Összetekerhető piknik-asztal

A tönkrement, régi kempingasztala helyett, ha manapság valaki újat akar vásárolni, nincs köny-nyű helyzetben. Asztal ugyan van, ám az olyan súlyos, hogy alig bírja el az ember, az árát pedig valószínűleg ez alapján állapították meg. Könnyűt, kicsire összehajthatót azonban bármelyik ügyes kezű ezermester készíthet.

A szerkezet nagyon egyszerű, két behajtható lábú asztallap hevederből és egy összecsavarható asztallapból áll. A lábakat 20x30 mm-es, a hevedereket pedig 20x60 mm-es lécekből szabjuk le. A négy láb ne legyen túl hosszú, elég ha max. 450 mm-esek. E darabokat egy-egy erős csuklópánttal fogassuk a hevederlécekre úgy, hogy egymás mellé tudjuk majd csukni. Ezt csak úgy érhetjük el, ha az egyiket a hevederléc felénk eső éle mellé, a másikat pedig az átellenes éllel egy vonalba csavarozzuk fel. A lábakat lemezes ajtókitámasztókkal biztosítsuk becsukódás ellen.
Az asztallapot 11 darab, 6-8 mm vastag rétegelt lemezből leszabott lécekből állítsuk össze. A 60 mm széles lemezcsíkok 720 mm hosszúak legyenek. Ezeket fektessük egyenes felületre, majd felső lapjukat kenjük be Palmatex ragasztóval. Egy 700x700 mm-es műbőrt vagy erős vásznat is kenjünk be vékonyan ragasztóval, majd erre nyomjuk rá egyenként, egymástól 5-7 mm távolságban az asztallapot alkotó léceket. A felesleges anyagot éles késsel vágjuk le a szélekről, fordítsuk meg az asztallapot, s a hátsó borítóanyagot erősen megnyomva préseljük a lécekre.

Ezután már csak a rögzítő hevederléceket felfogó csavarok számára kell négy lyukat fúrnunk. A négy, M6x40-es csavarok behelyezése után a lábakat szárnyas anyák meghúzásával szilárdíthatjuk meg. Az új piknik-asztal pillanatok alatt szétbontható, lapját összetekerhetjük. A lábakat behajtva, a két elemet az összetekert asztallap lécei közé helyezve tüntethetjük el. Asztalunk így igen kis helyet foglal, s egy nagyobb piknikkosárnál nem sokkal nagyobb, a szállítása pedig nem okoz problémát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: piknik, asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gördülő tálalók

A közelgő karácsony, majd a szilveszter minden bizonnyal megnöveli a vendéglátások és vendégeskedések számát. De nincs már messze a farsangi időszak sem, így a praktikus tálalás talán még többször...


Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...