Zár-ba-zár

Sokan nyilatkoztak már a biztonságról, pontosabban lakásaink, értékeink biztonságáról. Az SK. Barkácsmagazin egyik Calypso rádióbeli adását követően jelentkezett egy úr telefonon és elmondta, hogy Ő megalkotott egy új mechanikus zárcsaládot, és szívesen megmutatná az elkészült mintapéldányt. Így jutottunk el a nyugdíjas lakatosmesterhez, Tenger Lászlóhoz. A mester szavait szeretnénk itt idézni, mert kevés nála jobb szakértője van a záraknak.

– Több évtizedes gyakorlat áll mögöttem. Napi feladat volt az évek során, hogy zárakat cseréltem feltört lakásokban. Előfordult, hogy az egyik nap kicserélt zárat másnap újra feltörték. A tulajdonos dühöngött, és még egy plusz zárat szereltetett fel velem. Volt olyan ajtó, amin már négy-öt zár is volt. Hiába mondtam, hogy lehet akár hat-hét zár, akkor is feltörik. Nem hittek nekem. Ez volt az a pillanat, amikor elhatároztam, hogy ki kell találni egy új zárblokkoló szerkezetet, ami megakadályozza, hogy a zárat illetéktelen személy kinyithassa.
A kapható záraknak két alapvető hibája van. Az egyik, hogy könnyen támadható maga a hengerzár betét. Anyaga többnyire rézötvözet, egy mozdulattal nyitható, összetörhető, felfúrható. Ezután már egyetlen csavarhúzóval is kinyitható az ilyen zár. A hagyományos zárak másik nagy hibája, hogy a zárnyelv egyszerűen csak becsúszik az ajtófélfába vagy a másik ajtószárnyba. Csak egy erőteljes lökés, és az ajtó kinyílik.
Bátran állíthatom hogy az általam kifejlesztett zárblokkoló tökéletesen működik, és talán nincs is gyenge pontja. (Ha valaki megveszi és elhagyja a kulcsát bizony bajba kerül, mert csak az ajtót széttörve juthat a saját lakásába.)

A szerkezet két részből áll. Az egyik maga a zár, a másik pedig a zárblokkoló. Kívülről a záráshoz, illetve a nyitáshoz két kulcs szükséges, belülről pedig forgatógombok működtethetik a zárat. Maga a zárbetét mindkét oldalon fúrás és egyéb behatás ellen védett. Edzett acéllemez pajzs biztosítja támadhatatlanságát. A záron belül pedig beütés és roppantásbiztosító csap működik.

Jellegzetes a zárnyelv furata. Ebbe a furatba csúszik bele a zárblokkoló edzett acélcsapja. Amíg a zárblokkoló a helyén van, az ajtót lehetetlen kinyitni. Mindkét szerkezeti rész közrefogja az ajtólapot, tehát lehetetlen kitépni. A zárblokkoló acélcsapját nem lehet megfúrni, mert az szabadon elfordul, visszatolás ellen pedig sülylyesztékek biztosítják. A zárbetét bármilyen roncsolása (sav, fúrás, ütés) esetén sem nyitható az ajtó.

A szerkezet megakadályozza az ún. riglihúzásos behatolást, ezért különösen ajánlható kétszárnyú bejárati ajtókhoz. Az ajtólapra "szendvics" módszerrel szerelhető fel. A zárblokkoló szerkezet borítólapjait kívülről nem látható módon, csavarokkal huzatjuk egymáshoz, így az ajtólapot nem gyengítjük bevésésekkel. A zárblokkoló szerkezet szendvics módjára fogja össze az ajtólapot.

A zárblokkoló szerkezet előnyei:

  • Egyszerű szerkezet
  • Egyszerűen felszerelhető
  • Megakadályozza a hengerzár-töréses behatolást
  • Meggátolja a riglihúzásos behatolást
  • Esztétikus kialakítású

A fenti képünkön látható az átfúrt tárnyelv, amin a szemben lévő oldalon elhelyezett zárblokkoló acélcsapját átvezetjük

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Steiner Miklós

Címkék: zár, lakat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

vargajoco avatarja

vargajoco         Zár-ba-zár

hol lehet megvásárolni a cikkben szereplő zárat?

Ajtó-, ablakrácsok

Az ablakok és ajtók előtti rácsokra a biztonság miatt van szükség. A szomorú tapasztalatok ugyanis aztigazolják, hogy a lakásbetörések legtöbbjét az ajtók, ablakok feltörésével hajtják végre. Ám...


Dugulás elhárítás

Eleinte szinte észre sem vehető, hogy a mosogató medencéből, kádból, vagy a mosdóból lassabban folyik le a víz. Azután ez a folyamat fokozatosan „elfajul” ésvégül már bosszantó, hogy a szennyezett...