Gipszkarton falak foltozása

Aki ma építkezik, ahol csak lehet – nagy valószínűséggel – gipszkartont használ a válaszfalak kialakításához. Gipszkarton lapokból tagadhatatlanul gyors és könnyen elkészülő falak építhetők, ám ha csak egy rétegben kerülnek a vázelemekre, ajánlatos felkészülnünk az esetleges sérülések kijavítására is. A gipszkarton ugyan megfelelő szilárdságú, ám egy sarkig kivágódó ajtó kilincse, vagy egy erősebben meglökött szekrény sarka bizony beroppanthatja a lemez kis részét, s akkor főhet a fejünk, hogy mit csináljunk. Tippjeink e kérdésre adnak választ.

A beroppant, törött gipszlap darabok nem feltétlenül hullanak ki a helyükről, a kartonréteg még megtartja a letört darabokat. Ezeket azonban legjobb eltávolítani, s a lyukat gipszeléssel eltüntetni. Kisebb lyukakat fokozatosan, a benedvesített nyílás széleire tapasztott anyaggal tölthetjük ki. A foltot nem kell azonnal teljesen feltöltenünk. Ajánlatos a mélyedésbe kent friss gipszbe lágyan egy – a lyuknál kissé nagyobb – gézdarabot is nyomkodnunk. Ezt később gipsszel lesimítva tüntessük el, majd a lesimított foltozást szükség esetén csiszolással munkáljuk szintbe.

A nagyobb nyílások belső élére keskeny spatulyával nyomkodjunk lágy gipszet (1). Sűrű fémhálóból vágjunk le a lyuknál nagyobb darabot, közepére fűzzünk erős zsinórt vagy rézhuzalt, majd a hálót lágyan összehajtva nyomjuk a nyílásba (2). A huzalt meghúzva feszítsük a hálót a fal belső oldalára, s egy keresztbe fektetett ceruza vagy fapálca segítségével rögzítsük, majd a sérült részt töltsük fel (3). A gipsz megkötése után vágjuk le a csomót (4), óvatosan húzzuk ki a zsinórt vagy huzalt a helyéről, majd a javított részt gipszeljük és csiszoljuk a táblával egy síkba (5).

Nagyobb sérülések befoltozásához a gipsztáblák hulladékából levágott darabokat célszerű használnunk. Ilyen esetekben a lyuk köré rajzoljunk szabályos négyzetet vagy téglalapot, majd e kontúron ferdén fűrészelve tegyük szabályos alakúvá a sérülés helyét (6). Hulladék építőlemezből éles késsel bevágva (7) szabjuk ki a foltot. A felesleges darabokat úgy törjük le, hogy az egyik oldalon megmaradjon a fedőpapír (8), amelyet a szélek felé csiszolással vékonyítsunk el (9). A nyílás, valamint a pontosan kiszabott folt benedvesített élére és a lecsiszolt fedőpapírra spatulyázzunk gipszet (10). Ezután a foltot gyorsan nyomjuk a lyukba (11), s átgipszelve már szinte semmi nem árulkodik az építőlemez sérüléséről (12). A tapétázott falon történt javítás után a tapétát is pótolni kell a folt felett, ekkor ügyeljünk a minták megfelelő illesztésére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gipszkarton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íves felületek modulos gipszkartonból

A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújító munkákhoz, lakás terek átalakításakor – könnyű és gyors alkalmazása miatt – talán a leggyakrabban használt anyag....


Minősített válaszfalak és álmennyezetek

A Rigips® ENERGOBOARD RE gipszkarton új környezettudatos gyártási technológiával készül, rendszerminősítéssel rendelkezik. Válaszfalak, álmennyezetek és egyéb szerelt szerkezetek építéséhez kiváló.