontosan a fal mellé és a padlóra simulnak élei, akkor ajánlatos elgondolkodnunk a felerősítésén. Bognárfejű szegekkel is rögzíthetjük (5), ám akkor javításkor, áthelyezéskor a takaróidomot le kell feszegetnünk.

A csavaros megoldásnak meg az a hátránya, hogy a fal és a padló közelében nehéz a kötőelemeket behajtani. A csapos-csavaros kombináció mondható a legideálisabbnak, mert ez esetben csak néhány csavart kell behajtanunk, viszont a felfogólécekbe mélyedő fémcsapok – vastagabb szegszárakból levágott darabok is megfelelnek e célra – kellően megvezetik a fedőidomot, s szilárdan a helyükön is tartják. Előbb a kúpos végű fémcsapokat ragasszuk a takaróidom élébe, illetve belső lapjába fúrt vakfuratokba, majd az idomot a falhoz illesztve, megütve jelöljük át a vezetőcsapok helyét a felső tartólécre és a padlóra. Készítsük el a helyezőlyukakat, majd a néhány facsavar helyét is fúrjuk ki alul. A takaróléc felső élét gyaluljuk ferdére, vagy finoman kerekítsük le, s vonjuk be több rétegben színtelen lakkal. Száradás után már véglegesen a helyére szerelhetjük. A konnektorokat közvetlenül a szegély fölé, lehetőleg az állólámpa, vagy egyéb elektromos készülék közelében szereljük a falra. Így a villásdugók sem álnak ki túlságosan, a szélesebb padlószegély pedig megóvja a falat a bútorok okozta sérülésektől is, és a konnektorok vezetéke sincs szem előtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tolatókamera és radar utólag

A néhány évesnél fiatalabb autóknál már megszokott tartozék a tolatókamera vagy tolatóradar, esetleg mindkettő. Az alacsonyabb árkategóriákban opcionálisan megvásárolható, egy lépcsőfokkal...


Rejtett világítás

Az ANRO polisztirol stukkókat nagyon sok területen fel lehet használni, azonban a leglátványosabb mind közül a rejtett világítás. Az oldalfal illetve a mennyezeten történő világítás kialakításnak...